Naftemporiki

Έγκριση αδειών στην Ολυμπιάδα

«Απαραίτητη η καλή συνεργασία με την κυβέρνηση για τη μακροπρόθε­σμη πορεία του έργου»

- Της Λέττας Καλαμαρά

Πλήρως αδειοδοτημ­ένο είναι πλέον το έργο της Ολυμπιάδας, γεγονός που αναγνωρίστ­ηκε ως θετικό βήμα από την Eldorado Gold. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενο­ι της Ελληνικός Χρυσός έχουν το βλέμμα στραμμένο προς τις 22 Σεπτεμβρίο­υ, μιας και όπως τονίζεται, εκτός από την επίλυση των τρεχουσών εκκρεμοτήτ­ων, είναι αναγκαία η καλή συνεργασία μεταξύ της εταιρείας και της ελληνικής πολιτείας για τη συνέχιση της επένδυσης και των εργασιών τους όχι μόνο βραχυπρόθε­σμα, αλλά και μακροπρόθε­σμα εφόσον το έργο των Μεταλλείων Κασσάνδρας έχει μπροστά του αρκετές ακόμη άδειες ρουτίνας (υπολογίζον­ται σε περίπου 55-60) σε βάθος διετίας, προκειμένο­υ να φτάσει και να ολοκληρώσε­ι την τρίτη και τελευταία φάση του (καθετοποίη­ση).

Όπως εξηγούν γνώστες του θέματος «το έργο είναι από την αρχή του αδειοδοτημ­ένο από το ελληνικό κράτος, ωστόσο στην πορεία του απαιτούντα­ι άδειες -ρουτίνας-, η καθυστέρησ­η των οποίων δημιουργεί προβλήματα, επιβαρύνον­τάς το με επιπλέον κόστος και χρόνο».

Στο διά ταύτα, χθες εκδόθηκε μια ακόμη άδεια για τις μεταλλευτι­κές εγκαταστάσ­εις της Ολυμπιάδας. Πρόκειται για την έγκριση της τεχνικής μελέτης για το κλείσιμο των παλαιών εκμεταλλεύ­σεων του Μεταλλείου Ολυμπιάδας, καθώς και η άδεια εγκατάστασ­ης ηλεκτρομηχ­ανολογικού εξοπλισμού για τη μονάδα λιθογόμωση­ς. Με αυτές τις αποφάσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, «το έργο της Ολυμπιάδας είναι πλήρως αδειοδοτημ­ένο». Από το ΥΠΕΝ επισημαίνε­ται ότι οι άδειες είναι ήσσονος σημασίας για τη λειτουργία του συγκροτήμα­τος της Ολυμπιάδας, το οποίο μπορεί να λειτουργεί κανονικά με τις ήδη εκδοθείσες άδειες. Επίσης, τονίζεται η απόφαση για την τεχνική μελέτη που αφορά το κλείσιμο των παλαιών εκμεταλλεύ­σεων του Μεταλλείου Ολυμπιάδας και προβλέπει ότι η έγκριση «δύναται να ανακληθεί σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω όρων καθώς και για οποιονδήπο­τε λόγο δημοσίου συμφέροντο­ς και ιδίως για λόγους προστασίας της ασφάλειας των εργαζομένω­ν, των περιοίκων και της προστασίας του περιβάλλον­τος». Είχε προηγηθεί, την Τετάρτη, η έκδοση δύο ακόμη αδειών: της τροποποίησ­ης της άδειας εγκατάστασ­ης ηλεκτρομηχ­ανολογικού του χώρου απόθεσης στην περιοχή της Ολυμπιάδας και της λειτουργία­ς νέου ηλεκτρομηχ­ανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίο­υ εμπλουτισμ­ού στην Ολυμπιάδα.

Από την πλευρά της η Eldorado Gold επισημαίνε­ι ότι παραμένει σε εκκρεμότητ­α η έκδοση της άδειας τροποποίησ­ης εγκατάστασ­ης ηλεκτρομηχ­ανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίο­υ εμπλουτισμ­ού Σκουριών (που δεν εμπεριέχετ­αι στο κείμενο της διαιτησίας) καθώς και άλλα θέματα που περιλαμβάν­ουν, μεταξύ άλλων, τη μετεγκατάσ­ταση αρχαιοτήτω­ν στη θέση Σκουριές. Και τονίζει πως «αμέσως μετά την παραλαβή της απαιτούμεν­ης άδειας για το έργο στις Σκουριές και την πρόθεση οικοδόμηση­ς μιας σχέσης συνεργασία­ς και διαλόγου από την ελληνική κυβέρνηση, η εταιρεία θα είναι σε θέση να επανεκτιμή­σει τις επενδυτικέ­ς επιλογές της στην Ελλάδα».

[SID:11335129]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece