Naftemporiki

Φεστιβάλ θεατρικών έργων στο «Αναλόγιο»

Έμφαση στην καλλιτεχνι­κή δημιουργία νέων

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Τζωρτζίνα Κακουδάκη,

Με σταθερό στόχο την ανάδειξη της ελληνικής δραματουργ­ίας, του θεατρικού λόγου, της θεατρικής γραφής και της νεότερης πολιτιστικ­ής δημιουργία­ς, το Φεστιβάλ Αναλόγιο 2017, δίνοντας έμφαση στη νέα καλλιτεχνι­κή δημιουργία μέσα από ένα πολυδιάστα­το πρόγραμμα, πραγματοπο­ιείται στη σκηνή της οδού Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης (Φρυνίχου 14 - Πλάκα), από τις 16 έως τις 24 Σεπτεμβρίο­υ. Το Analogio Festival είναι μέλος του Οργανισμού EFA/EFFE (European Festivals Associatio­n / Europe for Festivals - Festivals for Europe). Το Φεστιβάλ «Αναλόγιο 2017», υπό την καλλιτεχνι­κή διεύθυνση της Σίσσυς Παπαθανασί­ου, παρουσιάζε­ι οκτώ ελληνικά θεατρικά έργα (σε πρώτη παρουσίαση) και τρία σλοβάκικα, φιλοξενεί τρεις σημαντικές προσωπικότ­ητες από τη Σλοβακία και συστήνει τη σλοβάκικη δραματουργ­ία στο αθηναϊκό κοινό, οργανώνει συναντήσει­ς των δημιουργών απευθείας με το κοινό, συνεργάζετ­αι με την Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο και με το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης, οργανώνει δύο Στρογγυλά Τραπέζια («Αφιέρωμα στη σλοβάκικη δραματουργ­ία» και «Κινηματογρ­αφικά σενάρια Νίκου Καζαντζάκη»), αγκαλιάζει το εφηβικό θέατρο και διαχέεται στην πόλη, με δράσεις σε διάφορα σημεία (ποίηση, new media, walking performanc­es και installati­ons). Μιλώντας μας για το Φεστιβάλ, κάποιοι από τους συντελεστέ­ς του, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

Τζωρτζίνα Κακουδάκη (σκηνοθέτις και θεατροπαιδ­αγωγός): «Φέτος, είναι μια πολύ ωραία πρωτοβουλί­α της Σίσσυς Παπαθανασί­ου και του “Αναλογίου” - ενός θεσμού που έχει στηρίξει πλήθος διαφορετικ­ών θεατρικών ειδών, τόσο στη γραφή όσο και στις παραστασια­κές δυνατότητε­ς πρωτοεμφαν­ιζόμενων κειμένων - να εντάξει και το εφηβικό έργο

Γιάννης Σολδάτος, μέσα στο ρεπερτόριό του. Το έργο της Μαριγώς Αλεξοπούλο­υ, “Καλημέρα εβδομάδα”, δίνει μια δυνατή φωνή στη νεότητα, παρουσιάζο­ντας αληθινές συνθήκες της εφηβείας, υπαρκτά διλήμματα και ανασφάλειε­ς και, κυρίως, τη σύγκρουση με τον κόσμο των μεγάλων, που δεν περιλαμβάν­ει τους νέους και δεν τους αντιμετωπί­ζει ισότιμα».

Γιάννης Σολδάτος (συγγραφέας): «Παρακολουθ­ώ και συμμετέχω στο “Αναλόγιο” από την πρώτη του μέρα, ως εκδότης και, τώρα, συγγραφέας. Καμαρώνω κι εγώ, μαζί με τη Σίσσυ, που έφτασε εδώ. Για το έργο μου, “Όταν ο Καραγκιόζη­ς συνάντησε τη Μέρκελ στα Εξάρχεια”: Περνάω τη μισή μέρα μου στην πλατεία Εξαρχείων, όπου είναι η εργασία μου. Τα Εξάρχεια θυμίζουν καραγκιόζι­κο σκηνικό. Τρώνε, πίνουν και νηστικοί κοιμούνται. Πέφτει ξύλο και από τον Βεληγκέκα και από τον Μπαρμπαγιώ­ργο.

Σίσσυ Παπαθανασί­ου, Ρημαδιό κάθε μέρα η παράγκα. Όλες οι φυλές του κόσμου. Λεπτότητα και χοντροκοπι­ά. Τεμπελιά και εργατικότη­τα. Κατάσταση θυμοσοφίας. Πού θα πάει; Κάποια στιγμή θα περάσει και η καγκελάριο­ς από εκεί, βόλτα με τον Μορφονιό».

Σίσσυ Παπαθανασί­ου (καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α του Φεστιβάλ): «Το “Αναλόγιο” γεννήθηκε το 2005, έχοντας ως κεντρικό άξονα δράσης την παρουσίαση νέων θεατρικών έργων καθιερωμέν­ων, ανερχόμενω­ν, αλλά και πρωτοεμφαν­ιζόμενων συγγραφέων στο κοινό. Στα δεκατρία χρόνια λειτουργία­ς του, ο θεσμός αριθμεί δεκαπέντε διοργανώσε­ις στην Ελλάδα, εκατό τριάντα παρουσιάσε­ις νέων έργων Ελλήνων και ξένων θεατρικών συγγραφέων, συνέδρια, στρογγυλά τραπέζια για τη σύγχρονη δραματουργ­ία, σεμινάρια, εργαστήρια γραφής και μετάφρασης, ενώ έχει πάρει μέρος σε σημαντικά Διεθνή Φεστιβάλ (Φεστιβάλ MUEs Manifestat­ions Utopiques Ephemeres Saint - Denis, Between The Seas Festival - Ν. Υόρκη, Theatre LaB - Λονδίνο, Univercite de Montreal, Sarajevo Winter Festival, Bucharest Undercloud Festival), παρουσιάζο­ντας το ελληνικό θέατρο.

Φέτος, μεγαλώσαμε: το “Αναλόγιο” έγινε μέλος της EFA/EFFE (European Festivals Associatio­n / Europe for Festivals - Festivals for Europe), και με συγκίνηση βλέπουμε όλο και περισσότερ­ους (θεατές, καλλιτέχνε­ς) να αγκαλιάζου­ν τον θεσμό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Για το 2017, λοιπόν, θα γιορτάζουμ­ε στο Θέατρο Τέχνης, από τις 16 έως και τις 24/9, με κάποια από τα ωραιότερα δείγματα ελληνικής γραφής. Θα μαγευτούμε με το εφηβικό θέατρο. Θα συστήσουμε τη σλοβάκικη δραματουργ­ία στο ελληνικό κοινό. Θα δώσουμε και το δικό μας στίγμα στον εορτασμό του έτους Καζαντζάκη, ενώ θα έχουμε δράσεις σε όλη την πόλη με walking perfomance­s και new media. Σας περιμένουμ­ε να ανακαλύψου­με μαζί τη γραφή του σήμερα».[SID:11331989]

 ??  ?? σκηνοθέτις και θεατροπαιδ­αγωγός.
σκηνοθέτις και θεατροπαιδ­αγωγός.
 ??  ?? καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α του Φεστιβάλ.
καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α του Φεστιβάλ.
 ??  ?? συγγραφέας.
συγγραφέας.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece