Η Ολλανδία πώλησε 7% της ABN Amro

Άντλησε περί το 1,53 δισ. ευρώ - Στο 56% τώρα η συμμετοχή

Naftemporiki - - Διεθνη/επιχειρησεισ -

Τστην ο ένα τρίτο του μεριδίου της

ABN Amro Group πώλησε η ολλανδική κυβέρνηση, σπεύδοντας να επωφεληθεί του ράλι που κατέγραψαν οι μετοχές του εθνικοποιημένου πιστωτικού ομίλου. Από την πώληση του 7% του μεριδίου της, η ολλανδική κυβέρνηση άντλησε περί το 1,53 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του κράτους στην τράπεζα να μειωθεί περίπου στο 56%. Η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής επιτύχει την καλύτερη τιμή, στα 23,50 ευρώ η μετοχή.

Το ολλανδικό κράτος προσπαθεί να πάρει πίσω μέρος από τα 22 δισ. ευρώ που είχε ξοδέψει για να διασώσει την τράπεζα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Είχε πραγματοποιήσει αρχική δημόσια εγγραφή το 2015, με τιμή πώλησης τα 17,75 ευρώ η μετοχή. Έκτοτε, έχει πραγματοποιήσει τρεις δημόσιες εγγραφές, εκ των οποίων η τελευταία αυτή την εβδομάδα. Στόχος του ολλανδικού κράτους είναι να πωλήσει σταδιακά το μερίδιο που διακρατεί.

Η ABN Amro προέβη σε ευρείας κλίμακας αναδιάρθρωση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, με τις δραστηριότητές της να στρέφονται κατ’ εξοχήν στην ολλανδική αγορά.

Ο διευθύνων σύμβουλος Κιις βαν Νταϊκούιζεν (φωτογραφία), ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της ABN Amro στις αρχές του έτους, ανταποκρίθηκε με μείωση του κόστους, συμπεριλαμβανομένου και του αριθμού των ανώτατων στελεχών περισσότερο από το ήμισυ.

Η πώληση ενεργητικού από τις τραπεζικές υπηρεσίες προς εύπορους ιδιώτες στην Ασία και η ανάκαμψη της ολλανδικής οικονομίας βοήθησαν επίσης την τράπεζα να υπερδιπλασιάσει τα κέρδη της στο δεύτερο φετινό τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της ABN Amro έχει σημειώσει ράλι 14% από τις αρχές του έτους έως σήμερα συγκριτικά με την άνοδο 8,9% του δείκτη του Bloomberg που παρακολουθεί 500 ευρωπαϊκές τράπεζες και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. [SID:11335185]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.