Πολιτική αντιπαράθεση

Naftemporiki - - Επιχειρησεισ -

Ταύτιση της Ν.Δ. και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης με την Eldorado Gold κατήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, καταλογίζοντας ταυτόχρονα στην εταιρεία εξόρυξης ότι δεν έχει πείσει πως μπορεί να παραγάγει μετάλλευμα δίχως τη χρήση «εξωφρενικά υψηλών ποσοστών» αρσενικού. Απαντώντας στον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδο, που καταλόγισε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι είναι «εχθρικοί» προς την επένδυση, αλλά και προς τους ερωτώντες βουλευτές ο κ. Σταθάκης επεσήμανε: «Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση η εταιρεία και κάθε εταιρεία να αγαπάει ορισμένα κόμματα και να μην αγαπάει άλλα. Δεν έχω αντίρρηση, δηλαδή, η Eldorado να φτιάξει ένα φαν κλαμπ φίλων της Ν.Δ. ή φίλων της Ένωσης Κεντρώων. Κανένα απολύτως θέμα. Με το ανάποδο έχω πρόβλημα. Εσείς δεν μπορείτε να φτιάξετε φαν κλαμπ της Eldorado».

M8% αρσενικό

Ο κ. Σταθάκης άσκησε κριτική, όμως, και στην εταιρεία καταλογίζοντάς της ότι προβαίνει σε «ανυπόστατες και προκλητικές λειτουργίες για το δημοκρατικό μας πολίτευμα». Χαρακτήρισε, μάλιστα, «μύθο» τις αιτιάσεις περί πολυετών καθυστερήσεων στην επένδυση, σημειώνοντας ότι το ορυχείο της Ολυμπιάδας έχει αδειοδοτηθεί 100% ενώ έχει παραπεμφθεί στη Διαιτησία το ζήτημα της καθετοποίησης της παραγωγής. Επιπλέον, καταλόγισε στην εταιρεία ότι δεν έχει πείσει -διαχρονικά- το ελληνικό κράτος για την προστασία περιβαλλοντικών όρων καταθέτοντας νέα μελέτη. «Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει πειστεί ότι η μεταλλουργία είναι εφικτή, τη στιγμή που μιλάμε για ποσότητες αρσενικού στο ορυχείο της Ολυμπιάδας. Το ορυχείο έχει 8% αρσενικό, ένα εξωφρενικά υψηλό ποσοστό όταν τα επιτρεπτά όρια και η επεξεργασία που έχουμε διεθνώς και παγκοσμίως μαζί και από τη Φινλανδία είναι 0,3%-0,4% στο μίγμα που βγαίνει από το ορυχείο» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Χαρακτήρισε, μάλιστα, ευθύνη της εταιρείας το ότι σε αυτήν τη φάση «δεν έχουμε ολοκληρωμένο το επενδυτικό σχέδιο». Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι οι θέσεις εργασίας στην Ελληνικός Χρυσός είναι πλήρως διασφαλισμένες.

Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος κατηγόρησε τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι δεν επιθυμεί την επένδυση. «Έχουμε μια κυβέρνηση που είναι αποδεδειγμένα εχθρός των επενδύσεων» είπε ο κ. Λοβέρδος και μίλησε για διασυρμό της χώρας στο εξωτερικό και τους ξένους επενδυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.