Έγκριση αδειών στην Ολυμπιάδα

«Απαραίτητη η καλή συνεργασία με την κυβέρνηση για τη μακροπρόθεσμη πορεία του έργου»

Naftemporiki - - Επιχειρησεισ - Της Λέττας Καλαμαρά

Πλήρως αδειοδοτημένο είναι πλέον το έργο της Ολυμπιάδας, γεγονός που αναγνωρίστηκε ως θετικό βήμα από την Eldorado Gold. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός έχουν το βλέμμα στραμμένο προς τις 22 Σεπτεμβρίου, μιας και όπως τονίζεται, εκτός από την επίλυση των τρεχουσών εκκρεμοτήτων, είναι αναγκαία η καλή συνεργασία μεταξύ της εταιρείας και της ελληνικής πολιτείας για τη συνέχιση της επένδυσης και των εργασιών τους όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα εφόσον το έργο των Μεταλλείων Κασσάνδρας έχει μπροστά του αρκετές ακόμη άδειες ρουτίνας (υπολογίζονται σε περίπου 55-60) σε βάθος διετίας, προκειμένου να φτάσει και να ολοκληρώσει την τρίτη και τελευταία φάση του (καθετοποίηση).

Όπως εξηγούν γνώστες του θέματος «το έργο είναι από την αρχή του αδειοδοτημένο από το ελληνικό κράτος, ωστόσο στην πορεία του απαιτούνται άδειες -ρουτίνας-, η καθυστέρηση των οποίων δημιουργεί προβλήματα, επιβαρύνοντάς το με επιπλέον κόστος και χρόνο».

Στο διά ταύτα, χθες εκδόθηκε μια ακόμη άδεια για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας. Πρόκειται για την έγκριση της τεχνικής μελέτης για το κλείσιμο των παλαιών εκμεταλλεύσεων του Μεταλλείου Ολυμπιάδας, καθώς και η άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για τη μονάδα λιθογόμωσης. Με αυτές τις αποφάσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, «το έργο της Ολυμπιάδας είναι πλήρως αδειοδοτημένο». Από το ΥΠΕΝ επισημαίνεται ότι οι άδειες είναι ήσσονος σημασίας για τη λειτουργία του συγκροτήματος της Ολυμπιάδας, το οποίο μπορεί να λειτουργεί κανονικά με τις ήδη εκδοθείσες άδειες. Επίσης, τονίζεται η απόφαση για την τεχνική μελέτη που αφορά το κλείσιμο των παλαιών εκμεταλλεύσεων του Μεταλλείου Ολυμπιάδας και προβλέπει ότι η έγκριση «δύναται να ανακληθεί σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω όρων καθώς και για οποιονδήποτε λόγο δημοσίου συμφέροντος και ιδίως για λόγους προστασίας της ασφάλειας των εργαζομένων, των περιοίκων και της προστασίας του περιβάλλοντος». Είχε προηγηθεί, την Τετάρτη, η έκδοση δύο ακόμη αδειών: της τροποποίησης της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού του χώρου απόθεσης στην περιοχή της Ολυμπιάδας και της λειτουργίας νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα.

Από την πλευρά της η Eldorado Gold επισημαίνει ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η έκδοση της άδειας τροποποίησης εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού Σκουριών (που δεν εμπεριέχεται στο κείμενο της διαιτησίας) καθώς και άλλα θέματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετεγκατάσταση αρχαιοτήτων στη θέση Σκουριές. Και τονίζει πως «αμέσως μετά την παραλαβή της απαιτούμενης άδειας για το έργο στις Σκουριές και την πρόθεση οικοδόμησης μιας σχέσης συνεργασίας και διαλόγου από την ελληνική κυβέρνηση, η εταιρεία θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα».

[SID:11335129]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.