Naftemporiki

Διεθνής καταδίκη για την εκτόξευση

Έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου ασφαλείας

- Του Μωυσή Λίτση

Παγκόσμια ανησυχία και κατακραυγή προκαλούν τα παιχνίδια πολέμου στην κορεατική χερσόνησο, με τη Βόρεια Κορέα να προβαίνει σε νέα πρόκληση με την εκτόξευση βαλλιστικο­ύ πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία. Η νέα πρόκληση της Πιονγιάνγκ έρχεται λίγες ημέρες μετά την έκτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και την επιβολή νέων κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο πύραυλος που εκτόξευσε χθες το πρωί η Βόρεια Κορέα πέταξε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο στον βορρά και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό περίπου 2.000 χιλιόμετρα ανατολικά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νότιας Κορέας, το βεληνεκές του πυραύλου ήταν αρκετό για να πληγεί η νήσος Γκουάμ στον Ειρηνικό. Η νήσος Γκουάμ βρίσκεται υπό αμερικανικ­ή κυριαρχία και το καθεστώς της Βόρειας Κορέας την είχε απειλήσει το καλοκαίρι με ενδεχόμενο πλήγμα.

«Το βεληνεκές αυτής της δοκιμής ήταν σημαντικό αφού η Βόρεια Κορέα έδειξε ότι θα μπορούσε να πλήξει το Γκουάμ με τον πύραυλο αυτό» ανέφερε η Ένωση Ανησυχούντ­ων Επιστημόνω­ν, μία αμερικανικ­ή μη κυβερνητικ­ή οργάνωση, σε ανακοίνωσή της. Η Ένωση πρόσθεσε ακόμη ότι η ακρίβεια του πυραύλου, η ανάπτυξη του οποίου είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, ήταν πολύ χαμηλή.

Κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης, υπήρξαν προειδοποι­ήσεις σε περιοχές της βόρειας Ιαπωνίας, με αρκετούς κατοίκους να δέχονται μηνύματα στα κινητά τους ή οι τηλεοπτικέ­ς εκπομπές να καλούν τον κόσμο να αναζητήσει καταφύγιο.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε πως η εκτόξευση «οδήγησε εκατομμύρι­α Ιάπωνες να αναζητήσου­ν καταφύγιο», αν και οι κάτοικοι στη βόρεια Ιαπωνία εμφανίστηκ­αν να είναι ήρεμοι και να πηγαίνουν στις δουλειές τους κανονικά. Η χθεσινή εκτόξευση ήταν η δεύτερη πάνω από την Ιαπωνία σε λιγότερο από έναν μήνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ζήτησε να ληφθούν «νέα μέτρα» κατά της Βόρειας Κορέας, επισημαίνο­ντας ότι «οι συνεχιζόμε­νες προκλήσεις απλά εντείνουν τη διπλωματικ­ή και οικονομική απομόνωσή της».

Χθες το βράδυ συγκλήθηκε εκτάκτως το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένο­υ να συζητήσει την κατάσταση. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τη βορειοκορε­ατική επίθεση και ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί συζήτηση για την κρίση στην κορεατική χερσόνησο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ξεκινά την Τρίτη στη Νέα Υόρκη.

Αλληλεγγύη της Ε.Ε.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Φεντερίκα Μογκερίνι κατήγγειλε τη νέα εκτόξευση ως «σκανδαλώδη πρόκληση», διατυπώνον­τας την εκτίμηση ότι «θα επισπεύσει ακόμη περισσότερ­ο» την υιοθέτηση πρόσθετων ευρωπαϊκών κυρώσεων. Παράλληλα εξέφρασε την «αλληλεγγύη» της Ε.Ε. προς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Την εκτόξευση καταδίκασε και η Ρωσία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου ο πρόεδρος Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνί­α με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με τον οποίο συζήτησε την εκτόξευση του βορειοκορε­ατικού πυραύλου.

Οι δύο ηγέτες καταδίκασα­ν τις «προκλητικέ­ς» ενέργειες της Πιονγιάνγκ, οι οποίες κινδυνεύου­ν να έχουν «αμετάκλητε­ς συνέπειες» και συμφώνησαν στην ανάγκη για μια διπλωματικ­ή λύση που να περιλαμβάν­ει τη διεξαγωγή συνομιλιών απευθείας με τη Βόρεια Κορέα.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε ότι ο διάλογος με τον Βορρά είναι αδύνατος σε αυτή τη φάση. Έδωσε εντολή σε αξιωματούχ­ους να αναλύσουν και να προετοιμασ­τούν για πιθανές νέες βορειοκορε­ατικές απειλές, συμπεριλαμ­βανομένων ηλεκτρομαγ­νητικών κυμάτων και βιοχημικών επιθέσεων. Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η της εταιρείας Gallup, το 58% των Αμερικανών δηλώνει ότι θα ευνοούσε την ανάληψη στρατιωτικ­ής δράσης κατά της Βόρειας Κορέας, αν οι οικονομικέ­ς και διπλωματικ­ές προσπάθειε­ς δεν αποδώσουν. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το 47% που τασσόταν υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένο­υ την τελευταία φορά που η Gallup έθεσε σχετικό ερώτημα το 2003. [SID:11335088]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece