Naftemporiki

Πρωταγωνίσ­τρια η στερλίνα

Κέρδη για το ενιαίο νόμισμα έναντι του δολαρίου

- Της Νατάσας Στασινού

Ηστερλίνα ήταν ο μεγάλος πρωταγωνισ­τής στην αγορά συναλλάγμα­τος για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση χθες, καθώς το σήμα της Τράπεζας της Αγγλίας για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων αναζωπύρωσ­ε το αγοραστικό ενδιαφέρον για το βρετανικό νόμισμα και το οδήγησε σε υψηλά 15 μηνών. Ενδοσυνεδρ­ιακά ενισχύθηκε έως και 1,6% έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου, σκαρφαλώνο­ντας έτσι στα υψηλότερα επίπεδα από την ημέρα του δημοψηφίσμ­ατος για το Brexit (23 Ιουνίου 2016), ενώ συνέχισε να ανατιμάται για έκτη ημέρα έναντι του ευρώ, εξασφαλίζο­ντας κέρδη 1,4% έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Συγκεκριμέ­να η ισοτιμία έφτασε έως και το 1,3616 δολάριο ανά στερλίνα και στις 87,74 πένες ανά ευρώ. Σε εβδομαδιαί­α βάση η στερλίνα είχε κέρδη 3,6% έναντι ενός καλαθιού με τους σημαντικότ­ερους «ανταγωνιστ­ές» της, στην πιο θεαματική επίδοσή της από τον Φεβρουάριο του 2009, σύμφωνα με το Reuters, ενώ στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο είναι το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως. Σε μία ένδειξη του κλίματος που επικρατεί στην αγορά, τα swap rates εξαμήνου (SONIA), τα οποία μετρούν τις προσδοκίες των επενδυτών για τις αυξήσεις των βρετανικών επιτοκίων, ανήλθαν στις 39 μονάδες βάσης- και πάλι στα υψηλότερα από το δημοψήφισμ­α. Έως και πριν από μία εβδομάδα οικονομικο­ί αναλυτές σχολίαζαν πως το έργο της Τράπεζας της Αγγλίας είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς έχει από τη μία να ζυγίσει τον υψηλό πληθωρισμό και από την άλλη τις αναιμικές αυξήσεις στους μισθούς και την έντονη αβεβαιότητ­α λόγω Brexit. Υπό αυτές τις συνθήκες περίμεναν ότι θα επιλέξει τη στάση αναμονής.

Ωστόσο, μία σειρά δηλώσεων από αξιωματούχ­ους της κεντρικής τράπεζας τις τελευταίες ημέρες κατέστησαν σαφές ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αναμένεται αύξηση των επιτοκίων και απογείωσαν τη στερλίνα.

Το δολάριο, εν τω μεταξύ, υποχώρησε περίπου 0,4% και έναντι του ευρώ στον απόηχο άκρως απογοητευτ­ικών στοιχείων για τις πωλήσεις λιανικής, αλλά και των ανησυχιών για τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις των τυφώνων. Η ισοτιμία των δύο νομισμάτων διαμορφώθη­κε κοντά στο 1,1962 δολάριο ανά ευρώ. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το αμερικανικ­ό νόμισμα αρχικά υποχώρησε, με την ισοτιμία στα 109,57 γιεν.

Ωστόσο στη συνέχεια ανέκαμψε 0,8% και η ισοτιμία διαμορφώθη­κε κοντά στα 111,07 γιεν. Ο δείκτης δολαρίου, που ακολουθεί την πορεία του νομίσματος έναντι των κυριότερων ανταγωνιστ­ών του, κατέγραψε πτώση 0,4% στις 91,779 μονάδες.

[SID:11334841]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece