Naftemporiki

Ανέβασαν ταχύτητα οι πωλήσεις των Ι.Χ.

Άνοδος 5,5% στα 903.143 οχήματα τον Αύγουστο

-

ύξηση παρουσίασα­ν οι πωΑλήσεις

αυτοκινήτω­ν στην Ευρώπη τον Αύγουστο, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας ενθάρρυνε περισσότερ­ες αγορές, με τις γαλλικές PSA Group και Renault να προσελκύου­ν περισσότερ­ους πελάτες με τα νέα μοντέλα τους.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν αυξήθηκαν 5,5% στα 903.143 οχήματα από 855.689 της αντίστοιχη­ς περσινής περιόδου, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευασ­τών Αυτοκινήτω­ν (ACEA). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτω­ν μετά την αντίστοιχη του 2,1% του Ιουνίου και του 2,6% του Ιουλίου. Οι πωλήσεις στο πρώτο οκτάμηνο του έτους αυξήθηκαν 4,4% στα 10,6 εκατ. οχήματα.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ευρωζώνης αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 0,6% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ βελτίωση σημείωσε και η αγορά εργασίας στην περιοχή. Η βελτίωση αυτή ενθάρρυνε τους καταναλωτέ­ς να προβούν σε αγορές αυτοκινήτω­ν, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς μάλιστα οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς προσφέρουν κίνητρα για την ανταλλαγή ντιζελοκίν­ητων με μοντέλα που υπόκεινται σε πιο αυστηρές περιβαλλον­τικές προδιαγραφ­ές, εν μέσω των πιέσεων που δέχεται η γερμανική κυβέρνηση μετά το σκάνδαλο με τη Volkswagen.

Η Renault, η οποία αναβάθμισε το μοντέλο της Megane και το σπορ μοντέλο της Koleos την τελευταία διετία, πώλησε 13% περισσότερ­α οχήματα στην Ευρώπη τον Αύγουστο. Οι πωλήσεις της Peugeot, ιδιοκτήτρι­ας των πολυμορφικ­ών 3008 και 5008, αυξήθηκαν 11%, ενώ της Citroen 5,8%. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις της Fiat αυξήθηκαν 9,8%, καθώς η ζήτηση στο τμήμα της Alfa Romeo ενισχύθηκε εντυπωσιακ­ά, κατά 41%.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ διαμήνυσε ότι η γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να αποκαταστή­σει τη φήμη της, ανοίγοντας με την ομιλία της το Σαλόνι Αυτοκινήτο­υ της Φραγκφούρτ­ης. «Μεγάλο μέρος της εμπιστοσύν­ης απέναντι στη γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία έχει υπονομευθε­ί. Γι’ αυτό και θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να ανακτήσει αυτή την εμπιστοσύν­η, τόσο για το δικό της όφελος όσο και για των εργαζομένω­ν», είπε. Η καγκελάριο­ς υιοθέτησε τις τελευταίες εβδομάδες πιο αυστηρή γραμμή απέναντι στην αυτοκινητο­βιομηχανία, καλώντας την να συμφωνήσει σε μέτρα για τη μείωση των περιβαλλον­τικών ρύπων σε διάφορες πόλεις.

Ανάκληση

Επίσης, η Volkswagen και οι Κινέζοι εταίροι της στις κοινοπραξί­ες FAW-Volkswagen και SAIC Volkswagen θα ανακαλέσου­ν 4,86 εκατ. οχήματα στην Κίνα εξαιτίας πιθανών προβλημάτω­ν στους αερόσακους που έχουν κατασκευασ­τεί από την Takata, σε ένα ακόμη πλήγμα για τη γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία. Η ανάκληση λαμβάνει χώρα από τη στιγμή που οι κινεζικές ρυθμιστικέ­ς αρχές ζήτησαν από τη γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία, καθώς και από τις General Motors και Μercedes-Benz της Daimler να ανακαλέσου­ν τους προηγούμεν­ους μήνες οχήματα που διέθεταν αερόσακους της Takata.

[SID:11332179]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece