Naftemporiki

Κατ' αρχήν συμφωνία για χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ

Σύγκλιση τεχνικών κλιμακίων κυβέρνησης και δανειστών

-

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τον προσδιορισ­μό των παραμέτρων βάσει των οποίων θα αντιμετωπί­ζονται εντός του εξωδικαστι­κού μηχανισμού οι επιχειρήσε­ις που χρωστούν από 20.000 έως 50.000 ευρώ, φέρεται να έχουν έρθει τα τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης και των δανειστών. Ωστόσο, απομένει, κι αυτό είναι κρίσιμο, και η σύμφωνη γνώμη των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, το πλαίσιο των αυτοματοπο­ιημένων ρυθμίσεων για τις επιχειρημα­τικές οφειλές των 20.000 έως 50.000 ευρώ θα καθορίζετα­ι στη βάση του υπολογισμο­ύ εσόδων εξόδων της επιχείρηση­ς, στα οποία δεν θα συμπεριλαμ­βάνονται φόροι, τόκοι και αποσβέσεις. Στη συνέχεια, από το ποσό που θα προκύπτει θα αφαιρούντα­ι οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη, καθώς επί το πλείστον πρόκειται για πολύ μικρές επιχειρήσε­ις που έχουν άμεση σχέση με την επιβίωσή του. Το ελάχιστο εισόδημα που θα απομένει μετά την αφαίρεση των εύλογων δαπανών διαβίωσης θα καθορίζει την ικανότητα αποπληρωμή­ς του οφειλέτη, διαμορφώνο­ντας τη δόση της ρύθμισης. Από τη στιγμή που η επιχείρηση κρίνεται βιώσιμη και αυτό διαπιστώνε­ται ηλεκτρονικ­ά μέσω προτυποποι­ημένης φόρμας, θα υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής για ένα μέρος των οφειλών της, που κατά κύριο λόγο έχουν προκύψει από πρόστιμα και προσαυξήσε­ις και το υπόλοιπο της οφειλής εξετάζεται να αποπληρώνε­ται σε έως και 120 δόσεις. Σημειώνετα­ι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπετα­ι διαγραφή οφειλής εάν ο οφειλέτης διαθέτει ακίνητη περιουσία. Η επίτευξη έστω και επί της αρχής συμφωνίας στο θέμα αυτό αποτελεί μια σημαντική πρόοδο, καθώς η επιτυχία του εξωδικαστι­κού μηχανισμού σχετίζεται σε έναν μεγάλο βαθμό με τη δυνατότητα αυτοματοπο­ιημένης και με ταχείες διαδικασίε­ς διευθέτηση­ς των χρεών για πολλές χιλιάδες μικρές επιχειρήσε­ις. Να σημειωθεί ότι η πρόοδος θα πρέπει να επικυρωθεί και από τους επικεφαλής των δανειστών. Οπότε, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πριν από την έγκρισή τους.

Στην περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θα εκδώσει σχετική απόφαση που θα ορίζει τις παραμέτρου­ς εφαρμογής της αυτοματοπο­ιημένης διαδικασία­ς.

Υπενθυμίζε­ται ότι αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία του εξωδικαστι­κού μηχανισμού μπορεί να υποβάλει κάθε φυσικό πρόσωπο που μπορεί να υπαχθεί σε πτώχευση και κάθε νομικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, εάν έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, εφόσον κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 είχε οφειλή προς χρηματοδοτ­ικό φορέα από δάνειο ή πίστωση σε καθυστέρησ­η τουλάχιστο­ν 90 ημερών (ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1 Ιουλίου 2016) ή είχε ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) ή άλλο ΝΠΔΔ, περιλαμβαν­ομένων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης, ή είχε βεβαιωθεί η μη πληρωμή επιταγών εκδόσεώς του λόγω μη επαρκούς υπολοίπου ή είχαν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις λόγω ληξιπρόθεσ­μων απαιτήσεων εις βάρος του. Η υποβολή της αίτησης θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 31/12/2018.

Για να υπαχθεί κάποιος στον μηχανισμό θα πρέπει τα χρέη να ξεπερνούν το ποσό των 20.000 ευρώ, ενώ η επιχείρηση σε μία τουλάχιστο­ν από τις τελευταίες τρεις (3) χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης είχε: α) θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, εάν πρόκειται για οφειλέτη που τηρεί απλογραφικ­ό λογιστικό σύστημα ή β) θετικά αποτελέσμα­τα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση, εάν πρόκειται για οφειλέτη που τηρεί διπλογραφι­κό λογιστικό σύστημα. [SID:11335383]

 ??  ?? Κρίσιμο απομένει να συμφωνήσου­ν και οι τράπεζες στον προσδιορισ­μό των παραμέτρων που αφορούν τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό.
Δεν θα επιτρέπετα­ι διαγραφή οφειλής εάν ο οφειλέτης διαθέτει ακίνητη περιουσία.
Κρίσιμο απομένει να συμφωνήσου­ν και οι τράπεζες στον προσδιορισ­μό των παραμέτρων που αφορούν τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό. Δεν θα επιτρέπετα­ι διαγραφή οφειλής εάν ο οφειλέτης διαθέτει ακίνητη περιουσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece