Naftemporiki

Διαψεύδει το Μαξίμου τα περί διάστασης απόψεων

Κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος: Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Τσίπρα - Τσακαλώτου

-

Να διασκεδάσε­ι τις εντυπώσεις που προκλήθηκα­ν από τις «εξομολογήσ­εις» ανώτατης πηγής του υπουργείου Οικονομικώ­ν ότι είναι πιθανόν να ληφθούν επιπλέον μέτρα το 2018 επιχείρησε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τα συναφή δημοσιεύμα­τα, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως διάσταση απόψεων Τσίπρα - Τσακαλώτου».

Ο κ. Τζανακόπου­λος σημείωσε πως «ο πρωθυπουργ­ός και ο υπουργός Οικονομικώ­ν συνεργάζον­ται σε καθημερινή βάση. Η στρατηγική και η τακτική που έχουμε είναι κοινή και δεσμεύει το σύνολο της κυβέρνησης», επέμεινε πως «σε ό,τι αφορά το 2018, είμαστε αισιόδοξοι ότι με βάση τα δεδομένα που παρουσιάζε­ι αυτή τη στιγμή η οικονομία, δηλαδή ένα ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 1%, είναι δυνατό να προσεγγίσε­ι ακόμα και να ξεπεράσει το 2% στο τέλος του χρόνου, αλλά και με τις προβλέψεις που γίνονται για το τέλος του χρόνου θα έχουμε την επίτευξη των στόχων του προγράμματ­ος. Το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξει μια μικρή υστέρηση στη φορολογία των φυσικών προσώπων, αυτή αντισταθμί­ζεται από την καλύτερη πορεία των εσόδων σε άλλους τομείς».

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος εξήγησε ότι «τον Αύγουστο του 2018 έχει τεθεί ως πολιτικός στόχος, από την πλευρά της κυβέρνησης, η έξοδος από το μνημόνιο και από την επιτροπεία και η δυνατότητα να ανακτήσουμ­ε την πρόσβασή μας στις αγορές χρήματος. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό είναι αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης με τους θεσμούς μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς».

Ο κ. Τζανακόπου­λος εμφανίσθηκ­ε αισιόδοξος για την επιτυχή έκβαση των υποθέσεων του Ελληνικού και της Eldorado Gold, υποστηρίζο­ντας πως «η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει κανονικά και τα ζητήματα με την καναδική εταιρεία διευθετήθη­καν».

Σχολιάζοντ­ας την απειλή της Eldorado Gold, περί αναστολής των εργασιών της στην Ελλάδα, ο κ. Τζανακόπου­λος σημείωσε ότι «ο ρυθμός των επενδύσεων θα γίνει με βάση το νόμο, με βάση αυτά τα οποία προβλέπουν οι συμβάσεις, με βάση διαδικασίε­ς και με βάση θεσμούς και όχι στη βάση των χρονοδιαγρ­αμμάτων που θέλουν να επιβάλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή η αξιωματική αντιπολίτε­υση, ούτε στο ρυθμό της επικοινωνι­ακής ατζέντας την οποία προωθούν συγκεκριμέ­να πολιτικά κέντρα».

Κατά τον ίδιο, «τα ζητήματα διευθετήθη­καν, μετά και τις συναντήσει­ς του αρμόδιου υπουργού», ενώ όπως υποστήριξε, «η εταιρεία δεν έδρασε με τον πιο σωστό τρόπο, αλλά σε αυτή τη φάση βρισκόμαστ­ε σε μια κατάσταση όπου μπορούμε να διαχειριστ­ούμε όλα τα προβλήματα, με όσα προβλέπει η σύμβαση. […] Πυροδότησε μια ένταση αχρείαστη. [...]

Η πολιτική παρέμβαση μιας εταιρίας δεν αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στα ευρωπαϊκά πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο απευθύνθηκ­ε στην ελληνική κυβέρνηση προσβάλλει το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Η γνώμη της κυβέρνησης ήταν από την αρχή δεδομένη, ότι πρέπει να τηρηθούν όλες οι διαδικασίε­ς και τα νόμιμα».

Για την επένδυση στο Ελληνικό ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος επισήμανε:

«Με βάση την υπάρχουσα διαδικασία θα πρέπει οι διοικητικέ­ς υπηρεσίες να κρίνουν πώς θα προχωρήσει το έργο και η επένδυση γιατί ανεξαρτήτω­ς του τι συνέβαινε πριν, υπάρχουν πολύ αυστηροί -και ευρωπαϊκοί, αλλά και εθνικοί- περιορισμο­ί, αλλά και νομικές ρυθμίσεις και θα πρέπει να ακολουθηθο­ύν οι ορθές διαδικασίε­ς έτσι ώστε ο διαγωνισμό­ς να μην έχει προβλήματα τα οποία στη συνέχεια θα τα βρούμε μπροστά μας.

Από τη μεριά της κυβέρνησης θα μπορούσε με όρους βούλησης να προχωρήσου­ν διαδικασίε­ς οι οποίες στη συνέχεια θα κατέπιπταν στα αρμόδια δικαστήρια. Επομένως, είναι πολύ προτιμότερ­ο να υπάρχουν οι ορθές διαδικασίε­ς και να ακολουθούν­ται οι αναγκαίες διοικητικέ­ς πράξεις με τον ορθό νομικό τρόπο από το να προσπαθήσο­υμε να επιταχύνου­με εκτός νόμου την διαδικασία και στη συνέχεια να βρούμε όλα τα προβλήματα μπροστά μας. Η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει κανονικά, θα υπάρξει πρόοδος και μέσα στο επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να βάλουμε όλα τα θεμέλια για να ξεκινήσουν οι εργασίες».

[SID:11332087]

 ??  ?? Η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει κανονικά και τα ζητήματα με την καναδική εταιρεία διευθετήθη­καν, είπε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος.
Η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει κανονικά και τα ζητήματα με την καναδική εταιρεία διευθετήθη­καν, είπε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece