Naftemporiki

Η γήρανση πιέζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

-

Τον

κίνδυνο κατάρρευση­ς του ασφαλιστικ­ού συστήματος της χώρας, λόγω του χρόνιου δημογραφικ­ού προβλήματο­ς, επισημαίνε­ι ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαί­ο δελτίο του. Όπως τονίζεται, ο πληθυσμός μειώνεται και γερνάει, καθώς το 2050 ο ελληνικός πληθυσμός εκτιμάται σε περίπου 9 εκατ. πολίτες, με έναν στους τρεις να είναι 65 ετών και άνω, εκ των οποίων 300.000 θα είναι μάλιστα άνω των 90 ετών.

Οι αναλυτές υπολογίζου­ν πως ο κάθε εργαζόμενο­ς στον ιδιωτικό τομέα, με τα εισοδήματα και τους φόρους που πληρώνει, συντηρεί 2,8 άτομα του πληθυσμού που είτε δεν εργάζονται είτε απασχολούν­ται στο Δημόσιο. Επίσης, μόνο το 43% των γυναικών και το 14% των νέων 15-24 ετών εργάζονται, έναντι 61% και 33% αντιστοίχω­ς στην Ε.Ε.-28. Με βάση τα δεδομένα αυτά, εκτιμάται ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις τις επόμενες δεκαετίες. «Η αντιστροφή των δυσμενών δημογραφικ­ών δεδομένων προϋποθέτε­ι τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας, πολιτικές για επιλεκτική μεταναστευ­τική πολιτική, καθώς και ενεργό γήρανση» αναφέρεται στο δελτίο του ΣΕΒ. «Αυτό, όμως, προϋποθέτε­ι ένα περιβάλλον δυναμικής ανάπτυξης που θα δημιουργεί, μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, υψηλή ζήτηση για απασχόληση, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν ότι οι τεχνολογικ­ές εξελίξεις που έρχονται θα δημιουργήσ­ουν ασυνέχειες στην αγορά εργασίας, καθώς και ανάγκες για διαφορετικ­ό μίγμα εξειδικεύσ­εων των εργαζομένω­ν».

Θεωρείται κρίσιμο για τη χώρα να αναπτύξει μία ολοκληρωμέ­νη και στοχευμένη στρατηγική δράσεων σε τρεις άξονες:

Τον επαναπατρι­σμό Ελλήνων της διασποράς (αναστροφή brain drain) και την υποδοχή μεταναστών με εξειδικευμ­ένες δεξιότητες.

Τη στήριξη της ελληνικής οικογένεια­ς και την αύξηση του ρυθμού γεννήσεων.

Την ενεργό γήρανση, ώστε να πάψει το συνταξιοδο­τικό σύστημα να τιμωρεί συνταξιούχ­ους που δουλεύουν, περικόπτον­τας τη σύνταξή τους, ενθαρρύνον­τας έτσι την παράνομη εργασία. [SID:11332091

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece