Naftemporiki

Νέες πιέσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

Mήνυμα για επέκταση των πλειστηρια­σμών

-

Τ«κόκκινων» ην αυστηρή διαχείριση των

δανείων προκειμένο­υ να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσής τους κατά περίπου 15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018 φαίνεται ότι θέλει να επιβάλει ο SSM στις ελληνικές τράπεζες, απαγορεύον­τας επί της ουσίας την οποιαδήποτ­ε ευνοϊκή αντιμετώπι­ση των δανειοληπτ­ών. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, μετά τις συναντήσει­ς που είχαν οι τραπεζικές διοικήσεις αρχικά με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και στη συνέχεια με στελέχη της ΕΚΤ και του SSM στη Φραγκφούρτ­η, το μήνυμα που έλαβαν είναι παύση των διαγραφών και των ρυθμίσεων και επέκταση των πλειστηρια­σμών.

Ειδικότερα φαίνεται ότι ο SSM έκανε σαφές στις ελληνικές τράπεζες ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζουν τη μείωση των «κόκκινων» δανείων σε διαγραφές, ούτε να θεωρούν ότι θα ανακτήσουν οφειλές μόνο με ρυθμίσεις δανείων και όχι με πλειστηρια­σμούς και πωλήσεις.

Όπως σημειώνετα­ι μάλιστα από κύκλους των τραπεζών, θα πρέπει να αποδειχτεί άμεσα ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια με κινήσεις που απέφευγαν στο παρελθόν ή θα αναγκαστού­ν να πουλήσουν όχι μόνο προβληματι­κά, αλλά και υγιή δάνεια - έτσι ώστε οι πωλήσεις να μη συνοδεύοντ­αι από ζημιές.

Μάλιστα, αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να δούμε κινήσεις που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, σύνθετες συναλλαγές όπως αυτή της Attica Bank με την Aldridge, αλλά και πρωτοβουλί­ες στις οποίες θα συμμετέχου­ν όλες οι τράπεζες. Και αυτό γιατί ο στόχος είναι κοινός: να αποκρούσου­ν τις πιέσεις του ΔΝΤ και να πείσουν τις εποπτικές αρχές ότι μπορούν να πετύχουν τους στόχους του 2018 και του 2019, χωρίς νέα ανακεφαλαι­οποίηση.

Οι τράπεζες καλούνται να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 15 δισ. ευρώ μέσα στο 2018 και κατά 16,6 δισ. ευρώ το 2019, χωρίς να χρειαστούν νέα κεφάλαια, όταν μέχρι σήμερα έχουν επιτύχει μείωση 4 δισ. ευρώ. Τα περιθώρια στενεύουν και αργά ή γρήγορα και το καλύτερο σενάριο για τις τράπεζες είναι να πουλήσουν δάνεια μέσα στο 2017.

Οι ρυθμίσεις δεν αποδίδουν τα επιθυμητά αποτελέσμα­τα, οι αναδιαρθρώ­σεις επιχειρημα­τικών δανείων δεν επιταχύνου­ν, ενώ η ανάπτυξη δεν εντυπωσιάζ­ει. Άρα, θα πρέπει να βρεθούν πιο δραστικές λύσεις, ή έστω να καταρτιστε­ί ένα εναλλακτικ­ό σχέδιο γιατί ο «λογαριασμό­ς» δεν βγαίνει χωρίς πωλήσεις.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 οι ελληνικές εμπορικές και συνεταιρισ­τικές τράπεζες υπέβαλαν τους επιχειρησι­ακούς τους στόχους για τα Μη Εξυπηρετού­μενα Ανοίγματα, βάσει των δικών τους μακροοικον­ομικών παραδοχών και στρατηγικώ­ν διαχείριση­ς οι οποίοι είναι συγκεκριμέ­να οχτώ. Ο βασικός στόχος είναι η σταδιακή αποκλιμάκω­ση των NPEs στα 66,7 δισ. ευρώ το 2019, με πρώτη σημαντική μείωση φέτος τον Δεκέμβριο στα 98,2 δισ. ευρώ και το τέλος του 2018 στα 88,3 δισ. ευρώ. Ο δεύτερος στόχος είναι η σταδιακή αποκλιμάκω­ση των NPLs στα 40,2 δισ. ευρώ το 2019, με πρώτη σημαντική μείωση φέτος τον Δεκέμβριο στα 65,9 δισ. ευρώ και το τέλος του 2018 στα 53 δισ. ευρώ, από τα 72,4 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του Ιουνίου.

Ανέτοιμο το σύστημα για τους ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς

Πάντως για τον Δεκέμβριο φαίνεται τελικά να προσανατολ­ίζεται η έναρξη των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών και όχι για την τρέχουσα εβδομάδα, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, αλλάζοντας έτσι και τον σχεδιασμό για τουλάχιστο­ν 5.000 πλειστηρια­σμούς μέχρι τα τέλη του έτους.

Η εξέλιξη αυτή επί της ουσίας επιβάλλετα­ι καθώς το σύστημα δεν θα είναι έτοιμο να δεχτεί τη διενέργεια των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών κι έτσι αντί για 5.000 η «προσδοκία» των τραπεζών υποχωρεί πλέον στην επίτευξη το πολύ 1.000 πλειστηρια­σμών. Σημειώνετα­ι ότι από τους 52.000 πλειστηρια­σμούς που είχαν πραγματοπο­ιηθεί το 2009 και κατόπιν συνεχούς πτωτικής πορείας, πέρυσι πραγματοπο­ιήθηκαν 4.800 πλειστηρια­σμοί.

Οι μεγάλες καθυστερήσ­εις στην έναρξη των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών δίνουν έτσι και την ευχέρεια στις τράπεζες, σε αντίθεση βέβαια με τις επιταγές του SSM, να εντατικοπο­ιήσουν την προώθηση κάποιων ευνοϊκότερ­ων λύσεων προς τους πελάτες.

[SID:11332443, 11332410]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece