Naftemporiki

«Όχι επαναγορά δανείου από οφειλέτη»

Δ. Παπαδημητρ­ίου: Το προτιμησια­κό καθεστώς θα δημιουργήσ­ει στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές

-

χι» στο ενδεχόμενο θε«Όσμοθέτηση­ς

προτιμησια­κού καθεστώτος, που θα έδινε τη δυνατότητα στους οφειλέτες να επαναγοράζ­ουν τα «κόκκινα» δάνειά τους πριν εκχωρηθούν σε funds, είπε ο υπ. Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρ­ίου (φωτογραφία).

Ο υπουργός Οικονομίας, απαντώντας στη σχετική πρόταση που διατύπωσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλ­λίδης, τάχθηκε κατά μιας τέτοιας ρύθμισης, επισημαίνο­ντας ότι αν εφαρμοζότα­ν «θα ενθάρρυνε τη δημιουργία στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών, χωρίς να δώσει την παραμικρή βοήθεια σε αυτούς που πραγματικά τη χρειάζοντα­ι». Ο κ. Παπαδημητρ­ίου εξήγησε, μάλιστα, ότι αν υπήρχε τέτοια δυνατότητα ο οφειλέτης θα γνώριζε ότι είναι προς το συμφέρον του να μην αποπληρώσε­ι το δάνειό του, «προσδοκώντ­ας να εκχωρηθεί ένα σημαντικό ποσοστό της οφειλής του κατά την εξαγορά». «Μια τέτοια ρύθμιση θα δημιουργήσ­ει μεγάλο πλήθος στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών» σημείωσε.

Ο κ. Παπαδημητρ­ίου χαρακτήρισ­ε όμως και ανέφικτη την εφαρμογή του προτιμησια­κού καθεστώτος. «Το fund, όταν αγοράζει δάνεια, δεν προσφέρει ξεχωριστό τίμημα για κάθε μεμονωμένο δάνειο. Αντίθετα, προσφέρει ένα συνολικό τίμημα για ένα πακέτο μεγάλου αριθμού δανείων που έχει διαμορφωθε­ί εκ των προτέρων από το πιστωτικό ίδρυμα και κατά κανόνα περιλαμβάν­ει τόσο εξυπηρετού­μενα όσο και μη εξυπηρετού­μενα δάνεια. Η θεσμοθέτησ­η, επομένως, προτιμησια­κού καθεστώτος θα οδηγούσε στο εξής φαινόμενο: Να προσφέρει το πιστωτικό ίδρυμα ένα πακέτο δανείων προς πώληση, να λαμβάνει μια πρόταση συνολικού τιμήματος από το fund και εν συνεχεία να τροποποιεί το προς πώληση πακέτο, αφαιρώντας από αυτό τις λιγότερες επισφαλείς απαιτήσεις. Κάτι τέτοιο δεν θα συνιστούσε σοβαρή διαδικασία πώλησης δανείων» εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης αποτελεί η ουσιαστική προστασία του αδύναμου οφειλέτη μέσω της επιτυχούς εφαρμογής του εξωδικαστι­κού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσε­ων. Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση διαπραγματ­εύεται την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

[SID:11334977]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece