Απώλειες με άλμα του τζίρου

Υποχώρησε 9,99% στην εβδομάδα και χθες 1,87% στις 776,2 μονάδες

Naftemporiki - - Αγορεσ - Της Ιουλίας Ζαφόλια

Με τις τράπεζες να είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής και της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδος, το Χρηματιστήριο ολοκλήρωσε χθες με αξιοσημείωτες απώλειες. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,87% τερματίζοντας στις 776,2 μονάδες και αφού προηγουμένως κινήθηκε μεταξύ 773,81 και 788,13 μονάδων. Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε χθες κατά 5,66% κλείνοντας στις 860,12 μονάδες και αυξάνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του σε 9,99%. Σε εβδομαδιαία βάση ο βασικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,3%, ενώ από τις αρχή του έτους κερδίζει 20,6%. Τα ετήσια κέρδη του τραπεζικού δείκτη έχουν μειωθεί σε 2,65%.

«Η ασάφεια που επικρατεί στο θέμα των τραπεζών αναφορικά με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ ή το ενδεχόμενο άσκησης ελέγχου ποιότητας του ενεργητικού οδήγησε στην τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα για τον γενικό δείκτη. Αυτή τη φορά όμως οι απώλειες ξεπέρασαν τα συνήθη επίπεδα του 1% - 2% υπογραμμίζοντας εμφατικά την έλλειψη άλλων θετικών εναυσμάτων που θα μπορούσαν να με- τριάσουν την πίεση της προσφοράς. Οι τραπεζικοί τίτλοι βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων (εβδομάδα: -9,99%) καθώς οι εμπειρίες πρόσφατων ετών δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια εφησυχασμών στους εμπλεκόμενους. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η στάση του “πρώτα πουλάμε και μετά ρωτάμε” δεν επιβεβαιώνεται πάντα καθώς οι τράπεζες έχουν εμφανίσει ξανά αντίστοιχη συμπεριφορά που στην πορεία αναιρέθηκε από τα γεγονότα. Μοιραία όσο η εικόνα θα παραμένει θολή η φθινοπωρινή μπόρα θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τον τραπεζικό κλάδο και οι μετοχές των τραπεζών να έχουν συμπεριφορά… φυλλοβόλων δέντρων. Κατά τα άλλα οι κινήσεις στο μη τραπεζικό ταμπλό περιορίστηκαν σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων με γνώμονα κυρίως τα αποτελέσματα εξαμήνου» σχολιάζει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης.

Στα 140 εκατ. ευρώ εκτοξεύθηκε ο ημερήσιος τζίρος, με περισσότερα από τα μισά να... κατανέμονται στους τραπεζικούς τίτλους. Από τους 134 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 68 υποχώρησαν, 42 σημείωσαν άνοδο και 24 παρέμειναν αμετάβλητοι. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε σε 53,1 δισ. ευρώ.

[SID:11335184]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.