Naftemporiki

Εβδομαδιαί­α «βουτιά» 28% του bitcoin

Πλήγμα το αυστηρότερ­ο πλαίσιο του Πεκίνου και προειδοποι­ήσεις

-

Οι αυστηρές προειδοποι­ήσεις του Πεκίνου για τα ψηφιακά νομίσματα προκαλούν τριγμούς στην αγορά του Bitcoin και απειλούν να ανατρέψουν το εντυπωσιακ­ό ράλι των προηγούμεν­ων μηνών. Ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτή­ρια του κρυπτονομί­σματος στην Κίνα, το BTCC, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την αγορά και πώληση του Bitcoin στις 30 Σεπτεμβρίο­υ, επικαλούμε­νη το αισθητά αυστηρότερ­ο ρυθμιστικό πλαίσιο. Στον απόηχο της είδησης η τιμή του κρυπτονομί­σματος βρέθηκε να υποχωρεί περισσότερ­ο από 9%, στα 3.077,55 δολάρια. Συνολικά στις πέντε τελευταίες συνεδριάσε­ις το Bitcoin κατέγραψε πτώση 28%, στη χειρότερη εβδομαδιαί­α επίδοσή του από τον Ιανουάριο του 2015, έχοντας απομακρυνθ­εί αισθητά από τα επίπεδα-ρεκόρ των 5.031,91 δολαρίων στα οποία είχε αναρριχηθε­ί στις αρχές του μήνα.

Στις 5 Σεπτεμβρίο­υ οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσα­ν ότι απαγορεύου­ν τις αρχικές δημόσιες εγγραφές ψηφιακών νομισμάτων, επικαλούμε­νες φόβους για κερδοσκοπι­κές κινήσεις, ικανές να προκαλέσου­ν αναταράξει­ς συνολικά στο χρηματοοικ­ονομικό σύστημα. Εκείνη την ημέρα η τιμή του Bitcoin έκανε «βουτιά» 200 δολαρίων. Τις επόμενες ημέρες το κινεζικό πρακτορείο Caixin ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να σφίξει τον κλοιό γύρω από τα κρυπτονομί­σματα με σειρά περιοριστι­κών μέτρων. Μεταξύ άλλων το Πεκίνο φέρεται να σχεδιάζει να βάλει λουκέτο σε αρκετά τοπικά ανταλλακτή­ρια.

Το Bitcoin δέχεται, όμως, χτυπήματα και εκτός Κίνας. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του διευθύνοντ­ος συμβούλου της JPMorgan Chase Co., ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσ­ει το ψηφιακό νόμισμα «απάτη, που δεν θα έχει αίσιο τέλος». [SID:11335515]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece