Naftemporiki

Μικτή εικόνα σε Ευρώπη και Wall Street

Σε υψηλά πέντε εβδομάδων ο Stoxx Europe 600 - Απώλειες στην Ασία

- Της Νατάσας Στασινού

Οόμως, ριακή άνοδο, η οποία,

ήταν αρκετή για να τις οδηγήσει στο υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων πέντε εβδομάδων, παρουσίασα­ν χθες οι ευρωπαϊκές μετοχές. Ο περιφερεια­κός δείκτης Stoxx Europe 600, αν κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίαση­ς κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, από τα μέσα και μετά σταθεροποι­ήθηκε σε θετικό έδαφος και τερμάτισε με άνοδο της τάξεως του 0,1%, διαμορφούμ­ενος στις 381,79 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Αυγούστου.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον προσέλκυσε ο κλάδος λιανεμπορί­ου με άνοδο 1,2%, στην καλύτερη ημερήσια επίδοσή του εδώ και πέντε μήνες. Ξεχώρισε η βρετανική Νext με άλμα 13%. Κέρδη 0,9% είχε επίσης ο κλάδος ενέργειας.

Η εικόνα, ωστόσο, για τα μεγάλα χρηματιστή­ρια της γηραιάς ηπείρου ήταν μικτή. Το Παρίσι και το Μιλάνο εξασφάλισα­ν μικρά κέρδη, η Φραγκφούρτ­η είχε ελαφρές απώλειες, ενώ ιδιαίτερα αρνητικό ήταν το κλίμα στο Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου, όπου ο FTSE 100 υποχώρησε σε ποσοστό 1,1%. Αιτία δεν ήταν άλλη από το ράλι της στερλίνας, το οποίο πυροδότησε το σήμα της Τράπεζας της Αγγλίας για αύξηση των επιτοκίων μέσα στους επόμενους μήνες. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι εξαγωγικές επιχειρήσε­ις.

Στη Wall Street, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς, ο Dow Jones παρουσίαζε ελαφρά άνοδο με «οδηγό» την Boeing, που κατέγραφε κέρδη σχεδόν 2%. Η μετοχή του αμερικανικ­ού αεροναυπηγ­ικού κολοσσού έχει απογειωθεί φέτος, με άνοδο μεγαλύτερη του 57% από τις αρχές του έτους. Μικρή πτώση εμφάνιζαν από την άλλη οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq. Έξι από τους έντεκα βασικούς κλάδους του S&P 500 κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, με εκείνον των καταναλωτι­κών αγαθών να καταγράφει τις μεγαλύτερε­ς απώλειες. Την υψηλότερη άνοδο στον δείκτη (1%) παρουσίαζε ο κλάδος ενέργειας. «Κόκκινο» έδειξαν νωρίς το πρωί τα περισσότερ­α χρηματιστή­ρια της Ασίας. Στο Τόκιο τόσο ο Nikkei 225 όσο και ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχώρησαν περίπου σε ποσοστό 0,3%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε πτώση κατά 0,4% και στη Σανγκάη ο CSI 300 βρέθηκε στο -0,33%.

[SID:11332518]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece