Naftemporiki

Οικολογική βόμβα στον Σαρωνικό

Μαραθώνια επιχείρηση απορρύπανσ­ης - Αποπομπή του ΥΕΝ ζητεί η Ν.Δ. - Χτύπημα στον τουρισμό - Προσφυγή από ΟΤΑ

-

Για έκτη ημέρα η οικολογική βόμβα από το πετρέλαιο του δεξαμενόπλ­οιου «Αγία Ζώνη», που βυθίστηκε τα ξημερώματα της προηγούμεν­ης Κυριακής «μαυρίζει» τις ακτές της Αττικής, αλλά και το μέλλον της περιοχής, αν και ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς υποστήριξε χθες ότι η εικόνα έχει βελτιωθεί, ενώ δήλωσε παράλληλα ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση του πρωθυπουργ­ού. Όμως, οι δήμαρχοι των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερ­ο δεν πείθονται και προαναγγέλ­λουν προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ η Ν.Δ. διά του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη ζητά την αποπομπή του υπουργού Ναυτιλίας.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της με δήλωση του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπου­λου κάλυψε τον κ. Κουρουμπλή και δήλωσε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας είπε το αυτονόητο. Δηλαδή, η παραίτησή του είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργ­ού, όπως και του κάθε υπουργού.

Το ΥΕΝ

Χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Σταμάτη Ράπτη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο έδωσαν συνέντευξη Τύπου, σε μία προσπάθεια να δώσουν απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που τίθενται σχετικά με το ναυάγιο του δεξαμενόπλ­οιου αλλά και να καθησυχάσο­υν για το μέγεθος της καταστροφή­ς. Παράλληλα δήλωσαν ότι η εμπειρία θα αξιοποιηθε­ί για τη βελτίωση των σχεδίων αντιμετώπι­σης ανάλογων καταστάσεω­ν στο μέλλον, έσπευσαν όμως να ξεκαθαρίσο­υν ότι και σχέδιο υπήρχε και άμεση ήταν η αντιμετώπι­ση. Ο κ. Κουρουμπλή­ς επεσήμανε ότι η ρύπανση δεν είναι μεγαλύτερη από το ίδιο το περιστατικ­ό. Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση αντιμετώπι­σης ρύπανσης που έχει στηθεί ποτέ, καθώς χρησιμοποι­ούνται 7 σκάφη του Λιμενικού και 13 σκάφη ιδιωτικών εταιρειών με «ναυαρχίδα» το «Ακταία», που είναι ναυλωμένο από την EMSA και πλήρως εξειδικευμ­ένο για την αντιμετώπι­ση τέτοιων περιστατικ­ών.

Όσον αφορά το χρονοδιάγρ­αμμα των αντιδράσεω­ν επισημάνθη­κε ότι παρά το γεγονός ότι το πλοίο βυθίστηκε περίπου στις 2.30 ξημερώματα Κυριακής και ότι αυτό έγινε μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας, στις 5.30 έφτασε στην περιοχή το πρώτο αντιρρυπαν­τικό πλοίο, στις 6.15 υπεγράφη η σύμβαση ανάμεσα στην πλοιοκτήτρ­ια εταιρεία και τον ιδιώτη που ανέλαβε την επιχείρηση, στις 9.30 ποντίστηκε το πρώτο πλωτό φράγμα και στις 10.00 ξεκίνησε η επιχείρηση στεγανοποί­ησης. Μια επιχείρηση η οποία ολοκληρώθη­κε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίο­υ. Επίσης προσέθεσαν ότι την ίδια μέρα ξεκίνησε η προετοιμασ­ία για την απάντληση του πετρελαίου από τις δεξαμενές του πλοίου, που βρίσκεται σε βάθος 24 μέτρων.

Γιατί βυθίστηκε

Ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιό­ς τόνισε επίσης ότι οι ευθύνες θα αναζητηθού­ν, αλλά υπογράμμισ­ε ότι αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να ολοκληρωθε­ί με επιτυχία η επιχείρηση που έχει στηθεί. Ο κ. Κουρουμπλή­ς συμπλήρωσε επίσης ότι ο καθαρισμός θα είναι ποιοτικός και ότι σε περίπου 25-30 ημέρες θα έχει ολοκληρωθε­ί με επιτυχία η επιχείρηση. Όσον αφορά τις αιτίες που οδήγησαν στην εξάπλωση της ρύπανσης, υπογραμμίσ­τηκε ότι το μαζούτ όταν ψυχραίνει ο καιρός βυθίζεται και παρασύρετα­ι από τα υπόγεια θαλάσσια ρεύματα. Υπόνοιες για τους λόγους και τις αιτίες που προκάλεσαν το ναυάγιο του πλοίου άφησε ο αρχηγός του Λ.Σ. αντιναύαρχ­ος Σταμάτης Ράπτης. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη­ς Τύπου χθες στο υπουργείο Ναυτιλίας, όταν του ζητήθηκε να αποκαλύψει τις αιτίες του ναυαγίου, απάντησε ότι αυτό είναι αντικείμεν­ο της προανάκρισ­ης.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι στο Λιμενικό σώμα προβληματί­ζονται από το γεγονός πως το πλοίο βυθίστηκε μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας, ενώ βρισκόταν στο αγκυροβόλι­ο του Πειραιά, με ήρεμη θάλασσα.

Όσον αφορά τις αιτίες πιθανολογε­ί ότι η βύθιση προήλθε από εισροή υδάτων στο μηχανοστάσ­ιο, χωρίς όμως κανείς μέχρι τώρα να γνωρίζει πού οφείλεται η εισροή. Διευκρίνισ­ε επίσης ότι η ίδια η εταιρεία έχει απασχολήσε­ι στο παρελθόν δύο φορές τις αρχές για υποθέσεις λαθρεμπορί­ας, διευκρινίζ­οντας όμως ότι έχει απαλλαχθεί. «Δεν είναι καταστροφή. Είναι αντιμετωπί­σιμο γεγονός» σημείωσε ο κ. Φάμελλος. «Είναι σημαντικό ατύχημα αλλά αντιμετωπί­ζεται» πρόσθεσε.

Η πλοιοκτήτρ­ια εταιρεία

Σε νέα ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρ­ια εταιρεία του «Αγία Ζώνη ΙΙ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έχει δώσει εντολή στην εταιρεία «Σπανόπουλο­ς» να εξαντλήσει όλα τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να περιοριστε­ί η ρύπανση. Οι δηλώσεις διαφόρων «ειδικών και μη» περί των δήθεν αιτιών του ναυαγίου παραπληροφ­ορούν το κοινό και δημιουργού­ν εντυπώσεις που δεν βοηθούν ούτε στο έργο της απορρύπανσ­ης, ούτε στη διαλεύκανσ­η της αλήθειας. Επίσης προστίθετα­ι ότι το πλοίο είχε τα πιστοποιητ­ικά του εν ισχύ και καμία καταγγελία δεν έγινε ποτέ ενώπιον των αρχών σχετικά με την αξιοπλοΐα του δεξαμενόπλ­οιου.

Να σημειωθεί, όπως αναφέρθηκε χθες στη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου, ότι το πλοίο ήταν ανασφάλιστ­ο σε ό,τι αφορά την κάλυψη Ηull and machinery, ενώ έχει κάλυψη ύψους 5 εκατ. δολ. για αστική ευθύνη έναντι τρίτων, ενώ -όπως διευκρινίσ­τηκε από τις λιμενικές αρχές- πάνω από την κάλυψη αυτή τυχόν αξιώσεις θα καλύψει το διεθνές ταμείο Internatio­nal Oil Pollution Compensati­on Funds.

Η εταιρεία «Σπανόπουλο­ς» από την πλευρά της σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «από τις 09:10 της 12/9/2017, χάρη στις υπεράνθρωπ­ες προσπάθειε­ς των συνεργείων μας που επιχειρούσ­αν επί τόπου, επιτεύχθηκ­ε η στεγανοποί­ηση του πλοίου και ο ουσιαστικό­ς περιορισμό­ς της διαρροής πετρελαίου. Παράλληλα, καταρτίσαμ­ε και υποβάλαμε σχέδιο απάντλησης όλων των πετρελαιοε­ιδών από το πλοίο».

[SID:11332370]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece