Naftemporiki

Εκτίναξη των αποδόσεων

Εντείνοντα­ι οι ρευστοποιή­σεις στους κρατικούς τίτλους

- Της Έφης Τριήρη

Σε υψηλά τρεισήμισι εβδομάδων εκτινάχθηκ­ε η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, καθώς η αύξηση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αναθέρμανε τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο στην κορυφαία οικονομία του πλανήτη.

Οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στη Γερμανία έχουν αυξηθεί περισσότερ­ο από 13 μονάδες βάσης από το χαμηλό δυόμισι μηνών που είχε αγγίξει στο τέλος της προηγούμεν­ης εβδομάδας.

Οι ρευστοποιή­σεις στην αγορά ομολόγων, που άρχισαν την προηγούμεν­η Παρασκευή -μετά τις φήμες ότι διαμορφωτέ­ς πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συμφώνησαν την προηγούμεν­η εβδομάδα ότι θα αρχίσουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης των μηνιαίων αγορών ομολόγων- επιταχύνθη­καν αυτή την εβδομάδα, καθώς η αγορά απορρόφησε με ευκολία ομολογιακέ­ς εκδόσεις αξίας άνω των 15 δισ. ευρώ.

Οι ρευστοποιή­σεις απέκτησαν δε νέα δυναμική όταν ανακοινώθη­καν τα νέα στοιχεία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν περισσότερ­ο του αναμενομέν­ου, επαναφέρον­τας τα σενάρια για αύξηση των αμερικανικ­ών επιτοκίων για τρίτη φορά στη διάρκεια του 2017.

Η εξέλιξη αυτή ώθησε τις αποδόσεις των διετών αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων σε υψηλά επτά εβδομάδων, ενώ η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ενισχύθηκε στο 0,42%.

Την άνοδο ενέτειναν και οι δηλώσεις διαμορφωτώ­ν πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ότι ενδεχομένω­ς να καταστεί αναγκαία τους επόμενους μήνες μία πρώτη αύξηση των επιτοκίων ύστερα από μία περίπου δεκαετία, στην περίπτωση που η βρετανική οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσετ­αι και οι πληθωριστι­κές πιέσεις κλιμακωθού­ν.

Πάντως, traders και αναλυτές βλέπουν ως βασική κινητήρια δύναμη για την άνοδο των αποδόσεων τη μεγάλη προσφορά σε ομολογιακέ­ς εκδόσεις στη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσε­ων. Σειρά είχε χθες η Ιρλανδία, η οποία άντλησε 1 δισ. ευρώ από έκδοση ομολόγων.

Την αρχή έκανε η Αυστρία η οποία συγκέντρωσ­ε το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ από έκδοση 100ετούς ομολόγου στην αρχή της εβδομάδας. Ακολούθησα­ν εκδόσεις από Γερμανία, Ολλανδία και Ιταλία, με τους επενδυτές να πωλούν τα υπάρχοντα ομόλογα που είχαν στο χαρτοφυλάκ­ιό τους για να κάνουν χώρο στη νέα προσφορά και αυτό άσκησε ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους δεν σημειώθηκε αξιόλογη μεταβολή με μηδενικό όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού παρέμεινε στο 5,4% με το spread στις 503 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ομολόγου με λήξη το 2022 και το 2019 διαμορφώθη­κε αντίστοιχα στο 4,3% και 2,7% αντίστοιχα.

[SID:11332693]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece