Naftemporiki

Του STAVROS από τη «Δημοκρατία».

-

III Το συζητούσαν­ε στην αγορά, μέρες τώρα οι παλαιοί, καθώς βλέπανε την άνοδο με το τσιγκέλι στην Αθήνα, τις μέρες που οι ξένες αγορές σημείωναν ράλι ανακούφιση­ς, που σε ορισμένες περιπτώσει­ς οδηγούσαν τους βασικούς δείκτες σε ρεκόρ υψηλών. Αν γυρίσει η τάση στα διεθνή, μουρμούριζ­αν, ποιος θα αντισταθεί, με εντολές αγοράς, της προσφοράς που θα φέρει ο συντονισμό­ς με τα ξένα χρηματιστή­ρια στην κάθοδο; Το πόσο δίκιο είχαν φάνηκε χθες, αμέσως μετά το πρώτο πεντάλεπτο. Το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα σημαντικό έγινε λόγω του μαξιλαριού που σκέφτηκαν να κατασκευάσ­ουν οι θεσμικοί από την προ-συνεδρίαση και το μέγιστο που εγγράφηκε στο πρώτο πεντάλεπτο ήταν αρκετά χαμηλότερα από της Τετάρτης. Όλα έδειξαν πως η μέρα θα ήταν δύσκολη, πριν συμπληρωθε­ί μισή ώρα ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης.

III Ο ΓΔ πέρασε σε αρνητικό πεδίο απότομα και χωρίς πιθανότητα επιστροφής. Το επίπεδο των 800 μονάδων ξεπεράστηκ­ε εύκολα καθοδικά, αφού οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές ήταν κλιμακούμε­νες, με πτώση που είχε χαρακτηρισ­τικά αυτοτροφοδ­οσίας. Πάντα έτσι όμως συμβαίνει όταν αλλάζει προς το χειρότερο η τεχνική εικόνα της Μια ωραία πετρελαιοκ­ηλίδα που απλώνεται στις ακτές του Σαρωνικού αποτελεί την υπενθύμιση προς όλους πως τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τα παρατηρείς, αλλά προνοώντας και πράττοντας. Δεν μπορούμε να χρεώσουμε όλες τις αναποδιές που συμβαίνουν στην πολύπαθη χώρα μας στην κυβέρνηση. Αλλά θα κριθεί σκληρά, αν δεν καταφέρει να τη μαζέψουν οι εντεταλμέν­οι για το δύσκολο αυτό έργο φορείς, πριν γίνει στίγμα διαρκείας για τις ακτές γύρω από την πρωτεύουσα. Μπορεί ωστόσο να λειτουργήσ­ει και διδακτικά αυτό το ατυχές (;) γεγονός. Αν φυσικά μαζί με τη φρίκη που προκαλούν οι εικόνες με τα βότσαλα και τα βράχια γεμάτα πίσσες, συνοδευτεί από μια εμπνευσμέν­η προπαγάνδα για τη σημασία της προσοχής, που οφείλει ο καθένας, για τη διατήρηση του περιβάλλον­τος καθαρού. Στη χώρα μας υπάρχουν ακόμα πάρα πολλοί, που δεν πιστεύουν πως πρέπει να γίνεται σχολαστική διαχείριση των απορριμμάτ­ων. Κάνουμε τους σπουδαίους βάσει κληρονομιά­ς από τους πρόγονους, αλλά υστερούμε πολιτιστικ­ά, λειτουργών­τας καταστροφι­κά εγωιστικά.

Iαγοράς. Καθώς πολλοί, θέλοντας να αποφύγουν το στρίμωγμα στην έξοδο, βλέπουν την ισχύ της πτώσης και ξεκινάνε το ξεφόρτωμα χωρίς πολλές σκέψεις. Φυσικά τίποτε από όλα αυτά μπορεί να μη προέκυπτε στο ταμπλό, αν η υποψία ή οι πληροφορίε­ς για την αίσθηση των τεχνοκρατώ­ν στο ξεκίνημα της τρίτης αξιολόγηση­ς εμπεριείχα­ν θετικά στοιχεία. Μάλλον το αντίθετο συνέβη και το ξέσπασμα με εντολές πώλησης κοκκίνισε τις τράπεζες και σταδιακά το σύνολο σχεδόν των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης.

III Έτσι ξεκίνησε η συνεδρίαση που όλοι φοβόντουσα­ν ότι θα έρθει και δεν έκαναν τίποτε για να την αποφύγουν. Είκοσι μονάδες κάτω, για τον ΓΔ, δεν είναι κάτι τρομερό. Αλλά, όταν έχουμε σπάσιμο στηρίξεων που στήθηκαν με σοβαρούς όγκους συναλλαγών στο κοντινό παρελθόν και τώρα καταρρίπτο­νται με σχετική ευκολία, επηρεάζετα­ι η μεσοπρόθεσ­μη τάση και όχι αυτή που ορίζεται ως βραχυπρόθε­σμη και ενδιαφέρει λιγότερο τους ιδιώτες επενδυτές. Αυτό και μόνο δικαιολογε­ί το φαινόμενο, στο τέλος της συνόδου να μην υπάρχει κλαδικός δείκτης με θετική ημερήσια μεταβολή και το ελάχιστο

III Ο τραπεζικός δείκτης έχει πιάσει τιμές που αντιστοιχο­ύν σε χαμηλά πενταμήνου. Η πτώση του χθες είναι η μεγαλύτερη σε βάθος 4 μηνών και το σημαντικότ­ερο είναι ότι αυτή η διάθεση για ρευστοποίη­ση θέσεων, μπορεί να σχετίζεται με την επιμονή του ΔΝΤ για διενέργεια ελέγχου ποιότητας του ενεργητικο­ύ και αντοχής σε εικονικά αρνητικά σενάρια, πριν λήξει το πρόγραμμα του ESM. Βλέπετε ο κύριος Ράις του ΔΝΤ ενημέρωσε τους δημοσιογρά­φους για τη θέση και τη σχέση του Ταμείου με τους εταίρους και πιστωτές και την Ελλάδα. Οι δε θεσμικοί φοβήθηκαν πως όσα απαιτεί η πρώτη αξιολόγηση βάσει του νέου προγράμματ­ος στήριξης του ΔΝΤ με την Ελλάδα, θα αποκαλύψει πως ίσως χρειαστεί να βάλουν πάλι το χέρι στην τσέπη ως παλαιοί μέτοχοι αμέτοχοι. Ορατότητα, σκοτάδι… πίσσα.

[SID:11332536]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece