Κόκκινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Οι τεχνολογικές εταιρείες έδωσαν ώθηση στη Wall Street

Naftemporiki - - Αγορεσ - Της Νατάσας Στασινού

ε νέα επίπεδα ρεκόρ αναρΣριχήθηκαν

χθες οι διεθνείς μετοχές, παρά τις ρευστοποιήσεις που επικράτησαν σε ορισμένες μεγάλες αγορές, όπως το Λονδίνο.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All Country, ο οποίος παρακολουθεί την πορεία περισσότερων από 2.400 μετοχών σε 47 χώρες, σημείωσε μικρή άνοδο της τάξης του 0,14%, η οποία όμως ήταν αρκετή για να τερματίσει σε νέα υψηλά.

Στην Ασία, παρά τη νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας, το κλίμα ήταν θετικό στα χρηματιστήρια του Τόκιο και του Χονγκ Κονγκ, με τους δείκτες Nikkei 225 και Hang Seng να καταγράφουν άνοδο 0,52% και 0,15% αντίστοιχα. Υπό ελαφρά πίεση βρέθηκαν οι κινεζικές μετοχές στη Σαγκάη.

Σε θετικό έδαφος κινούνταν κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης και οι δείκτες στην αγορά της Νέας Υόρκης, αν και τα κέρδη ήταν εξαιρετικά περιορισμένα. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες προσέφεραν σημαντικό στήριγμα τόσο στον Nasdaq όσο και στον S&P 500.

Λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς, ο δείκτης του τεχνολογικού κλάδου S&P Tech παρουσίαζε άνοδο μεγαλύτερη του 1%, διευρύνοντας έτσι τα φετινά κέρδη του στο 25%. Είναι μέχρι στιγμής ο κλάδος με την καλύτερη επίδοση για το 2017. Πιο δυναμικό στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν το ράλι για τις κατασκευάστριες ημιαγωγών, με τον επιμέρους δείκτη S&P Semiconductor να καταγράφει άνοδο 1,6%. Επικεφαλής της κούρσας ετέθη η Nvidia, η οποία με κέρδη της τάξης του 6% αναρριχήθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Κόκκινο έδειξαν από την άλλη τα χρηματιστηριακά ταμπλό στην Ευρώπη. Αν και στις μεγάλες αγορές της Ευρωζώνης οι απώλειες ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, στο Λονδίνο οι ρευστοποιήσεις ήταν εντονότερες. Ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,1%. Δεν ήταν το τρομοκρατικό χτύπημα στη βρετανική πρωτεύουσα η αιτία, αλλά η... στερλίνα.

Το βρετανικό νόμισμα απογειώθηκε, εν μέσω προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων, θέτοντας έτσι υπό ισχυρή πίεση τις μετοχές των εξαγωγικών βρετανικών επιχειρήσεων. Η εικόνα είναι ουσιαστικά αντίστροφη με εκείνη που επικράτησε μετά το Brexit. Τότε η στερλίνα βούλιαζε και οι μετοχές απογειώνονταν.

[SID:11335655]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.