«Όχι επαναγορά δανείου από οφειλέτη»

Δ. Παπαδημητρίου: Το προτιμησιακό καθεστώς θα δημιουργήσει στρατηγικούς κακοπληρωτές

Naftemporiki - - Οικονομια -

χι» στο ενδεχόμενο θε«Όσμοθέτησης

προτιμησιακού καθεστώτος, που θα έδινε τη δυνατότητα στους οφειλέτες να επαναγοράζουν τα «κόκκινα» δάνειά τους πριν εκχωρηθούν σε funds, είπε ο υπ. Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου (φωτογραφία).

Ο υπουργός Οικονομίας, απαντώντας στη σχετική πρόταση που διατύπωσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, τάχθηκε κατά μιας τέτοιας ρύθμισης, επισημαίνοντας ότι αν εφαρμοζόταν «θα ενθάρρυνε τη δημιουργία στρατηγικών κακοπληρωτών, χωρίς να δώσει την παραμικρή βοήθεια σε αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονται». Ο κ. Παπαδημητρίου εξήγησε, μάλιστα, ότι αν υπήρχε τέτοια δυνατότητα ο οφειλέτης θα γνώριζε ότι είναι προς το συμφέρον του να μην αποπληρώσει το δάνειό του, «προσδοκώντας να εκχωρηθεί ένα σημαντικό ποσοστό της οφειλής του κατά την εξαγορά». «Μια τέτοια ρύθμιση θα δημιουργήσει μεγάλο πλήθος στρατηγικών κακοπληρωτών» σημείωσε.

Ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε όμως και ανέφικτη την εφαρμογή του προτιμησιακού καθεστώτος. «Το fund, όταν αγοράζει δάνεια, δεν προσφέρει ξεχωριστό τίμημα για κάθε μεμονωμένο δάνειο. Αντίθετα, προσφέρει ένα συνολικό τίμημα για ένα πακέτο μεγάλου αριθμού δανείων που έχει διαμορφωθεί εκ των προτέρων από το πιστωτικό ίδρυμα και κατά κανόνα περιλαμβάνει τόσο εξυπηρετούμενα όσο και μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η θεσμοθέτηση, επομένως, προτιμησιακού καθεστώτος θα οδηγούσε στο εξής φαινόμενο: Να προσφέρει το πιστωτικό ίδρυμα ένα πακέτο δανείων προς πώληση, να λαμβάνει μια πρόταση συνολικού τιμήματος από το fund και εν συνεχεία να τροποποιεί το προς πώληση πακέτο, αφαιρώντας από αυτό τις λιγότερες επισφαλείς απαιτήσεις. Κάτι τέτοιο δεν θα συνιστούσε σοβαρή διαδικασία πώλησης δανείων» εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ουσιαστική προστασία του αδύναμου οφειλέτη μέσω της επιτυχούς εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

[SID:11334977]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.