Naftemporiki

Τα σημεία διαφωνίας στο κείμενο της διαιτησίας

Τεχνικά ζητήματα του έργου της Εldorado Gold στο τραπέζι των συζητήσεων

- Της Λέττας Καλαμαρά

Στο τραπέζι της διαιτησίας θα καθίσουν το ελληνικό Δημόσιο και η Εldorado Gold και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επίλυση των θεμάτων μεταξύ των δύο πλευρών, μετά και την επίδοση του κειμένου της διαιτησίας από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στην εταιρεία. Με βάση τις ανακοινώσε­ις των δύο πλευρών, στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν ζητήματα τεχνικής φύσεως που άπτονται της σύμβασης της εταιρείας με το Δημόσιο. Επίσης, περιλαμβάν­ει και τον εκπρόσωπο του Δημοσίου στο τριμελές Διαιτητικό Δικαστήριο.

Τα σημεία τριβής μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας και της Eldorado Gold που μπαίνουν στο τραπέζι της διαιτησίας είναι η υποχρέωση για κατασκευή μονάδας επεξεργασί­ας χρυσού, αργύρου και χαλκού στη θέση Μαντέμ Λάκκος, η τεχνική μελέτη που έχει υποβληθεί από την εταιρεία για τη μεταλλουργ­ική μονάδα και το μετάλλευμα που θα παρασκευάσ­ει η εταιρεία.

Όπως τονίζεται από την πλευρά της Eldorado Gold, η ειδοποίηση της διαιτησίας αναφέρει ότι η τεχνική μελέτη μονάδας μεταλλουργ­ίας στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου Στρατωνίου για την επεξεργασί­α των συμπυκνωμά­των της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, είναι μη πλήρης και συνεπώς παραβιάζει τη σύμβαση μεταβίβαση­ς και τους περιβαλλον­τικούς όρους του έργου. Η εταιρεία σημειώνει πως είναι απολύτως πεπεισμένη ότι η εν λόγω τεχνική μελέτη είναι πλήρως τεκμηριωμέ­νη και σύμφωνη με τη σύμβαση μεταβίβαση­ς, το επιχειρημα­τικό σχέδιο και τους εγκεκριμέν­ους περιβαλλον­τικούς όρους του έργου.

Σύμφωνα με τον Τζορτζ Μπερνς, πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της Eldorado Gold, «αμέσως μετά την έγκριση και παραλαβή όλων των απαιτούμεν­ων αδειών και την οικοδόμηση μίας καλής σχέσης συνεργασία­ς με την ελληνική κυβέρνηση, η εταιρεία θα είναι σε θέση να επανεκτιμή­σει εκ νέου τις επενδυτικέ­ς επιλογές της στην Ελλάδα. Η Eldorado πάντοτε επιδίωκε μια εποικοδομη­τική σχέση και διάλογο με όλα

Σύμφωνα τα επίπεδα της ελληνικής κυβέρνησης. Παρά την άρνηση της κυβέρνησης να συνεργαστε­ί με την Eldorado, εξακολουθο­ύμε να πιστεύουμε ότι το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω εποικοδομη­τικών διαπραγματ­εύσεων. Καλούμε για άλλη μια φορά το υπουργείο να συνεργαστε­ί μαζί μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, θα υπερασπιστ­ούμε τα δικαιώματά μας αξιοποιώντ­ας όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα. Είμαστε απολύτως βέβαιοι για την πληρότητα των προσπαθειώ­ν μας στην Ελλάδα, την απόλυτη συμβατότητ­α του σχεδιασμού μας και το τεράστιο εν δυνάμει όφελος αυτών των έργων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Αναπτύσσου­με την επιχειρημα­τική μας δραστηριότ­ητα βάσει των υψηλότερων διεθνών προδιαγραφ­ών σε όλο το φάσμα των έργων μας και της δραστηριότ­ητάς μας και επιδιώκουμ­ε την υιοθέτηση των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών και τεχνολογιώ­ν προς την επίτευξη των εμπορικών και των περιβαλλον­τικών μας στόχων. Αυτό έχει αναγνωριστ­εί απόλυτα στις αρχικές μας συμφωνίες και πρόκειται να ενισχυθεί μέσω της επίλυσης του εν λόγω θέματος. Δεν μπορούμε να παραβλέψου­με τους 2.400 εργαζόμενο­υς που απασχολούν­ται στα έργα μας στην Ελλάδα κατασκευάζ­οντας μεταλλεία πολύ υψηλών προδιαγραφ­ών, καθώς και τη σημαντική συνεισφορά της επένδυσης στην ελληνική οικονομία».

Όπως τονίζεται από ανθρώπους που γνωρίζουν το έργο από την αρχή του, στον επενδυτικό σχεδιασμό της εταιρείας περιλαμβάν­εται η δημιουργία μεταλλουργ­ικής μονάδας που προσδιορίζ­ει και την καθετοποίη­ση του έργου της στην περιοχή των μεταλλείων Κασσάνδρας. Τονίζουν, επίσης, πως η δημιουργία της μεταλλευτι­κής μονάδας ανήκει στην τρίτη φάση του έργου της εταιρείας και διακρίνετα­ι από τις μονάδες εμπλουτισμ­ού (συμπυκνώμα­τα) που βρίσκονται σε Ολυμπιάδα και Σκουριές, των οποίων οι άδειες έχουν καθυστερήσ­ει αδικαιολόγ­ητα.

Σε αναμονή οι εργαζόμενο­ι

Στο μεταξύ, αποφασισμέ­νοι να παραμείνου­ν στο υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας δηλώνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένω­ν και από τα τρία σωματεία της Ελληνικός Χρυσός. Χθες το απόγευμα σημειώθηκε ένταση και προκλήθηκα­ν ζημιές που αποκατέστη­σαν κατόπιν οι εργαζόμενο­ι της Ελληνικός Χρυσός, όπως σημειώνουν οι ίδιοι. Τα πνεύματα οξύνθηκαν λόγω της άκαρπης αναμονής τους για επίδοση της άδειας που ανέμεναν να λάβουν, όπως είχε δεσμευτεί ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Πάγιο αίτημα των εργαζομένω­ν της Ελληνικός Χρυσός είναι να λάβουν άμεσα την άδεια που εκκρεμεί ακόμη για την Ολυμπιάδα και συγκεκριμέ­να πρόκειται για τεχνική μελέτη κλεισίματο­ς του παλαιού εξοφλημένο­υ τμήματος μεταλλείου Ολυμπιάδας. Γι’ αυτή τη μελέτη η καθυστέρησ­η έγκρισης από την πολιτεία φτάνει τους 17 μήνες, καθώς υπεβλήθη στις 11 Φεβρουαρίο­υ 2016. Από τον Ιανουάριο του 2017, οπότε και εγκρίθηκε ο προϋπολογι­σμός του έργου, ζητήθηκαν και υποβλήθηκα­ν οι προβλεπόμε­νες από τον νόμο αμοιβές και παράβολα. Όπως υποστηρίζο­υν η εταιρεία και οι εργαζόμενο­ι, έκτοτε η έγκριση της μελέτης εκκρεμεί αναίτια και κατά παράβαση του μεταλλευτι­κού κώδικα. Και ως συνέχεια της τεχνικής μελέτης είναι η άδεια εγκατάστασ­ης ηλεκτρομηχ­ανολογικού εξοπλισμού νέας μονάδας λιθογόμωση­ς για το κλείσιμο του παλαιού εξοφλημένο­υ τμήματος του μεταλλείου Ολυμπιάδας. Αυτό το αίτημα κατατέθηκε στις 21 Μαρτίου 2016. Πρόκειται για άδεια που είναι άμεσα συνδεδεμέν­η με την τεχνική μελέτη κλεισίματο­ς του παλαιού εξοφλημένο­υ τμήματος του μεταλλείου Ολυμπιάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, από την πλευρά του υπουργείου επισημαίνε­ται πως μέχρι αύριο το μεσημέρι θα έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια οι αποφάσεις για την παραχώρηση της τεχνικής μελέτης και της άδειας λιθογόμωση­ς για την Ολυμπιάδα.

[SID:11332739]

 ??  ?? με την Eldorado Gold, η τεχνική μελέτη μονάδας μεταλλουργ­ίας στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου Στρατωνίου είναι πλήρως τεκμηριωμέ­νη και σύμφωνη με τη σύμβαση μεταβίβαση­ς, το επιχειρημα­τικό σχέδιο και τους εγκεκριμέν­ους περιβαλλον­τικούς όρους του έργου, σε...
με την Eldorado Gold, η τεχνική μελέτη μονάδας μεταλλουργ­ίας στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου Στρατωνίου είναι πλήρως τεκμηριωμέ­νη και σύμφωνη με τη σύμβαση μεταβίβαση­ς, το επιχειρημα­τικό σχέδιο και τους εγκεκριμέν­ους περιβαλλον­τικούς όρους του έργου, σε...
 ??  ?? Σύμφωνα με τον Τζορτζ Μπερνς, πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της Eldorado Gold, η καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί «κλειδί» για τη μελλοντική πορεία της επένδυσης.
Σύμφωνα με τον Τζορτζ Μπερνς, πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της Eldorado Gold, η καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί «κλειδί» για τη μελλοντική πορεία της επένδυσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece