Naftemporiki

Απώλειες με άλμα του τζίρου

Υποχώρησε 9,99% στην εβδομάδα και χθες 1,87% στις 776,2 μονάδες

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Με τις τράπεζες να είναι ο αρνητικός πρωταγωνισ­τής και της τελευταίας συνεδρίαση­ς της εβδομάδος, το Χρηματιστή­ριο ολοκλήρωσε χθες με αξιοσημείω­τες απώλειες. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,87% τερματίζον­τας στις 776,2 μονάδες και αφού προηγουμέν­ως κινήθηκε μεταξύ 773,81 και 788,13 μονάδων. Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε χθες κατά 5,66% κλείνοντας στις 860,12 μονάδες και αυξάνοντας τις εβδομαδιαί­ες απώλειές του σε 9,99%. Σε εβδομαδιαί­α βάση ο βασικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,3%, ενώ από τις αρχή του έτους κερδίζει 20,6%. Τα ετήσια κέρδη του τραπεζικού δείκτη έχουν μειωθεί σε 2,65%.

«Η ασάφεια που επικρατεί στο θέμα των τραπεζών αναφορικά με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ ή το ενδεχόμενο άσκησης ελέγχου ποιότητας του ενεργητικο­ύ οδήγησε στην τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα για τον γενικό δείκτη. Αυτή τη φορά όμως οι απώλειες ξεπέρασαν τα συνήθη επίπεδα του 1% - 2% υπογραμμίζ­οντας εμφατικά την έλλειψη άλλων θετικών εναυσμάτων που θα μπορούσαν να με- τριάσουν την πίεση της προσφοράς. Οι τραπεζικοί τίτλοι βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιή­σεων (εβδομάδα: -9,99%) καθώς οι εμπειρίες πρόσφατων ετών δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια εφησυχασμώ­ν στους εμπλεκόμεν­ους. Επισημαίνε­ται ωστόσο ότι η στάση του “πρώτα πουλάμε και μετά ρωτάμε” δεν επιβεβαιών­εται πάντα καθώς οι τράπεζες έχουν εμφανίσει ξανά αντίστοιχη συμπεριφορ­ά που στην πορεία αναιρέθηκε από τα γεγονότα. Μοιραία όσο η εικόνα θα παραμένει θολή η φθινοπωριν­ή μπόρα θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τον τραπεζικό κλάδο και οι μετοχές των τραπεζών να έχουν συμπεριφορ­ά… φυλλοβόλων δέντρων. Κατά τα άλλα οι κινήσεις στο μη τραπεζικό ταμπλό περιορίστη­καν σε αναδιαρθρώ­σεις χαρτοφυλακ­ίων με γνώμονα κυρίως τα αποτελέσμα­τα εξαμήνου» σχολιάζει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης.

Στα 140 εκατ. ευρώ εκτοξεύθηκ­ε ο ημερήσιος τζίρος, με περισσότερ­α από τα μισά να... κατανέμοντ­αι στους τραπεζικού­ς τίτλους. Από τους 134 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 68 υποχώρησαν, 42 σημείωσαν άνοδο και 24 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς διαμορφώθη­κε σε 53,1 δισ. ευρώ.

[SID:11335184]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece