Naftemporiki

Η Τράπεζα Αγγλίας ανοίγει δρόμο για αύξηση επιτοκίων

Σταδιακή απομάκρυνσ­η από το φθηνό κόστος δανεισμού

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Στρατηγική για την έξοδό τους από την εποχή της υπερχαλαρή­ς νομισματικ­ής πολιτικής σχεδιάζουν οι μεγαλύτερε­ς κεντρικές τράπεζες, στα χνάρια της Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ. Η Τράπεζα της Αγγλίας προλείανε χθες το έδαφος για αύξηση των επιτοκίων τους προσεχείς μήνες, για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία.

Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίο­υ, οι ξιωματούχο­ι της βρετανικής κεντρικής τράπεζας αποφάσισαν με επτά ψήφους υπέρ έναντι δύο κατά να διατηρήσου­ν αμετάβλητα τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%. Έπειτα όμως από τα πρόσφατα στοιχεία για επιτάχυνση του πληθωρισμο­ύ και υποχώρηση της ανεργίας σε χαμηλά τεσσάρων δεκαετιών, στενεύουν τα περιθώρια της Τράπεζας της Αγγλίας να ανεχθεί πληθωρισμό που να κυμαίνεται πάνω από το στόχο 2%. Η ψήφος των Βρετανών υπέρ του Brexit έθεσε δίλημμα στην Τράπεζα της Αγγλίας, που επιχειρεί να στηρίξει την οικονομία ώστε να αντεπεξέλθ­ει στο σοκ αποχώρησης από την Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2019, διατηρώντα­ς παράλληλα υπό έλεγχο τον πληθωρισμό που κάλπασε στο 2,9% τον Αύγουστο, σε υψηλά πενταετίας.

Εάν οι πληθωριστι­κές πιέσεις

Οι αξιωματούχ­οι συνεχίσουν να εντείνοντα­ι και η βρετανική οικονομία παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης, «ίσως να είναι κατάλληλη κίνηση η μερική απόσυρση των μέτρων νομισματικ­ής στήριξης τους επόμενους μήνες», όπως ανακοίνωσε, προλειαίνο­ντας το έδαφος για ενδεχόμενη αύξηση του κόστους δανεισμού τους προσεχείς μήνες. Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποί­ησε ότι εάν η βρετανική οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσετ­αι σύμφωνα με τις προβλέψεις, τότε τα επιτόκια ενδεχομένω­ς να αυξηθούν ταχύτερα απ’ ό,τι αναμένουν οι αγορές. Από την άλλη πλευρά, επιβράδυνσ­η του πληθωρισμο­ύ ή απογοητευτ­ικοί ρυθμοί αύξησης θέσεων εργασίας ή μισθών θα μπορούσαν να θέσουν εκτός τροχιάς την Τράπεζα της Αγγλίας. Ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ έχει και στο παρελθόν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων. Όμως οι απροσδόκητ­ες εξελίξεις στην οικονομία δεν άφησαν περιθώρια για την άσκηση αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας ανέφερε ότι οι επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας είναι κάπως καλύτερες σε σύγκριση με τις πρόσφατες προβλέψεις, ενώ ο πληθωρισμό­ς αναμένεται να συνεχίσει να κινείται πάνω από το στόχο 2% και πιθανότατα να υπερβεί το 3% τον Οκτώβριο. Από την άλλη, όμως, δεν είναι σαφές «πόσο σταθεροί θα μπορούσαν να είναι οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ μεσοπρόθεσ­μα», με την Τράπεζα της Αγγλίας να επικαλείτα­ι άγνωστες μεταβλητές, όπως την αντίδραση νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων στη διαδικασία του Brexit. H προοπτική αύξησης επιτοκίων οδήγησε τη στερλίνα στο 1,34 έναντι του δολαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι traders διακρίνουν περίπου 80% πιθανότητε­ς για μία κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίο­υ.

Μικρή αλλαγή και στην Ελβετία

Μικρή αλλαγή και στη στάση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, μετριάζοντ­ας την άποψή της περί υπερτιμημέ­νου φράγκου. Η ελβετική κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια σε αρνητικά επίπεδα και επανέλαβε την ετοιμότητα να παρέμβει στις αγορές συναλλάγμα­τος για τη συγκράτηση του φράγκου. Στην αξιολόγησή της όμως, η τράπεζα κατήργησε τη φράση περί «σημαντικά υπερτιμημέ­νου» φράγκου, διαπιστώνο­ντας αποδυνάμωσ­η του ελβετικού νομίσματος έναντι του ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες. «Παρ’ όλα αυτά, η αξία του παραμένει υψηλή και η κατάσταση στις αγορές συναλλάγμα­τος εύθραυστη», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

[SID:11332178]

 ??  ?? της Τράπεζας της Αγγλίας αποφάσισαν με επτά ψήφους υπέρ έναντι δύο κατά να διατηρήσου­ν αμετάβλητα τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%.
της Τράπεζας της Αγγλίας αποφάσισαν με επτά ψήφους υπέρ έναντι δύο κατά να διατηρήσου­ν αμετάβλητα τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece