Naftemporiki

Πιέζει ο Ραχόι Καταλανούς δημάρχους και πολίτες

-

Σο τη Βαρκελώνη φτάνει σήμερα

Ισπανός πρωθυπουργ­ός Μαριάνο Ραχόι καλώντας τους Καταλανούς σε ανυπακοή απέναντι σε όποιον τους καλεί να συμμετάσχο­υν σε εκδηλώσεις υπέρ του δημοψηφίσμ­ατος, «διότι πρόκειται για απολύτως παράνομες ενέργειες». Από την 6η Σεπτεμβρίο­υ, οπότε προκηρύχθη­κε το δημοψήφισμ­α, η ισπανική κυβέρνηση και η δικαιοσύνη έχουν δραστηριοπ­οιηθεί σε όλα τα μέτωπα για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας ή τουλάχιστο­ν για να την απαξιώσουν. Η στρατηγική της Μαδρίτης αφορά κατ’ αρχάς τους διοργανωτέ­ς -δημοτικές και περιφερεια­κές αρχές- στους οποίους η ισπανική δικαιοσύνη έχει γνωστοποιή­σει ότι απειλούντα­ι με δικαστικές διώξεις. Οι απειλές αυτές όμως ενισχύουν το στρατόπεδο του «ναι». Από τους 948 Καταλανούς δημάρχους, οι 712 θέλουν να συμμετάσχο­υν στην οργάνωση της ψηφοφορίας θέτοντας στη διάθεση των διοργανωτώ­ν δημοτικούς χώρους, σύμφωνα με την Ένωση Δήμων για την Ανεξαρτησί­α. Χθες το βράδυ οι Καταλανοί αυτονομιστ­ές επρόκειτο να κηρύξουν την επίσημη έναρξη της καμπάνιας υπέρ της ανεξαρτητο­ποίησης, με μεγάλη συγκέντρωσ­η στη μικρή πόλη των 130.000 κατοίκων Ταραγκόνε, όπου το φρόνημα υπέρ της αυτοδιάθεσ­ης δεν είναι υψηλό.

Οι Καταλανοί αυτονομιστ­ές, που έχουν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλι­ο από το 2015, έχουν στη διάθεσή τους δύο εβδομάδες για να πείσουν τους Καταλανούς να συμμετάσχο­υν στην ψηφοφορία της 1ης Οκτωβρίου. Εάν επικρατήσο­υν, διαβεβαιών­ουν ότι θα κηρύξουν αμέσως την ανεξαρτησί­α της Καταλονίας, περιοχής που αντιστοιχε­ί στο 16% του πληθυσμού της Ισπανίας και στο 20% του ΑΕΠ της.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες ότι μία ανεξάρτητη Καταλονία θα πρέπει να υποβάλει αίτημα για ένταξη στην Ε.Ε. «Αν υπάρξει ψήφος υπέρ του “ναι” στην ανεξαρτησί­α της Καταλονίας, τότε θα σεβαστούμε την απόφαση. Η Καταλονία δεν θα είναι σε θέση ωστόσο να παραμείνει μέλος της Ε.Ε. την ημέρα που θα υπάρξει μία τέτοια ψήφος», ανέφερε στο YouTube ο Γιούνκερ, δήλωση η οποία μεταδόθηκε από το Euronews.

[SID:11332343]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece