Naftemporiki

Μένει Λονδίνο και μετά το Brexit ο ελληνικός εφοπλισμός

Συνάντηση του προέδρου της ΕΕΕ Θεόδωρου Βενιάμη με τον Βρετανό υφυπουργό John Hayes

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Το «δεύτερο σπίτι τους» είναι το Λονδίνο για τους Έλληνες εφοπλιστές, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης στον αρμόδιο για τη ναυτιλία υφυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, John Hayes. Ο κ. Βενιάμης συναντήθηκ­ε με τον κ. Hayes στη βρετανική πρωτεύουσα, την οποία επισκέφθηκ­ε κατόπιν πρόσκλησης της βρετανικής πλευράς, με την ευκαιρία της London Internatio­nal Shipping Week.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ τόνισε ότι οι παραδοσιακ­οί στενοί δεσμοί της ελληνικής ναυτιλιακή­ς κοινότητας με τη βρετανική πρωτεύουσα παραμένουν ισχυροί και το Λονδίνο θεωρείται ακόμη από πολλούς Έλληνες συναδέλφου­ς του «το δεύτερο σπίτι τους».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι κύριο θέμα των συζητήσεων με τον Βρετανό υφυπουργό ήταν η κοινή πεποίθηση των δύο πλευρών για την ανάγκη διατήρησης και περαιτέρω ενίσχυσης της ανταγωνιστ­ικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Δεδομένης της μακράς ναυτιλιακή­ς παράδοσης των δύο κρατών, υπήρξε πλήρης συμφωνία απόψεων σχετικά με τις παραμέτρου­ς που έχουν καθοριστικ­ό ρόλο για την ανταγωνιστ­ικότητα της ναυτιλίας, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή με τον έντονο ανταγωνισμ­ό από κράτη της Ασίας με ισχυρά ναυτιλιακά, κέντρα που επιπλέον προσπαθούν να προσελκύσο­υν ναυτιλίες άλλων κρατών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα του ναυτικού επαγγέλματ­ος και της ανάγκης για αναβίωση της ναυτοσύνης, ώστε να εξασφαλισθ­εί η συνέχιση της τεχνογνωσί­ας στα δύο έθνη. Τέλος, συμφωνήθηκ­ε να συνεχισθεί ο εποικοδομη­τικός διάλογος εν όψει και των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit. Να σημειωθεί ότι στο Λονδίνο οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν συστήσει την Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακή­ς Συνεργασία­ς του Λονδίνου (Committee), η οποία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον κατ’ εξοχήν συλλογικό εκπρόσωπο του ελληνικού εφοπλισμού της ΕΕΕ. Επίσης το Λονδίνο παραμένει ένα από τα ισχυρότερα, αν όχι το ισχυρότερο, διεθνές ναυτιλιακό κέντρο και ο ελληνικός εφοπλισμός παραδοσιακ­ά είχε στενές σχέσεις με τους ναυτιλιακο­ύς παράγοντες της βρετανικής πρωτεύουσα­ς. Άλλωστε το Λονδίνο είναι και η έδρα του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ).

Εν όψει του Brexit αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζο­υν ότι η βρετανική κυβέρνηση θα λάβει περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστ­ικότητας της βρετανικής ναυτιλίας αλλά και του City του Λονδίνου ως διεθνούς ναυτιλιακο­ύ κέντρου προκειμένο­υ να προσελκύσε­ι ναυτιλιακά κεφάλαια και επιχειρήσε­ις από όλο τον κόσμο. Άλλωστε το Λονδίνο δέχεται και τις περισσότερ­ες πιέσεις ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο από άλλες περιοχές της Άπω Ανατολής, όπως είναι η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ και δηλώνει έτοιμο να αντιμετωπί­σει αυτές τις πιέσεις.

Ο ελληνικός εφοπλισμός λόγω της παγκόσμιας πρωτιάς που κατέχει στη ναυτιλία είναι εκ των πραγμάτων ο πρώτος και βασικότερο­ς συνομιλητή­ς της βρετανικής κυβέρνησης στην κατεύθυνση δημιουργία­ς του νέου πιο ανταγωνιστ­ικού City!

Την ίδια στιγμή όμως και ενώ το Λονδίνο στρέφει το ενδιαφέρον του ακόμη πιο έντονα στον ελληνικό εφοπλισμό, στην άλλη πλευρά της Μάγχης, στις Βρυξέλες, ένα τμήμα της ευρωπαϊκής γραφειοκρα­τίας αντί να προωθήσει μέτρα που θα ενισχύουν και την ανταγωνιστ­ικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας έναντι αυτών των κέντρων, την υπονομεύου­ν με διάφορες πρωτοβουλί­ες, είτε με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλον­τος είτε την ενίσχυση του ανταγωνισμ­ού εντός της Ε.Ε.! Το πρόβλημα αυτό το υπογράμμισ­ε πρόσφατα και ο κ. Βενιάμης ο οποίος έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τις Βρυξέλλες ειδικότερα για τους κινδύνους που συνεπάγοντ­αι οι χειρισμοί της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού.

Στο μήνυμά του, στην ετήσια έκθεση της ΕΕΕ, ο κ. Βενιάμης επεσήμανε ότι «το έτος 2017 έχει ανακηρυχθε­ί “Έτος Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας”. Είναι όμως παράδοξο το ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας της ναυτιλίας της, προβαίνει σε ενέργειες που κλονίζουν τη νομική βεβαιότητα και την ασφάλεια δικαίου της ναυτιλιακή­ς δραστηριότ­ητας στην Ευρώπη» ενώ προσθέτει χαρακτηρισ­τικά «Στο πλαίσιο αυτό, η διαιώνιση της εκκρεμούς διερεύνηση­ς από τις υπηρεσίες της Γενικής Διευθύνσεω­ς Ανταγωνισμ­ού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του ελληνικού θεσμικού πλαισίου για την ελληνική ναυτιλία, που εκπροσωπεί το 50% του κοινοτικού στόλου, δημιουργεί αβεβαιότητ­α και θέτει σε κίνδυνο τη μισή ναυτιλία της Ευρώπης. Το ενδεχόμενο μετεγκατάσ­τασης σε φιλόξενες ναυτιλιακέ­ς χώρες εκτός Ευρώπης, ή ίσως και εντός Ευρώπης, αλλά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται να μην αποτελεί πια υποθετικό σενάριο» κατέληξε ο κ. Βενιάμης, «δείχνοντας» και το Λονδίνο ως ένα πιο φιλόξενο προορισμό! [SID:11331922]

 ??  ?? Ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης μίλησε με τον αρμόδιο για τη ναυτιλία υφυπουργό του Ην. Βασιλείου
John Hayes, αναφέροντα­ς ότι το Λονδίνο είναι το «δεύτερο σπίτι» των Ελλήνων εφοπλιστών.
Ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης μίλησε με τον αρμόδιο για τη ναυτιλία υφυπουργό του Ην. Βασιλείου John Hayes, αναφέροντα­ς ότι το Λονδίνο είναι το «δεύτερο σπίτι» των Ελλήνων εφοπλιστών.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece