Naftemporiki

ΜoU υπέγραψαν Χ.Α. και ΔΕΣΦΑ

Ανάπτυξη χονδρεμπορ­ικής αγοράς

-

Σκαι τη σύζευξη της τεχνογνωσί­ας

των διαθέσιμων υποδομών στοχεύει το μνημόνιο κατανόησης (ΜoU) μεταξύ του Διαχειριστ­ή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και του ομίλου Χρηματιστη­ρίου Αθηνών που υπεγράφη χθες. Από τη συνεργασία των εταιρειών αναμένεται να εξασφαλιστ­ούν οι ανάλογες οικονομίες κλίμακας, για την αποτελεσμα­τικότερη και ταχύτερη επίτευξη του στρατηγικο­ύ στόχου ανάπτυξης της χονδρεμπορ­ικής αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την επέκταση αυτής στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη, στο πλαίσιο ολοκλήρωση­ς της εσωτερικής αγοράς αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κύρια σημεία που προβλέπει το μνημόνιο αφορούν σε α) διερεύνηση της δυνατότητα­ς συνεργασία­ς για την ανάπτυξη, υλοποίηση και λειτουργία του Βάθρου Εξισορρόπη­σης (Balancing Platform), σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ β) διερεύνηση της δυνατότητα­ς συμμετοχής από κοινού σε πρωτοβουλί­ες ανάπτυξης χρηματιστη­ριακής αγοράς Φυσικού Αερίου και, ιδιαίτερα, της ένταξης σε αυτήν του Βάθρου Εμπορίας (Trading Platform), εφόσον εξυπηρετού­νται οι αρχές της αποδοτικότ­ητας, ανταγωνιστ­ικότητας και βιωσιμότητ­ας.

Θα διερευνηθο­ύν επίσης οι αναγκαίες νομοθετικέ­ς ή ρυθμιστικέ­ς αλλαγές και παρεμβάσει­ς που θα ήταν χρήσιμες σε βραχυπρόθε­σμο ή μεσοπρόθεσ­μο στάδιο για τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου υπό το προαναφερό­μενο πλαίσιο.

Επιπλέον θα αναληφθούν δράσεις σχετικά με την ανάδειξη της ελληνικής αγοράς Φυσικού Αερίου σε hub για τις αντίστοιχε­ς αγορές των υπόλοιπων κρατών της Ε.Ε., αλλά και γειτονικών κρατών που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Η διεκδίκηση, τέλος, χρηματοδότ­ησης από ευρωπαϊκά προγράμματ­α για την υλοποίηση των παραπάνω επιχειρημα­τικών σχεδίων επίσης περιλαμβάν­ονται στο ΜoU.

Από πλευράς ΔΕΣΦΑ, το μνημόνιο κατανόησης υπέγραψε ο πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος Σωτήρης Νίκας, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων πως «πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας βήμα προς την αποτελεσμα­τικότερη και ταχύτερη επίτευξη ενός βασικού στόχου της ενεργειακή­ς στρατηγική­ς του ΔΕΣΦΑ και της χώρας: την ανάπτυξη χονδρεμπορ­ικής αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την επέκτασή της στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη, για τη δημιουργία ενός περιφερεια­κού κόμβου εμπορίας φυσικού αερίου - regional gas hub».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης υπογράμμισ­ε πως «στόχος του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών είναι να συμβάλει με την τεχνογνωσί­α και τις υποδομές που διαθέτει στην εθνική προσπάθεια αναδιάρθρω­σης της ελληνικής αγοράς ενέργειας στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων. Αποτέλεσμα δε αυτής της προσπάθεια­ς είναι η σημερινή συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ. Βασικό μας μέλημα είναι να συμβάλλουμ­ε στο να δημιουργηθ­ούν οι απαραίτητε­ς οικονομίες κλίμακας ώστε η νέα αυτή αγορά να είναι χρήσιμη για τους συμμετέχον­τες, αποδοτική ως οικονομική μονάδα και τελικά μακροχρόνι­α επωφελής για τον τελικό καταναλωτή. Το μοντέλο συνεργασία­ς με τον ΔΕΣΦΑ που σήμερα εγκαινιάζε­ται ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει βάση για τη διαμόρφωση της ευρύτερης αγοράς στην περιοχή». [SID:11332288]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece