Ευκλ. Τσακαλώτος: Δεν θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα για το 2018

Naftemporiki - - Οικονομια -

Την πεποίθηση ότι δεν θα απαιτηθεί η επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων για το 2018 και ότι μετά το πέρας του 3ου ελληνικού προγράμματος δεν θα υπάρξει καινούργιο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο Ταλίν. Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση συμφωνήθηκε να επιδιωχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το 3ο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 χωρίς να υπάρξει η ανάγκη νέου προγράμματος.

MΑπαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι δεν τέθηκε θέμα για την Εldorado ούτε ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών στην Ελλάδα. Μάλιστα, για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες ημέρες, ο κ. Τσακαλώτος χρησιμοποίησε την ίδια φράση -η πρώτη φορά ήταν στη Βουλή- υποστηρίζοντας ότι «το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε για μια ακόμη φορά και τα… αυτιά μου είναι στη θέση τους». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα υπάρξουν τρεις συζητήσεις με τους δανειστές:

Η πρώτη θα αφορά τον τρόπο της εξόδου από το 3ο μνημόνιο και ουσιαστικά θα καθορίζει την επόμενη μέρα,

η δεύτερη αφορά το θέμα της διευθέτησης του χρέους και

η τρίτη θα σχετίζεται με τις εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος (σ.σ.: μετά την 3η αξιολόγηση θα παραμένουν περίπου 18 προαπαιτούμενα ενώ δεν αποκλείεται οι επόμενες αξιολογήσεις να συγχωνευτούν).

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: «Ήταν μια συζήτηση σε πάρα πολύ καλό κλίμα, όπου ο πρόεδρος του Eurogroup αλλά και πολλοί άλλοι είπανε ότι ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, χωρίς την ανάγκη άλλου προγράμματος, και ότι όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί γι’ αυτό τον στόχο, πως είναι σωστό ότι η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται με την τρίτη αξιολόγησή μας». Είπε επίσης ότι «κάποιοι βάλανε θέματα που χρειάζονται περισσότερη συζήτηση, κάποια από αυτά έχουν να κάνουν με τα κόκκινα δάνεια, όπου υπάρχει μια ανησυχία ότι πρέπει να πάμε ακόμα πιο γρήγορα για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε οι τέσσερις εμπορικές τράπεζες να μπορούν να δανείζουν ακόμα περισσότερο στην πραγματική οικονομία».

[SID:11335215]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.