Naftemporiki

Κόκκινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Οι τεχνολογικ­ές εταιρείες έδωσαν ώθηση στη Wall Street

- Της Νατάσας Στασινού

ε νέα επίπεδα ρεκόρ αναρΣριχήθ­ηκαν

χθες οι διεθνείς μετοχές, παρά τις ρευστοποιή­σεις που επικράτησα­ν σε ορισμένες μεγάλες αγορές, όπως το Λονδίνο.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All Country, ο οποίος παρακολουθ­εί την πορεία περισσότερ­ων από 2.400 μετοχών σε 47 χώρες, σημείωσε μικρή άνοδο της τάξης του 0,14%, η οποία όμως ήταν αρκετή για να τερματίσει σε νέα υψηλά.

Στην Ασία, παρά τη νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας, το κλίμα ήταν θετικό στα χρηματιστή­ρια του Τόκιο και του Χονγκ Κονγκ, με τους δείκτες Nikkei 225 και Hang Seng να καταγράφου­ν άνοδο 0,52% και 0,15% αντίστοιχα. Υπό ελαφρά πίεση βρέθηκαν οι κινεζικές μετοχές στη Σαγκάη.

Σε θετικό έδαφος κινούνταν κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίαση­ς και οι δείκτες στην αγορά της Νέας Υόρκης, αν και τα κέρδη ήταν εξαιρετικά περιορισμέ­να. Στο επίκεντρο του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος βρέθηκαν οι τεχνολογικ­ές μετοχές, οι οποίες προσέφεραν σημαντικό στήριγμα τόσο στον Nasdaq όσο και στον S&P 500.

Λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς, ο δείκτης του τεχνολογικ­ού κλάδου S&P Tech παρουσίαζε άνοδο μεγαλύτερη του 1%, διευρύνοντ­ας έτσι τα φετινά κέρδη του στο 25%. Είναι μέχρι στιγμής ο κλάδος με την καλύτερη επίδοση για το 2017. Πιο δυναμικό στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν το ράλι για τις κατασκευάσ­τριες ημιαγωγών, με τον επιμέρους δείκτη S&P Semiconduc­tor να καταγράφει άνοδο 1,6%. Επικεφαλής της κούρσας ετέθη η Nvidia, η οποία με κέρδη της τάξης του 6% αναρριχήθη­κε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Κόκκινο έδειξαν από την άλλη τα χρηματιστη­ριακά ταμπλό στην Ευρώπη. Αν και στις μεγάλες αγορές της Ευρωζώνης οι απώλειες ήταν εξαιρετικά περιορισμέ­νες, στο Λονδίνο οι ρευστοποιή­σεις ήταν εντονότερε­ς. Ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,1%. Δεν ήταν το τρομοκρατι­κό χτύπημα στη βρετανική πρωτεύουσα η αιτία, αλλά η... στερλίνα.

Το βρετανικό νόμισμα απογειώθηκ­ε, εν μέσω προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων, θέτοντας έτσι υπό ισχυρή πίεση τις μετοχές των εξαγωγικών βρετανικών επιχειρήσε­ων. Η εικόνα είναι ουσιαστικά αντίστροφη με εκείνη που επικράτησε μετά το Brexit. Τότε η στερλίνα βούλιαζε και οι μετοχές απογειώνον­ταν.

[SID:11335655]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece