Πρωταγωνίστρια η στερλίνα

Κέρδη για το ενιαίο νόμισμα έναντι του δολαρίου

Naftemporiki - - Αγορεσ - Της Νατάσας Στασινού

Ηστερλίνα ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην αγορά συναλλάγματος για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση χθες, καθώς το σήμα της Τράπεζας της Αγγλίας για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων αναζωπύρωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον για το βρετανικό νόμισμα και το οδήγησε σε υψηλά 15 μηνών. Ενδοσυνεδριακά ενισχύθηκε έως και 1,6% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, σκαρφαλώνοντας έτσι στα υψηλότερα επίπεδα από την ημέρα του δημοψηφίσματος για το Brexit (23 Ιουνίου 2016), ενώ συνέχισε να ανατιμάται για έκτη ημέρα έναντι του ευρώ, εξασφαλίζοντας κέρδη 1,4% έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Συγκεκριμένα η ισοτιμία έφτασε έως και το 1,3616 δολάριο ανά στερλίνα και στις 87,74 πένες ανά ευρώ. Σε εβδομαδιαία βάση η στερλίνα είχε κέρδη 3,6% έναντι ενός καλαθιού με τους σημαντικότερους «ανταγωνιστές» της, στην πιο θεαματική επίδοσή της από τον Φεβρουάριο του 2009, σύμφωνα με το Reuters, ενώ στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο είναι το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως. Σε μία ένδειξη του κλίματος που επικρατεί στην αγορά, τα swap rates εξαμήνου (SONIA), τα οποία μετρούν τις προσδοκίες των επενδυτών για τις αυξήσεις των βρετανικών επιτοκίων, ανήλθαν στις 39 μονάδες βάσης- και πάλι στα υψηλότερα από το δημοψήφισμα. Έως και πριν από μία εβδομάδα οικονομικοί αναλυτές σχολίαζαν πως το έργο της Τράπεζας της Αγγλίας είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς έχει από τη μία να ζυγίσει τον υψηλό πληθωρισμό και από την άλλη τις αναιμικές αυξήσεις στους μισθούς και την έντονη αβεβαιότητα λόγω Brexit. Υπό αυτές τις συνθήκες περίμεναν ότι θα επιλέξει τη στάση αναμονής.

Ωστόσο, μία σειρά δηλώσεων από αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας τις τελευταίες ημέρες κατέστησαν σαφές ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αναμένεται αύξηση των επιτοκίων και απογείωσαν τη στερλίνα.

Το δολάριο, εν τω μεταξύ, υποχώρησε περίπου 0,4% και έναντι του ευρώ στον απόηχο άκρως απογοητευτικών στοιχείων για τις πωλήσεις λιανικής, αλλά και των ανησυχιών για τις οικονομικές επιπτώσεις των τυφώνων. Η ισοτιμία των δύο νομισμάτων διαμορφώθηκε κοντά στο 1,1962 δολάριο ανά ευρώ. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το αμερικανικό νόμισμα αρχικά υποχώρησε, με την ισοτιμία στα 109,57 γιεν.

Ωστόσο στη συνέχεια ανέκαμψε 0,8% και η ισοτιμία διαμορφώθηκε κοντά στα 111,07 γιεν. Ο δείκτης δολαρίου, που ακολουθεί την πορεία του νομίσματος έναντι των κυριότερων ανταγωνιστών του, κατέγραψε πτώση 0,4% στις 91,779 μονάδες.

[SID:11334841]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.