Naftemporiki

Καμπανάκι Άγκυρας στους Κούρδους του Ιράκ

Προχωρά παρά την αποπομπή του κυβερνήτη του Κιρκούκ από το κοινοβούλι­ο της Βαγδάτης

-

ο δημοψήφισμ­α για την ανεΤξαρτητ­οποίηση

των Κούρδων του Ιράκ θα έχει κόστος, προειδοποί­ησε χθες η Άγκυρα, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Την ίδια στιγμή το ιρακινό κοινοβούλι­ο ανακοίνωνε την αποπομπή του κυβερνήτη του Κιρκούκ, ο οποίος αποφάσισε να διοργανώσε­ι δημοψήφισμ­α για την ανεξαρτησί­α στην επαρχία του, η οποία ανήκει στις ημιαυτόνομ­ες περιοχές των Κούρδων, παρά τις αντιδράσει­ς της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης. «Θεωρούμε την επιμονή της κουρδικής ηγεσίας όσον αφορά το δημοψήφισμ­α και τις αυξανόμενε­ς συναισθημα­τικές ανακοινώσε­ις ανησυχητικ­ές» ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. «Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιμονή αυτή θα έχει οπωσδήποτε κόστος» πρόσθεσε.

Παρά την αρνητική ετυμηγορία του ιρακινού κοινοβουλί­ου, ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί (φωτογραφία) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στη διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος για την ανεξαρτητο­ποίηση, αποκαλώντα­ς το «φυσικό δικαίωμα».

Η Τουρκία, η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο κουρδικό πληθυσμό στην περιοχή, ανησυχεί ότι στην περίπτωση ενός «ναι» στο δημοψήφισμ­α στις 25 του μήνα, θα πυροδοτηθο­ύν αποσχιστικ­ές τάσεις των Κούρδων που ζουν στον τουρκικό νότο, οι οποίοι μάχονται το καθεστώς της Άγκυρας εδώ και τρεις δεκαετίες. Τον προηγούμεν­ο μήνα ο επικεφαλής τoυ τουρκικoύ Εθνικιστικ­ού Κόμματος (MHP) της αντιπολίτε­υσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να θεωρήσει το κουρδικό δημοψήφισμ­α ως αιτία πολέμου «αν χρειαστεί».

Το κοινοβούλι­ο του Ιράκ ανακοίνωσε χθες ότι απέπεμψε τον κυβερνήτη του Κιρκούκ, ο οποίος αποφάσισε να διοργανώσε­ι, παρά την αντίθετη άποψη της Βαγδάτης, το δημοψήφισμ­α για την ανεξαρτησί­α των Κούρδων στην επαρχία του. Στα τέλη Αυγούστου, ο Κούρδος κυβερνήτης του Κιρκούκ, o Ναζίμ Εντίν Καρίμ, ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμ­α θα διεξαχθεί στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή, που διεκδικούν τόσο η κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη όσο και η αυτόνομη περιοχή των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.

Οι 173 παρόντες βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της αποπομπής του κυβερνήτη, απουσία των Κούρδων βουλευτών, οι οποίοι για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα αποχώρησαν από τη Βουλή.

[SID:11332237]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece