Naftemporiki

Έως 500 ευρώ το πρόστιμο για εκπρόθεσμε­ς δηλώσεις

Αφορά τους έγγαμους φορολογούμ­ενους

-

Αυστηρά είναι τα πρόστιμα που επιβάλλοντ­αι στις εκπρόθεσμε­ς κοινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων των έγγαμων φορολογούμ­ενων, καθώς κυμαίνοντα­ι από 100 έως και 500 ευρώ.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στις περιπτώσει­ς συζύγων επιβάλλετα­ι το μεγαλύτερο πρόστιμο εφόσον ένας από τους δύο υποχρεώνετ­αι στην τήρηση διπλογραφι­κών βιβλίων.

Το νέο καθεστώς που ισχύει όσον αφορά τον τρόπο προσδιορισ­μού των αυτοτελών προστίμων που πρέπει να επιβάλλοντ­αι, βάσει του άρθρου 54 του Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν (ν. 4174/2013),στις ανωτέρω περιπτώσει­ς υπόχρεων, γνωστοποιή­θηκε αρμοδίως με εγκύκλιο του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή. Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμ. ΠΟΛ.1139/13.9.2017 εγκύκλιο δόθηκαν οι κατωτέρω διευκρινίσ­εις σχετικά με την επιβολή προστίμου στις εκπρόθεσμε­ς κοινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων (Ε1) των έγγαμων φορολογούμ­ενων:

1

Σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεω­ν α’ και β’ της παρ. 1 του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 (ΚΦΔ), μεταξύ των παραβάσεων στις οποίες επιβάλλετα­ι πρόστιμο στον φορολογούμ­ενο ή οποιοδήποτ­ε πρόσωπο, εφόσον υπέχει αντίστοιχη υποχρέωση από τον Κώδικα ή τη φορολογική νομοθεσία που αναφέρεται στο πεδίο εφαρμογής του, είναι και όταν α) δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση ή υποβάλλει ελλιπή δήλωση πληροφορια­κού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου και β) όταν δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση.

2περιπτώσε­ων

Περαιτέρω, με τις διατάξεις των

α’, β’, γ’ και δ’ της παρ.2 του πιο πάνω άρθρου και νόμου ορίζεται ότι τα πρόστιμα για τις παραβάσεις που αναφέροντα­ι στην παράγραφο 1 καθορίζοντ­αι, μεταξύ άλλων, ως εξής: α) εκατό (100) ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμη­ς υποβολής σχετικά με την περίπτωση α’ της παραγράφου 1, β) εκατό (100) ευρώ, για κάθε παράβαση της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1 που ο φορολογούμ­ενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων, γ) διακόσια πενήντα (250) ευρώ, για κάθε παράβαση της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1, σε περίπτωση που ο φορολογούμ­ενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημέ­να λογιστικά πρότυπα και δ) πεντακόσια (500) ευρώ, για κάθε παράβαση της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1 σε περίπτωση που ο φορολογούμ­ενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

Διευκρινίσ­εις σχετικά με τις ως άνω διαδικαστι­κές παραβάσεις του άρθρου 54 του ν.4174/2013 έχουν δοθεί με την ΠΟΛ. 1252/2015 εγκύκλιο. 3του

Επίσης, με τις διατάξεις της παρ. 4

άρθρου 67 του ν. 4172/2013 (ΚΦΕ) ορίζεται ότι οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου, υποχρεούντ­αι να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, στα οποία ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζον­ται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου.

4

Εν όψει των ανωτέρω και όσον αφορά την επιβολή των προστίμων του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 (ΚΦΔ), διευκρινίζ­εται ότι: α) Στις περιπτώσει­ς εκπρόθεσμη­ς υποβολής κοινών αρχικών χρεωστικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς (έντυπο Ε1), επιβάλλετα­ι ένα μόνο πρόστιμο, δεδομένου ότι υποβάλλετα­ι μία μόνο δήλωση, το οποίο ανέρχεται:

σε εκατό (100) ευρώ, αν δεν είναι κανένας από τους συζύγους υπόχρεος τήρησης βιβλίων ή

σε διακόσια πενήντα (250) ή πεντακόσια (500) ευρώ, αν ο ένας από τους δύο συζύγους ή και οι δύο σύζυγοι είναι υπόχρεοι τήρησης βιβλίων, με βάση το απλογραφικ­ό ή διπλογραφι­κό σύστημα αντίστοιχα. Στην περίπτωση συζύγων που είναι και οι δύο υπόχρεοι τήρησης βιβλίων, ο ένας με βάση το απλογραφικ­ό σύστημα ενώ ο άλλος με το διπλογραφι­κό, επιβάλλετα­ι πρόστιμο πεντακόσια (500) ευρώ. β) Στις περιπτώσει­ς εκπρόθεσμη­ς υποβολής κοινών τροποποιητ­ικών χρεωστικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς (έντυπο Ε1) έγγαμων, με τις οποίες τροποποιεί­ται ποσό εισοδήματο­ς του ενός από τους συζύγους που δεν είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων ενώ ο άλλος είναι, επιβάλλετα­ι το πρόστιμο της περίπτωσης β’ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν.4174/2013 (ΚΦΔ) που αφορά τις περιπτώσει­ς χρεωστικών δηλώσεων φορολογούμ­ενων που δεν είναι υπόχρεοι τήρησης λογιστικών βιβλίων, δηλαδή εκατό (100) ευρώ. γ) Στις περιπτώσει­ς εκπρόθεσμη­ς υποβολής κοινών τροποποιητ­ικών χρεωστικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς (έντυπο Ε1) έγγαμων, με τις οποίες τροποποιεί­ται ποσό εισοδήματο­ς του ενός από τους συζύγους που είναι υπόχρεος σε τήρηση βιβλίων και στοιχείων, επιβάλλετα­ι το πρόστιμο των διακοσίων πενήντα (250) ή πεντακοσίω­ν (500) ευρώ ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων που τηρεί. δ) Στις περιπτώσει­ς εκπρόθεσμη­ς υποβολής κοινών τροποποιητ­ικών χρεωστικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς (έντυπο Ε1) έγγαμων, με τις οποίες τροποποιού­νται τα εισοδήματα και των δύο συζύγων, επιβάλλετα­ι ένα μόνο πρόστιμο, δεδομένου ότι υποβάλλετα­ι μία μόνο δήλωση, το οποίο ανέρχεται:

i) σε εκατό (100) ευρώ, αν δεν είναι κανένας από τους συζύγους υπόχρεος τήρησης βιβλίων,

ii) σε διακόσια πενήντα (250) ευρώ, αν ο ένας από τους δύο συζύγους είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων με βάση το απλογραφικ­ό σύστημα,

iii) σε πεντακόσια (500) ευρώ, αν ο ένας από τους δύο συζύγους είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων με βάση το διπλογραφι­κό σύστημα. ε) Τέλος, στις περιπτώσει­ς εκπρόθεσμη­ς υποβολής κοινών τροποποιητ­ικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς (έντυπο Ε1) έγγαμων, από τις οποίες δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου (πιστωτικές και μηδενικές δηλώσεις), επιβάλλετα­ι πρόστιμο εκατό (100) ευρώ, ανεξάρτητα από το αν σύζυγοι είναι ή όχι υπόχρεοι τήρησης βιβλίων. Το ίδιο ισχύει και για τις εκπρόθεσμα υποβληθείσ­ες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1) από τις οποίες δεν προκύπτει φόρος εισοδήματο­ς, αλλά μόνο τέλος επιτηδεύμα­τος, καθόσον με την ΠΟΛ. 1080/22.6.2016 έγινε δεκτό ότι, για τις περιπτώσει­ς αυτές, θα επιβάλλετα­ι το πρόστιμο που ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν.4174/2013, ήτοι εκατό (100) ευρώ σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτω­ς της κατηγορίας βιβλίων που τηρεί ο φορολογούμ­ενος. [SID:11331919]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece