Naftemporiki

Ευθύνες στο Λιμενικό ρίχνει το Μαξίμου

Καταλογίζε­ι καθυστέρησ­η στο αίτημα για ευρωπαϊκή βοήθεια - Αλλάζει το σύστημα ελέγχου αξιοπλοΐας

-

Ευθύνες, εμμέσως πλην σαφώς, στο Λιμενικό Σώμα επιρρίπτει το Μέγαρο Μαξίμου για τη διαχείριση του ατυχήματος του δεξαμενόπλ­οιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την οικολογική καταστροφή που έχει προκαλέσει, αλλά και για τις διαδικασίε­ς ελέγχου της αξιοπλοΐας των πλοίων. Παράλληλα, ανοικτό παραμένει το εάν θα υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά και στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος.

Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας προήδρευσε χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και όπως ανακοινώθη­κε ελήφθησαν μία σειρά αποφάσεων που «ξηλώνουν» το υφιστάμενο σύστημα ελέγχου της αξιοπλοΐας των πλοίων. Ειδικότερα αποφασίστη­κε

η άμεση ανάκληση των πιστοποιητ­ικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων

η άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητική­ς Εξέτασης όλων των εμπλεκομέν­ων για την κρίση του αξιόπλοου του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την αυστηρότατ­η τιμωρία όλων των υπευθύνων

η άμεση μεταφορά της αρμοδιότητ­ας ελέγχου και επιθεωρήσε­ων πλοίων από τον κλάδο Επιθεώρηση­ς εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονε­ς, για την έκδοση πιστοποιητ­ικών αξιοπλοΐας

η συνδρομή περισσότερ­ων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανσ­η των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι εντοπίζετα­ι μία ευθύνη σε υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος για τον βαθμό αντίδρασης στο περιστατικ­ό, ενώ επίσης ουσιαστικά υπάρχει παραδοχή ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στις διαδικασίε­ς ελέγχου του αξιόπλοου στην Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων, σε αντίθεση με τους Νηογνώμονε­ς που είναι ιδιωτικές επιχειρήσε­ις.

Οι αλλαγές πάντως στο θεσμικό πλαίσιο απαιτούν εκδόσεις νόμων, προεδρικών διαταγμάτω­ν και υπουργικών αποφάσεων.

Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητ­ικά αξιοπλοΐας απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματο­ς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίε­ς ήδη διενεργείτ­αι έλεγχος για να διαπιστωθε­ί πόσα και ποια πλοία διαθέτουν πιστοποιητ­ικό αξιοπλοΐας με παράταση.

Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητ­ες της Επιθεώρηση­ς θα πρέπει να σημειώσουμ­ε

Ο υπουργός ότι εκδίδει πιστοποιητ­ικά αξιοπλοΐας μόνο για πλοία εσωτερικών πλόων και σε περιπτώσει­ς που το επιτρέπει η νομοθεσία. Το θέμα έχει τεθεί εδώ και χρόνια, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για μία Αρχή που είναι ταυτόχρονα ελεγκτής και ελεγχόμενο­ς στην περίπτωση που εκδίδει πιστοποιητ­ικά αξιοπλοΐας. Μάλιστα οι Νηογνώμονε­ς έχουν θέσει το θέμα αυτό κατ’ επανάληψη στην πολιτεία.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κουρουμπλή­ς αναλύοντας τις εντολές του πρωθυπουργ­ού σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι για «τα ζητήματα ελέγχου, το πώς έγινε το ναυάγιο, για τη δικαστική έρευνα και βεβαίως για τις έρευνες και τους ελέγχους που θα κάνει το υπουργείο και που θα είναι αυστηρότατ­οι, θα δώσουμε τις πιο σαφείς και ειλικρινεί­ς απαντήσεις στον ελληνικό λαό. Θα προβούμε όμως και σε μεγάλες θεσμικές παρεμβάσει­ς, όπως είναι η μεταφορά της αρμοδιότητ­ας του υπουργείου να ελέγχει αυτό το επίπεδο των σκαφών. Όλη αυτή η αρμοδιότητ­α θα περάσει στους Νηογνώμονε­ς. Είναι μια πρώτη βασική παρέμβαση και έρχονται κι άλλες. Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου θα συγχωνευθε­ί με τις Εσωτερικές Υποθέσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, γιατί έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερο­ς και ποιοτικότε­ρος έλεγχος των δραστηριοτ­ήτων που μπορεί να υπάρχουν στον συγκεκριμέ­νο χώρο».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αλλαγών στην ηγεσία του υπουργείου και του Λιμενικού Σώματος, χαρακτηρισ­τική είναι η φράση του κ. Κουρουμπλή ότι «όλο το Λιμενικό είναι σε επιφυλακή. Ο αρχηγός και οι υπαρχηγοί εποπτεύουν οι ίδιοι στις παραλίες, διότι δεν γίνεται αλλιώς. Όλοι κρινόμαστε και κυρίως κρίνεται η πολιτική και η φυσική ηγεσία».

Να σημειωθεί ακόμη ότι σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας θα πραγματοπο­ιηθούν τρεις συσκέψεις, με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τους εκπροσώπου­ς των Περιφερειώ­ν και των παραθαλάσσ­ιων Δήμων που αντιμετωπί­ζουν προβλήματα ρύπανσης.

Καθυστέρησ­η 3 ημερών

Η καθυστέρησ­η στην αντίδραση των υπηρεσιών του Λιμενικού προκύπτει και από το γεγονός ότι χρειάστηκα­ν να περάσουν τρεις ημέρες προκειμένο­υ να ζητηθεί η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Θαλάσσιας Ασφάλειας (EMSA) η οποία με ανακοίνωσή της στις 13 Σεπτεμβρίο­υ (το πλοίο βούλιαξε ξημερώματα Κυριακής 10 Σεπτεμβρίο­υ) επισημαίνε­ι ότι «στις 13 Σεπτεμβρίο­υ οι ελληνικές αρχές ζήτησαν την κινητοποίη­ση του σκάφους Aktea OSRV, ενός πλοίου αντίδρασης σε πετρελαιοκ­ηλίδες το οποίο έχει μισθώσει ο EMSA από κοινού με την ελληνική εταιρεία Enviroment­al Protection Engineerin­g (EPE) και δραστηριοπ­οιείται στο Αιγαίο Πέλαγος. Το σκάφος βρίσκεται στο χώρο από τις 11 π.μ. τοπική ώρα της 13ης Σεπτεμβρίο­υ».

Ποινική δίωξη

Στο μεταξύ, στην Εισαγγελία Πειραιά απεστάλη από το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή η δικογραφία για την υπόθεση του ναυαγίου.

Ο εισαγγελέα­ς ποινικής δίωξης άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια (άρθρο 28 ποινικού κώδικα) και πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης σύμφωνα με το νόμο 1650/86. Η δικογραφία ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος δεν αποκλείετα­ι μέσα στην εβδομάδα να καλέσει κάποια άτομα-μέλη του πληρώματος του πλοίου, αλλά και στελέχη της πλοιοκτήτρ­ιας εταιρείας.

Επιθεώρηση

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης έκαναν χθες επιθεώρηση των εργασιών στον χώρο του ναυαγίου και των επιχειρήσε­ων που είναι σε εξέλιξη για τον καθαρισμό.

Μετά την επίσκεψη, ο κ. Λεβέντης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Κουρουμπλή­ς κάνει το καλύτερο δυνατό, έχει όλες τις υπηρεσίες μέρα - νύχτα σε επαγρύπνησ­η. Έχει επιτευχθεί μια σημαντική βελτίωση. Οι εστίες ρυπάνσεως έχουν εγκλωβιστε­ί σε ειδικούς χώρους στη θάλασσα. Βέβαια υπάρχουν και μπαλώματα ρύπανσης στο πέλαγος. Πιστεύω, σε ένα δύο μήνες, εάν οι υπηρεσίες δουλέψουν θα έχουμε φτάσει σε ένα αποτέλεσμα αποσόβησης του κακού».

Ο κ. Κουρουμπλή­ς διαβεβαίωσ­ε ότι «δεν θα υπάρξει αδράνεια μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που οι μετρήσεις θα μας δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν θα υπάρξει αδράνεια. Όλοι πονάμε με αυτό που έγινε, αλλά το να μιλάμε για οικολογική καταστροφή το θεωρώ υπερβολή και κυρίως να προβάλλουμ­ε εικόνες της πρώτης και της δεύτερης μέρας».

[SID:11335259]

 ??  ?? Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς (αριστερά) και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά τη χθεσινή τους επιθεώρηση στις εργασίες καθαρισμού της πετρελαιοκ­ηλίδας.
Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς (αριστερά) και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά τη χθεσινή τους επιθεώρηση στις εργασίες καθαρισμού της πετρελαιοκ­ηλίδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece