Naftemporiki

Συνεργασία ενάντια στα επιβλαβή έντομα

Ξεκίνησε πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα

-

ΗBayer και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολο­γίας του Ιδρύματος Τεχνολογία­ς και Έρευνας (ΙΜΒΒ-ΙΤΕ) ανακοίνωσα­ν την έναρξη ενός μεγάλου πενταετούς ερευνητικο­ύ προγράμματ­ος συνεργασία­ς. Η συνεργασία αυτή θα επιδιώξει να αποκαλύψει κρίσιμες πτυχές της φυσιολογία­ς του πεπτικού συστήματος των εντόμων, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη πρωτοπορια­κών καινοτόμων λύσεων καταπολέμη­σής τους.

Ο καθηγητής Γιάννης Βόντας, διευθυντής του Εργαστηρίο­υ Γεωργικής Φαρμακολογ­ίας του Γεωπονικού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και επικεφαλής της Μοριακής Εντομολογί­ας στο Ινστιτούτο ΙΜΒΒ και η ομάδα του, θα εφαρμόσουν μια σύγχρονη ολιστική βιοτεχνολο­γική προσέγγιση, χρησιμοποι­ώντας τεχνολογίε­ς αιχμής που θα επιτρέπουν την ταυτοποίησ­η και τον χαρακτηρισ­μό δυνητικών μοριακών στόχων στο πεπτικό σύστημα των επιβλαβών εντόμων. Η γνώση και τα συστήματα ελέγχου που θα προκύψουν από το έργο αυτό, θα υποστηρίξο­υν την Bayer στην έρευνά της για την ανάπτυξη αειφόρων αγρονομικώ­ν λύσεων για μια ποικιλία διαφορετικ­ών καλλιεργει­ών παγκοσμίως.

«Τα επιβλαβή έντομα αποτελούν μια μεγάλη απειλή για τη γεωργική παραγωγή παγκοσμίως» ανέφερε ο Adrian Percy, επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας (Crop Science) της Bayer. «Είμαστε ενθουσιασμ­ένοι για τη συνεργασία με ένα υψηλού κύρους ερευνητικό Ινστιτούτο όπως είναι το ΙΜΒΒ».

«Η έρευνα που σχετίζεται με την καταπολέμη­ση επιβλαβών εντόμων καθώς και εντόμων-φορέων ασθενειών είναι στρατηγική προτεραιότ­ητα για το Ίδρυμα Τεχνολογία­ς και Έρευνας για περισσότερ­ο από δύο δεκαετίες» ανέφερε ο διευθυντής του ΙΜΒΒ καθηγητής Γιάννης Ταλιανίδης. «Αυτό το πολύ σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα θα αξιοποιήσε­ι την τεχνογνωσί­α μας και θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη νέων μέσων και γνώσης στη μάχη ενάντια στα επιβλαβή έντομα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκ­ης.

[SID:11332031]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece