6,591 δισ. το ενεργητικό λόγω των ρευστοποιήσεων

Naftemporiki - - Αγορεσ -

Οαποδεικνύεται Σεπτέμβριος στατιστικά

ως ένας μήνας «φόβητρο» για τις μετοχικές αγορές. Μέχρι τώρα, αυτό δεν συμβαίνει στις διεθνείς αγορές - τουναντίον μάλιστα ορισμένες εξ αυτών συνεχίζουν τα ρεκόρ. Για την ελληνική, όμως, μετοχική αγορά τα πράγματα είναι αντίστροφα.

Ως φυσικό επακόλουθο η υποχώρηση αυτή διαχέεται και στην αγορά των Α/Κ, μέσω των ανάλογων κατηγοριών, σχολιάζει ο κ. Κώστας Σιαμπράκος. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις ρευστοποιήσεις, οι οποίες αυξάνονται από μέρα σε μέρα, διαμόρφωσαν χθες το Ενεργητικό των Α/Κ στα 6,591 δισ. ευρώ (ομοίως για δεύτερη φορά εντός της εβδομάδας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 6,6 δισ. ευρώ), σημειώνοντας έντονη υποχώρηση -0,42%. Παράλληλα τα μερίδια κινήθηκαν με αισθητή πτώση -0,42% και αντιστοιχούν σε σημαντικές εκροές αξίας 5,924 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης η αγορά των Α/Κ ναι μεν κινήθηκε με οριακά πτωτικό πρόσημο -0,06%, η εικόνα δε των περισσότερων κατηγοριών ήταν θετική. Αυτό ακριβώς είναι που μπορεί να πετύχει η αγορά των Α/Κ στο σύνολό της: τη διασπορά ενός χαρτοφυλακίου.

Αναλυτικότερα, από τις 20 κατηγορίες, μόνο 5 κινήθηκαν με απώλειες, οι 14 έκλεισαν με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

Έντονα μέσο αρνητικό πρόσημο για τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη και τα 33 Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -2,39% και -2,09%, αντιστοίχως. Ακολούθησαν τα Μικτά Α/Κ με -0,49%. Αντιθέτως, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας συνεχίζουν την «ήρεμη» θετική τους πορεία των τελευταίων 10 τουλάχιστον ημερών (ημερήσια θετική μέση απόδοση 0,15%).

Σε μέσο ανοδικό πρόσημο απόδοσης ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,83%, τα Μετοχικά Διεθνή με 0,49% και τα Funds of Funds Μικτά με 0,40%. Κινητικότητα υπήρξε σε όλες τις κατηγορίες, με κυρίαρχη όμως τη σκέψη των ρευστοποιήσεων.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

[SID:11335288]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.