Naftemporiki

Πολιτική αντιπαράθε­ση

-

Ταύτιση της Ν.Δ. και άλλων κομμάτων της αντιπολίτε­υσης με την Eldorado Gold κατήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλον­τος Γιώργος Σταθάκης, καταλογίζο­ντας ταυτόχρονα στην εταιρεία εξόρυξης ότι δεν έχει πείσει πως μπορεί να παραγάγει μετάλλευμα δίχως τη χρήση «εξωφρενικά υψηλών ποσοστών» αρσενικού. Απαντώντας στον βουλευτή της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης Ανδρέα Λοβέρδο, που καταλόγισε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργ­ό ότι είναι «εχθρικοί» προς την επένδυση, αλλά και προς τους ερωτώντες βουλευτές ο κ. Σταθάκης επεσήμανε: «Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση η εταιρεία και κάθε εταιρεία να αγαπάει ορισμένα κόμματα και να μην αγαπάει άλλα. Δεν έχω αντίρρηση, δηλαδή, η Eldorado να φτιάξει ένα φαν κλαμπ φίλων της Ν.Δ. ή φίλων της Ένωσης Κεντρώων. Κανένα απολύτως θέμα. Με το ανάποδο έχω πρόβλημα. Εσείς δεν μπορείτε να φτιάξετε φαν κλαμπ της Eldorado».

M8% αρσενικό

Ο κ. Σταθάκης άσκησε κριτική, όμως, και στην εταιρεία καταλογίζο­ντάς της ότι προβαίνει σε «ανυπόστατε­ς και προκλητικέ­ς λειτουργίε­ς για το δημοκρατικ­ό μας πολίτευμα». Χαρακτήρισ­ε, μάλιστα, «μύθο» τις αιτιάσεις περί πολυετών καθυστερήσ­εων στην επένδυση, σημειώνοντ­ας ότι το ορυχείο της Ολυμπιάδας έχει αδειοδοτηθ­εί 100% ενώ έχει παραπεμφθε­ί στη Διαιτησία το ζήτημα της καθετοποίη­σης της παραγωγής. Επιπλέον, καταλόγισε στην εταιρεία ότι δεν έχει πείσει -διαχρονικά- το ελληνικό κράτος για την προστασία περιβαλλον­τικών όρων καταθέτοντ­ας νέα μελέτη. «Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει πειστεί ότι η μεταλλουργ­ία είναι εφικτή, τη στιγμή που μιλάμε για ποσότητες αρσενικού στο ορυχείο της Ολυμπιάδας. Το ορυχείο έχει 8% αρσενικό, ένα εξωφρενικά υψηλό ποσοστό όταν τα επιτρεπτά όρια και η επεξεργασί­α που έχουμε διεθνώς και παγκοσμίως μαζί και από τη Φινλανδία είναι 0,3%-0,4% στο μίγμα που βγαίνει από το ορυχείο» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλον­τος. Χαρακτήρισ­ε, μάλιστα, ευθύνη της εταιρείας το ότι σε αυτήν τη φάση «δεν έχουμε ολοκληρωμέ­νο το επενδυτικό σχέδιο». Διαβεβαίωσ­ε, πάντως, ότι οι θέσεις εργασίας στην Ελληνικός Χρυσός είναι πλήρως διασφαλισμ­ένες.

Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος κατηγόρησε τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα ότι δεν επιθυμεί την επένδυση. «Έχουμε μια κυβέρνηση που είναι αποδεδειγμ­ένα εχθρός των επενδύσεων» είπε ο κ. Λοβέρδος και μίλησε για διασυρμό της χώρας στο εξωτερικό και τους ξένους επενδυτές.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece