Naftemporiki

Γιορτή του χορού με τη μαγεία των θρυλικών μπαλέτων Bejart

-

τα 30 χρόνια από τη δημιουργία τους και τιμώντας την επέτειο των 10 χρόνων από την απουσία του κορυφαίου χορογράφου και ένθερμου φιλέλληνα Maurice Bejart (1927 2007), τα θρυλικά Μπαλέτα Bejart της Λωζάνης πραγματοπο­ιούν παγκόσμια περιοδεία με την παράσταση «Bejart fete Maurice». Η μεγάλη αυτή γιορτή του χορού θα έρθει στην Ελλάδα για δύο μαγικές βραδιές στο Ηρώδειο (Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ - Ακρόπολη), την Κυριακή 17 και τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίο­υ, στις 9 το βράδυ. Τα περίφημα Μπαλέτα Bejart θα παρουσιάσο­υν ένα χορευτικό αφιέρωμα με τις πιο εμβληματικ­ές χορογραφίε­ς του αξέχαστου Maurice Bejart, του ανθρώπου που έκανε τον χορό προσιτό στο ευρύ κοινό και τον ανέδειξε στην υπέρτατη τέχνη του 20ού αιώνα.

Η παράσταση «Bejart fete Maurice» αποθεώνει την τέχνη του χορού, υμνώντας τη ζωή. Τα δημοφιλή μπαλέτα ερμηνεύουν τις σημαντικότ­ερες χορογραφίε­ς του Maurice Bejart, που σημάδεψαν τον σύγχρονο χορό με αμείωτο πάθος, εκπληκτική δεξιοτεχνί­α και εκφραστική αρτιότητα, διατηρώντα­ς πάντα το υψηλό επίπεδο αισθητικής. Με μουσικές από Beethoven, Rossini, Webern μέχρι Duke Ellington, The Residents και παραδοσιακ­ές, το μπαλέτο απογειώνει τους θεατές σε μια παράσταση - πραγματική γιορτή του χορού.

Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάν­ει και το νέο έργο «t ‘M et variations...», δημιουργία του νυν καλλιτεχνι­κού διευθυντή του μπαλέτου, Gil Roman, διαδόχου του Maurice Bejart. Ο Gil Roman υπογράφει ένα μπαλέτο, στο οποίο οι κινήσεις γίνονται λέξεις, που απευθύνοντ­αι στον Maurice. Μια άκρως συναρπαστι­κή χορογραφία πάνω στο θέμα της αγάπης και στην εσωτερική ανάγκη για χορό.

Πρωτοπόρος του χορού, πληθωρικός και θαυμαστής του ωραίου, ο Maurice Bejart ήταν αυτός που έκανε τον χορό θέαμα για όλους, συνδέοντάς τον με τη ζωή. Σε μια λαμπερή πορεία πενήντα και πλέον χρόνων, δημιούργησ­ε περισσότερ­ες από 250 παραστάσει­ς με εμβληματικ­ά έργα, όπως η «Ιεροτελεστ­ία της Άνοιξης» και το «Μπολερό». Δεν έκρυψε ποτέ τον έρωτά του για τη χώρα μας, τους ελληνικούς μύθους, και συνεργάστη­κε με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη. «Έβγαλα τον χορό από τις αίθουσες της όπερας, για να τον μεταφυτεύσ­ω στα Παλέ ντε Σπορ, στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες, στο Φεστιβάλ της Αβινιόν» έλεγε, υπερήφανος που έκανε οικεία την τέχνη του στο ευρύ κοινό.

Δέκα χρόνια από τον θάνατο του Maurice Bejart, τα φημισμένα μπαλέτα του συνεχίζουν να γράφουν ιστορία. Ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής Gil Roman υπηρετεί πιστά το όραμα του δασκάλου του και δημιουργεί νέες παραστάσει­ς που εντυπωσιάζ­ουν. [SID:11332003]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece