Εβδομαδιαία «βουτιά» 28% του bitcoin

Πλήγμα το αυστηρότερο πλαίσιο του Πεκίνου και προειδοποιήσεις

Naftemporiki - - Διεθνη /οικονομια -

Οι αυστηρές προειδοποιήσεις του Πεκίνου για τα ψηφιακά νομίσματα προκαλούν τριγμούς στην αγορά του Bitcoin και απειλούν να ανατρέψουν το εντυπωσιακό ράλι των προηγούμενων μηνών. Ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια του κρυπτονομίσματος στην Κίνα, το BTCC, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την αγορά και πώληση του Bitcoin στις 30 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενη το αισθητά αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο. Στον απόηχο της είδησης η τιμή του κρυπτονομίσματος βρέθηκε να υποχωρεί περισσότερο από 9%, στα 3.077,55 δολάρια. Συνολικά στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις το Bitcoin κατέγραψε πτώση 28%, στη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Ιανουάριο του 2015, έχοντας απομακρυνθεί αισθητά από τα επίπεδα-ρεκόρ των 5.031,91 δολαρίων στα οποία είχε αναρριχηθεί στις αρχές του μήνα.

Στις 5 Σεπτεμβρίου οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν τις αρχικές δημόσιες εγγραφές ψηφιακών νομισμάτων, επικαλούμενες φόβους για κερδοσκοπικές κινήσεις, ικανές να προκαλέσουν αναταράξεις συνολικά στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Εκείνη την ημέρα η τιμή του Bitcoin έκανε «βουτιά» 200 δολαρίων. Τις επόμενες ημέρες το κινεζικό πρακτορείο Caixin ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να σφίξει τον κλοιό γύρω από τα κρυπτονομίσματα με σειρά περιοριστικών μέτρων. Μεταξύ άλλων το Πεκίνο φέρεται να σχεδιάζει να βάλει λουκέτο σε αρκετά τοπικά ανταλλακτήρια.

Το Bitcoin δέχεται, όμως, χτυπήματα και εκτός Κίνας. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan Chase Co., ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το ψηφιακό νόμισμα «απάτη, που δεν θα έχει αίσιο τέλος». [SID:11335515]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.