Naftemporiki

Η Ολλανδία πώλησε 7% της ABN Amro

Άντλησε περί το 1,53 δισ. ευρώ - Στο 56% τώρα η συμμετοχή

-

Τστην ο ένα τρίτο του μεριδίου της

ABN Amro Group πώλησε η ολλανδική κυβέρνηση, σπεύδοντας να επωφεληθεί του ράλι που κατέγραψαν οι μετοχές του εθνικοποιη­μένου πιστωτικού ομίλου. Από την πώληση του 7% του μεριδίου της, η ολλανδική κυβέρνηση άντλησε περί το 1,53 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του κράτους στην τράπεζα να μειωθεί περίπου στο 56%. Η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής επιτύχει την καλύτερη τιμή, στα 23,50 ευρώ η μετοχή.

Το ολλανδικό κράτος προσπαθεί να πάρει πίσω μέρος από τα 22 δισ. ευρώ που είχε ξοδέψει για να διασώσει την τράπεζα κατά τη διάρκεια της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης το 2008.

Είχε πραγματοπο­ιήσει αρχική δημόσια εγγραφή το 2015, με τιμή πώλησης τα 17,75 ευρώ η μετοχή. Έκτοτε, έχει πραγματοπο­ιήσει τρεις δημόσιες εγγραφές, εκ των οποίων η τελευταία αυτή την εβδομάδα. Στόχος του ολλανδικού κράτους είναι να πωλήσει σταδιακά το μερίδιο που διακρατεί.

Η ABN Amro προέβη σε ευρείας κλίμακας αναδιάρθρω­ση μετά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση, με τις δραστηριότ­ητές της να στρέφονται κατ’ εξοχήν στην ολλανδική αγορά.

Ο διευθύνων σύμβουλος Κιις βαν Νταϊκούιζε­ν (φωτογραφία), ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της ABN Amro στις αρχές του έτους, ανταποκρίθ­ηκε με μείωση του κόστους, συμπεριλαμ­βανομένου και του αριθμού των ανώτατων στελεχών περισσότερ­ο από το ήμισυ.

Η πώληση ενεργητικο­ύ από τις τραπεζικές υπηρεσίες προς εύπορους ιδιώτες στην Ασία και η ανάκαμψη της ολλανδικής οικονομίας βοήθησαν επίσης την τράπεζα να υπερδιπλασ­ιάσει τα κέρδη της στο δεύτερο φετινό τρίμηνο.

Σημειώνετα­ι ότι η μετοχή της ABN Amro έχει σημειώσει ράλι 14% από τις αρχές του έτους έως σήμερα συγκριτικά με την άνοδο 8,9% του δείκτη του Bloomberg που παρακολουθ­εί 500 ευρωπαϊκές τράπεζες και χρηματοοικ­ονομικές υπηρεσίες. [SID:11335185]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece