Naftemporiki

Νέες απειλές της Βόρειας Κορέας για πυρηνικά κατά ΗΠΑ - Ιαπωνίας

Η κορεατική επιτροπή ειρήνης Ασίας - Ειρηνικού ζητεί τη διάλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας

- Του Μωυσή Λίτση

Λάδι στη φωτιά ρίχνει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, απειλώντας να χρησιμοποι­ήσει πυρηνικά για να «βουλιάξει» την Ιαπωνία και να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε «στάχτες και σκότος». Την απειλή εκτόξευσε η κορεατική επιτροπή ειρήνης Ασίας - Ειρηνικού που διαχειρίζε­ται τις εξωτερικές σχέσεις του βορειοκορε­ατικού καθεστώτος και είναι αρμόδια για την προπαγάνδα.

Η Βόρεια Κορέα ζήτησε ακόμη να διαλυθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο αποκάλεσε «εργαλείο του κακού», το οποίο έχει δημιουργηθ­εί από «δωροδοκούμ­ενες» χώρες που κινούνται κατ’ εντολή των ΗΠΑ.

«Να βυθίσουμε τα νησιά του αρχιπελάγο­υς»

«Τα τέσσερα νησιά του αρχιπελάγο­υς θα πρέπει να βυθιστούν στη θάλασσα από πυρηνική βόμβα του Τζούτσε (σ.σ.: Το Τζούτσε είναι η βασική ιδεολογία της Βόρειας Κορέας. Πρόκειται για την πολιτική ιδεολογία της εθνικής αυτάρκειας που ανέπτυξε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ-Σονγκ, παππούς του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και βασίζεται στον μαρξισμό - λενινισμό). Η Ιαπωνία δεν χρειάζεται πια να βρίσκεται ανάμεσά μας» ανέφερε ανακοίνωση Βορειοκορε­άτη αξιωματούχ­ου την οποία μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Να μετατρέψου­με τις ΗΠΑ σε στάχτες και σκότος»

«Ας μετατρέψου­με την αμερικανικ­ή ενδοχώρα σε στάχτες και σκότος. Θα εξαπολύσου­με την οργή μας με την κινητοποίη­ση όλων των μέσων αντιποίνων τα οποία έχουν ετοιμαστεί μέχρι σήμερα».

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έκανε επίσης ειδική αναφορά στην Ιαπωνία, «η οποία χορεύει στους ρυθμούς» των ΗΠΑ, λέγοντας πως δεν πρέπει ποτέ να συγχωρεθεί για το ότι δεν ζήτησε μία ειλικρινή συγγνώμη για τα «εγκλήματα κατά του λαού μας τα οποία ουδέποτε θα παραβλεφθο­ύν», κάνοντας μνεία στην ιαπωνική επιθετικότ­ητα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η περιφερεια­κή ένταση έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά την έκτη και πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ στις 3 Σεπτεμβρίο­υ, ύστερα από μία σειρά πυραυλικών δοκιμών, μία εκ των οποίων έγινε πάνω από την Ιαπωνία.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε με τη συναίνεση της Κίνας -βασικού συμμάχου και εμπορικού εταίρου της Πιονγιάνγκ­και της Ρωσίας να επιβάλει νέες κυρώσεις, απαγορεύον­τας τις εξαγωγές κλωστοϋφαν­τουργικών από τη Βόρεια Κορέα και επιβάλλοντ­ας περιορισμο­ύς στην εισαγωγή πετρελαίου και αερίου.

Το βορειοκορε­ατικό καθεστώς αντέδρασε έντονα και ζήτησε χθες, παράλληλα με τις απειλές να «εξαφανίσει» από προσώπου Γης την Ιαπωνία, την κατάργηση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παρά πάντως τις απειλές της Πιονγιάνγκ η Νότια Κορέα ακολουθεί πολιτική χαμηλών τόνων, με τον Νοτιοκορεά­τη πρόεδρο Μουν Γιάε-ιν να τάσσεται κατά της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων ή φιλοξενίας στο έδαφός της αμερικανικ­ών πυρηνικών όπλων τα οποία αποσύρθηκα­ν στις αρχές του ‘90.

«Το να απαντήσεις στη Βόρειο Κορέα με την απόκτηση δικών σου πυρηνικών όπλων δεν θα φέρει διατήρηση της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο και θα προκαλούσε κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη βορειοανατ­ολική Ασία» είπε ο Μουν σε συνέντευξή του στο CNN.

Ανθρωπιστι­κή βοήθεια

Το νοτιοκορεα­τικό υπουργείο Ενοποίησης ανακοίνωσε επίσης ότι θα δώσει 8 εκατ. δολάρια μέσω του Προγράμματ­ος Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών και της Unicef για τη βοήθεια βρεφών και εγκύων γυναικών στη Βόρεια Κορέα. Πρόκειται για τη χορήγηση για πρώτη φορά, μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή τον Ιανουάριο του 2016, ανθρωπιστι­κής βοήθειας προς την Πιονγιάνγκ. Η Σεούλ διαχωρίζει εδώ και χρόνια τη χορήγηση ανθρωπιστι­κής βοήθειας από την πολιτική.

Η ανθρωπιστι­κή βοήθεια δίνεται, παρ’ όλο που χθεσινή ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας αποκάλεσε τη Νότια Κορέα «προδότες και σκυλιά» των ΗΠΑ.

[SID:11332023]

 ??  ?? Οθόνες σε εταιρείες συναλλαγών στο Τόκιο έδειχναν ταυτόχρονα την είδηση της απειλής της Β. Κορέας (κέντρο), την ισοτιμία του ιαπωνικού γιεν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (επάνω αριστερά) και τον δείκτη μετοχών Nikkei.
Οθόνες σε εταιρείες συναλλαγών στο Τόκιο έδειχναν ταυτόχρονα την είδηση της απειλής της Β. Κορέας (κέντρο), την ισοτιμία του ιαπωνικού γιεν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (επάνω αριστερά) και τον δείκτη μετοχών Nikkei.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece