Σύντομα το διυλιστήριο Ελευσίνας σε πλήρη λειτουργία

Ολοκληρώνονται οι εργασίες στις εγκαταστάσεις

Naftemporiki - - Επιχειρησεισ -

ε πλήρη λειτουργία το αργόΣτερο

έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα τεθεί το διυλιστήριο Ελευσίνας των ΕΛΠΕ, καθώς ήδη έχει μπει στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση των εργασιών στις εγκαταστάσεις. Αφορμή για την πραγματοποίηση των εργασιών ήταν η τεχνική βλάβη που παρουσιάστηκε στις 10 Ιουλίου στη μονάδα υδρογόνου του διυλιστηρίου. Όταν όμως διαπιστώθηκε πως για την αποκατάσταση θα χρειαζόταν ένα χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων, η διοίκηση του Ομίλου αποφάσισε να τη συνδυάσει με τις επόμενες εργασίες συντήρησης, ώστε το διυλιστήριο να μη χρειαστεί να διακόψει την παραγωγή του για τα επόμενα 2-2,5 χρόνια. Έτσι, η αποκατάσταση της βλάβης συνδυάστηκε με τα δύο επόμενα shut down, τα οποία ήταν προγραμματισμένα κανονικά για τον Οκτώβριο και την άνοιξη του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από αύριο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η μονάδα θερμικής πυρόλυσης (Flexicoker). Επομένως, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ίδιο αναμένεται να συμβεί μέσα στο επόμενο τετραήμερο και με τη μονάδα υδρογόνου, δεν πρόκειται να χρειαστεί περισσότερο από μία εβδομάδα για την πλήρη επανεκκίνηση του διυλιστηρίου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών στις εγκαταστάσεις της Ελευσίνας, τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο και τη Θεσσαλονίκη κάλυπταν τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, αλλά και τις εξαγωγές στις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου. Το διυλιστήριο Ελευσίνας έχει ημερήσια δυναμικότητα διύλισης 100 χιλ. βαρέλια, ενώ το 2012 ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών του, για τον οποίο επενδύθηκε 1,4 δισ. ευρώ.

Η αναβάθμιση έχει ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ΕΛΠΕ, καθώς μεγιστοποίησε τη χρήση αργών υψηλού θείου για την παραγωγή ντίζελ. Επίσης, «έφερε» σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, αφού μείωσε όλες τις εκπομπές ρύπων.

[SID:11335229]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.