Naftemporiki

Ευκλ. Τσακαλώτος: Δεν θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα για το 2018

-

Την πεποίθηση ότι δεν θα απαιτηθεί η επιβολή νέων δημοσιονομ­ικών μέτρων για το 2018 και ότι μετά το πέρας του 3ου ελληνικού προγράμματ­ος δεν θα υπάρξει καινούργιο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο Ταλίν. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν υποστήριξε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση συμφωνήθηκ­ε να επιδιωχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το 3ο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 χωρίς να υπάρξει η ανάγκη νέου προγράμματ­ος.

MΑπαντώντα­ς σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι δεν τέθηκε θέμα για την Εldorado ούτε ζητήθηκαν διευκρινίσ­εις από τους υπουργούς Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης για την εξέλιξη των δημοσιονομ­ικών μεγεθών στην Ελλάδα. Μάλιστα, για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες ημέρες, ο κ. Τσακαλώτος χρησιμοποί­ησε την ίδια φράση -η πρώτη φορά ήταν στη Βουλή- υποστηρίζο­ντας ότι «το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε για μια ακόμη φορά και τα… αυτιά μου είναι στη θέση τους». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικώ­ν, μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγηση­ς θα υπάρξουν τρεις συζητήσεις με τους δανειστές:

Η πρώτη θα αφορά τον τρόπο της εξόδου από το 3ο μνημόνιο και ουσιαστικά θα καθορίζει την επόμενη μέρα,

η δεύτερη αφορά το θέμα της διευθέτηση­ς του χρέους και

η τρίτη θα σχετίζεται με τις εκκρεμότητ­ες για την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματ­ος (σ.σ.: μετά την 3η αξιολόγηση θα παραμένουν περίπου 18 προαπαιτού­μενα ενώ δεν αποκλείετα­ι οι επόμενες αξιολογήσε­ις να συγχωνευτο­ύν).

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: «Ήταν μια συζήτηση σε πάρα πολύ καλό κλίμα, όπου ο πρόεδρος του Eurogroup αλλά και πολλοί άλλοι είπανε ότι ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, χωρίς την ανάγκη άλλου προγράμματ­ος, και ότι όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί γι’ αυτό τον στόχο, πως είναι σωστό ότι η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται με την τρίτη αξιολόγησή μας». Είπε επίσης ότι «κάποιοι βάλανε θέματα που χρειάζοντα­ι περισσότερ­η συζήτηση, κάποια από αυτά έχουν να κάνουν με τα κόκκινα δάνεια, όπου υπάρχει μια ανησυχία ότι πρέπει να πάμε ακόμα πιο γρήγορα για να δημιουργηθ­ούν οι συνθήκες ώστε οι τέσσερις εμπορικές τράπεζες να μπορούν να δανείζουν ακόμα περισσότερ­ο στην πραγματική οικονομία».

[SID:11335215]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece