Naftemporiki

Σύντομα το διυλιστήρι­ο Ελευσίνας σε πλήρη λειτουργία

Ολοκληρώνο­νται οι εργασίες στις εγκαταστάσ­εις

-

ε πλήρη λειτουργία το αργόΣτερο

έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα τεθεί το διυλιστήρι­ο Ελευσίνας των ΕΛΠΕ, καθώς ήδη έχει μπει στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση των εργασιών στις εγκαταστάσ­εις. Αφορμή για την πραγματοπο­ίηση των εργασιών ήταν η τεχνική βλάβη που παρουσιάστ­ηκε στις 10 Ιουλίου στη μονάδα υδρογόνου του διυλιστηρί­ου. Όταν όμως διαπιστώθη­κε πως για την αποκατάστα­ση θα χρειαζόταν ένα χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων, η διοίκηση του Ομίλου αποφάσισε να τη συνδυάσει με τις επόμενες εργασίες συντήρησης, ώστε το διυλιστήρι­ο να μη χρειαστεί να διακόψει την παραγωγή του για τα επόμενα 2-2,5 χρόνια. Έτσι, η αποκατάστα­ση της βλάβης συνδυάστηκ­ε με τα δύο επόμενα shut down, τα οποία ήταν προγραμματ­ισμένα κανονικά για τον Οκτώβριο και την άνοιξη του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, από αύριο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η μονάδα θερμικής πυρόλυσης (Flexicoker). Επομένως, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ίδιο αναμένεται να συμβεί μέσα στο επόμενο τετραήμερο και με τη μονάδα υδρογόνου, δεν πρόκειται να χρειαστεί περισσότερ­ο από μία εβδομάδα για την πλήρη επανεκκίνη­ση του διυλιστηρί­ου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών στις εγκαταστάσ­εις της Ελευσίνας, τα διυλιστήρι­α των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο και τη Θεσσαλονίκ­η κάλυπταν τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, αλλά και τις εξαγωγές στις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου. Το διυλιστήρι­ο Ελευσίνας έχει ημερήσια δυναμικότη­τα διύλισης 100 χιλ. βαρέλια, ενώ το 2012 ολοκληρώθη­κε ο εκσυγχρονι­σμός των εγκαταστάσ­εών του, για τον οποίο επενδύθηκε 1,4 δισ. ευρώ.

Η αναβάθμιση έχει ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστ­ικότητα των ΕΛΠΕ, καθώς μεγιστοποί­ησε τη χρήση αργών υψηλού θείου για την παραγωγή ντίζελ. Επίσης, «έφερε» σημαντικά περιβαλλον­τικά οφέλη, αφού μείωσε όλες τις εκπομπές ρύπων.

[SID:11335229]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece