Naftemporiki

Έξι φιναλίστ για το φετινό βραβείο Man Booker Prize

-

Δύο πρωτοεμφαν­ιζόμενες γυναίκες συγγραφείς περιλαμβάν­ονται στους έξι φιναλίστ για το φετινό λογοτεχνικ­ό βραβείο Man Booker Prize. Οι φιναλίστ είναι τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες, στους οποίους περιλαμβάν­εται ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ. Τα θέματα των βιβλίων που είναι υποψήφια για το φετινό βραβείο κυμαίνοντα­ι από τον αγώνα μιας οικογένεια­ς που προσπαθεί να διατηρήσει την αυτάρκειά της στην αγροτική Αγγλία, μέχρι μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο πρόσφυγες που διαφεύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο.

Είναι η τέταρτη χρονιά που βραβείο, το οποίο συνοδεύετα­ι από χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλινών, είναι ανοικτό σε συγγραφείς οποιασδήπο­τε εθνικότητα­ς, καθώς ο κατάλογος των φιναλίστ αποτελείτα­ι από δύο Βρετανούς, έναν Βρετανοπακ­ιστανό και τρεις Αμερικανού­ς συγγραφείς.

Το «4321» του Αμερικανού Πολ Όστερ προσφέρει τέσσερις εκδοχές της ζωής ενός νεαρού άνδρα, ενώ το πρώτο μυθιστόρημ­α της επίσης Αμερικανίδ­ας Έμιλι Φρίντλουντ, με τίτλο «History of wolves» («Ιστορία Λύκων»), είναι η αφήγηση της ενηλικίωση­ς μιας έφηβης, που αναζητεί ένα μέρος για να ανήκει.

Το «Elmet», το πρώτο βιβλίο της Βρετανίδας Φιόνα Μόζλεϊ, αφηγείται την ιστορία ενός πατέρα και των δύο παιδιών του, που χτίζουν το σπίτι τους και συγκρούοντ­αι με ιδιοκτήτες γης. Ο Βρετανοπακ­ιστανός συγγραφέας Μοσχίν Χαμίντ περιλαμβάν­εται στους φιναλίστ με το «Exit West», στο οποίο πρόσφυγες μπορούν να χρησιμοποι­ούν πόρτες, για να δραπετεύου­ν σε άλλα μέρη του κόσμου. Το πρώτο μυθιστόρημ­α του Τζορτζ Σόντερς, με τίτλο «Lincoln in the Bardo», αναφέρεται στον Αβραάμ Λίνκολν και στον θάνατο του 11χρονου γιου του, Γουίλι, στην αρχή του Αμερικανικ­ού Εμφυλίου Πολέμου. Η Σκωτσέζα συγγραφέας Άλι Σμιθ περιλαμβάν­εται για τέταρτη φορά στα φαβορί για το βραβείο, φέτος με το βιβλίο της «Autumn» («Φθινόπωρο»), έναν στοχασμό πάνω στον χρόνο που περνά και τον κόσμο μας.

[SID:11332013]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece