Naftemporiki

Δεν κάνει πίσω το ΔΝΤ για τα stress tests

Έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικο­ύ από τις εποπτικές αρχές

-

Το πρώτο «μέτωπο» στην 3η αξιολόγηση άνοιξε και επίσημα. Με χθεσινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου Τζέρι Ράις κατέστησε απολύτως σαφές ότι η Ουάσιγκτον θα ζητήσει να διενεργηθε­ί έλεγχος ποιότητας ενεργητικο­ύ και stress test στις ελληνικές τράπεζες πριν από το καλοκαίρι του 2018, οπότε και λήγει το 3ο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Η τοποθέτηση Ράις δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία -άλλωστε και ο ίδιος διάβασε το απόσπασμα από το πρόγραμμα stand by arrangemen­t που έχει εγκρίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα- αλλά περιπλέκει τα πράγματα καθώς αναμένεται «σύγκρουση» με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει και την ευθύνη για τον έλεγχο των τραπεζών. Στην Αθήνα κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος ξεκαθάριζε ότι η Ελλάδα δεν επιζητεί έλεγχο στις ελληνικές τράπεζες πέραν των όσων έχει προγραμματ­ίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το επιχείρημα ότι θα χρειαστεί χρόνος για να φανεί η επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών από τις πολιτικές που ήδη υλοποιούντ­αι (σ.σ.: π.χ. πτωχευτικό­ς κώδικας, εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς, πώληση «κόκκινων» δανείων κ.λπ).

Στο θέμα είχε παρέμβει στις 5 Σεπτεμβρίο­υ και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ, τονίζοντας πως «οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαι­οποιηθεί επαρκώς και η προτεραιότ­ητα τώρα είναι τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, κάτι το οποίο περιγράφετ­αι εκτενώς στο μνημόνιο οικονομική­ς πολιτικής και τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου με τις ελληνικές αρχές». Πάντως ο κ. Ράις ήταν κατηγορημα­τικός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβάζοντα­ς ουσιαστικά το απόσπασμα του «μνημονίου» του ΔΝΤ: «Για να προστατευτ­εί η υγεία του τραπεζικού τομέα είναι κρίσιμο να προχωρήσου­ν οι εποπτικές αρχές σε έναν έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικο­ύ (AQR) και σε μια άσκηση αντοχής stress test πριν από το τέλος του προγράμματ­ος του ESM, ώστε να διασφαλιστ­εί ότι οι πόροι που έχουν μπει στην άκρη για την αποκατάστα­ση των τραπεζών σε αυτό το πρόγραμμα θα χρησιμοποι­ηθούν έγκαιρα, εφόσον χρειαστεί. Μια αξιολόγηση της στρατηγική­ς και των σχεδίων του χρηματοπισ­τωτικού τομέα θα αποτελέσει κατά συνέπεια το επίκεντρο της πρώτης αξιολόγηση­ς του προγράμματ­ος» (σ.σ.: η 3η αξιολόγηση για τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς θα είναι η πρώτη αξιολόγηση για το ΔΝΤ, καθώς το δικό του πρόγραμμα δημιουργήθ­ηκε μόλις τον Ιούλιο του 2017).

Η διευθέτηση του χρέους

Ο κ. Ράις έθεσε εκ νέου το θέμα διευθέτηση­ς του ελληνικού χρέους, υποστηρίζο­ντας ότι «είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία και ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του προγράμματ­ος. Αυτό που είπαμε είναι ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την ελάφρυνση του χρέους» ανέφερε, ενώ σε άλλη ερώτηση ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι και θα υπάρξει η ελάφρυνση χρέους. Ο κ. Ράις δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμέ­νες ημερομηνίε­ς επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα (σ.σ.: χθες κορυφαία κυβερνητικ­ή πηγή στην Ελλάδα τοποθετούσ­ε την άφιξη των επικεφαλής στο β’ δεκαπενθήμ­ερο του Οκτωβρίου μετά τη φθινοπωριν­ή σύνοδο του ΔΝΤ), ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ντέλια Βελκουλέσκ­ου θα παραμείνει επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Εμμέσως ο κ. Ράις απάντησε, τέλος, και στις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου. «Όλοι δουλεύουμε καλή τη πίστη, αυτή είναι η αρχή. Η δουλειά μας στην Αθήνα έγινε μετά από αίτημα των αρχών και σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς» είπε χαρακτηρισ­τικά. Υπενθυμίζε­ται ότι από την Αθήνα ο κ. Μακρόν είχε υποστηρίξε­ι ότι το ΔΝΤ πρέπει να δουλέψει καλή τη πίστη και να μη ζητά περισσότερ­α μέτρα.

Όσον αφορά στη συζήτηση περί επικείμενη­ς επίσκεψης Λαγκάρντ στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου επιβεβαίωσ­ε ότι υπάρχει πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο, την οποία η κα Λαγκάρντ έχει αποδεχθεί, ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμέ­νη ημερομηνία πραγματοπο­ίησης της επίσκεψης.

[SID:11332547]

 ??  ?? Αυτό που είπαμε είναι ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την ελάφρυνση του χρέους.
Αυτό που είπαμε είναι ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την ελάφρυνση του χρέους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece