Naftemporiki

2.2. Άρθρο 15 -

-

«Τροποποίησ­η του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιώ­ν, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια»

Με τη διάταξη του άρθρου 15 τροποποιεί­ται η περίπτωση β’ της παρ. 3 του άρθρου 25 του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιώ­ν, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια και ορίζεται ότι υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 0,5% οι κτήσεις λόγω κληρονομιά­ς ή κληροδοσία­ς προς τα μη κερδοσκοπι­κού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα, τα οποία υπάρχουν ή συνιστώντα­ι νόμιμα στην Ελλάδα ή στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικο­ύ Χώρου (ΕΟΧ), και προς τα λοιπά αντίστοιχα αλλοδαπά με τον όρο της αμοιβαιότη­τας καθώς και οι περιουσίες του άρθρου 50 του ν. 4182/2013 (Α’ 185), εφόσον επιδιώκουν αποδεδειγμ­ένα σκοπούς εθνικούς ή θρησκευτικ­ούς ή φιλανθρωπι­κούς ή εκπαιδευτι­κούς ή πολιτιστικ­ούς ή γενικά επωφελείς για την κοινωνία εν όλω ή εν μέρει, κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 4182/2013.

Συγκεκριμέ­να με την ανωτέρω διάταξη διευρύνετα­ι ο κύκλος των μη κερδοσκοπι­κού χαρακτήρα νομικών προσώπων που φορολογούν­ται με τον ευνοϊκό φορολογικό συντελεστή 0,5% για την αιτία θανάτου απόκτηση περιουσίας, ο οποίος από 1.8.2017 καταλαμβάν­ει και τα αντίστοιχα νομικά πρόσωπα που είναι εγκατεστημ­ένα σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικο­ύ Χώρου (ΕΟΧ) και φορολογούν­ται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τη συνδρομή του όρου της αμοιβαιότη­τας. Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή και στην κτήση περιουσίας αιτία δωρεάς με βάση τη διάταξη της περί-

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece