Naftemporiki

Σε υψηλά 12μήνου η στερλίνα

Απώλειες του ευρώ και του γιεν έναντι του δολαρίου

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Hστερλίνα μονοπώλησε χθες το ενδιαφέρον στις αγορές συναλλάγμα­τος, αγγίζοντας νέα υψηλά 12μήνου έναντι του δολαρίου και με σημαντικά κέρδη έναντι του ευρώ, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας προλείανε το έδαφος για την πρώτη αύξηση επιτοκίων έπειτα από μία δεκαετία.

Στη χθεσινή συνεδρίαση οι αξιωματούχ­οι της βρετανικής κεντρικής τράπεζας αποφάσισαν με επτά ψήφους υπέρ έναντι δύο κατά να διατηρήσου­ν αμετάβλητα τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%.

Έπειτα όμως από τα πρόσφατα στοιχεία για επιτάχυνση του πληθωρισμο­ύ και υποχώρηση της ανεργίας σε χαμηλά τεσσάρων δεκαετιών, στενεύουν τα περιθώρια της Τράπεζας της Αγγλίας να ανεχθεί πληθωρισμό που κυμαίνεται πάνω από τον στόχο 2%.

Η προοπτική στροφής προς την άσκηση αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής οδήγησε ενδοσυνεδρ­ιακά τη στερλίνα έως και το 1,34 έναντι του δολαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ έναντι του ευρώ άγγιξε τις 89,105 πένες, τα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου.

Το δολάριο διατηρούσε προβάδισμα έναντι του γιεν, παραμένοντ­ας πάνω από τα 110 γιεν, στον απόηχο των στοιχείων για μεγαλύτερη του αναμενομέν­ου αύξηση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.

Απώλειες και για το ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να κινείται κάτω από το όριο του 1,19 έναντι του δολαρίου. Το ελβετικό φράγκο υποχώρησε έναντι του δολαρίου και του ευρώ, αφότου η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας κατήργησε από την ανακοίνωσή της τη φράση για «σημαντικά υπερτιμημέ­νο φράγκο».

To δολάριο θα μπορούσε «εύκολα να ανακάμψει» κατά 4% με 5% από τα τρέχοντα επίπεδα, αλλά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του στέκονται εμπόδιο στις μακροπρόθε­σμες προοπτικές του αμερικανικ­ού νομίσματος, δήλωσε χθες ο Μαρκ Φάμπερ. Το 2017 αποδεικνύε­ται δύσκολη χρονιά για το αμερικανικ­ό νόμισμα, με τον δείκτη δολαρίου να έχει υποστεί απώλειες σχεδόν 10% από τις αρχές του έτους. Ταυτόχρονα, τα κέρδη άλλων νομισμάτων, όπως το ευρώ ή το πέσο Μεξικού, εντείνουν τις πιέσεις προς το δολάριο.

«Νομίζω ότι το δολάριο θα μπορούσε εύκολα να ανακάμψει κατά 4% με 5% ή ακόμη και περισσότερ­ο. Μακροπρόθε­σμα, εμφανώς δεν είμαι αισιόδοξος για το αμερικανικ­ό νόμισμα. Αρκεί να στραφεί κανείς στην αμερικανικ­ή κυβέρνηση και τις οικονομικέ­ς της πολιτικές, που μακροπρόθε­σμα δεν συμβάλλει στην ενίσχυση του δολαρίου» δήλωσε ο κ. Φάμπερ, συντάκτης της έκθεσης «Gloom, Boom & Doom», στο δίκτυο CNBC.

[SID:11331800]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece