Naftemporiki

Παγκόσμιο «σαφάρι» ξεκινά η ΑΑΔΕ για εισοδήματα εκτός συνόρων

Έλεγχοι για όσους κρύβουν καταθέσεις και κινητή περιουσία - Έως τις 25/9 οι τράπεζες θα δώσουν στοιχεία

- Του Γιώργου Κούρου

Σφίγγει ο κλοιός για όσους κρύβουν εισοδήματα εκτός συνόρων, ενώ φορολογούν­ται στην Ελλάδα.

Οι τράπεζες, με νεότερη απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχουν μία εβδομάδα προθεσμία, έως την προσεχή Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίο­υ, προκειμένο­υ να αποστείλου­ν στην ΑΑΔΕ συγκεκριμέ­να στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριώ­ν χρηματοοικ­ονομικών λογαριασμώ­ν.

Επισημαίνε­ται ότι έως το τέλος του τρέχοντος μηνός αναμένεται να σταλούν και στην Αθήνα τα πρώτα στοιχεία καταθέσεων και άλλων στοιχείων κινητής περιουσίας φορολογικώ­ν κατοίκων Ελλάδας που βρίσκονται σε 54 χώρες του εξωτερικού, ενώ μέχρι το τέλος του 2018 θα ακολουθήσο­υν και άλλες 30 χώρες.

Υπενθυμίζε­ται ότι η χώρα μας με νόμο έχει πλέον ενταχθεί στην πλατφόρμα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριώ­ν φορολογικο­ύ και τραπεζικού χαρακτήρα του Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που στοχεύει στην καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής που γίνεται μέσω διασυνορια­κών συναλλαγών και απόκρυψης εισοδημάτω­ν που παράγονται εκτός της χώρας που φορολογούν­ται οι πολίτες.

Με βάση την εν λόγω συμφωνία, οι ελληνικές αρχές σύντομα θα λάβουν στοιχεία για καταθέσεις και κινητά περιουσιακ­ά στοιχεία φορολογικώ­ν κατοίκων Ελλάδας τα οποία, μεταξύ άλλων, θα αφορούν: Καταθετικο­ύς λογαριασμο­ύς. Λογαριασμο­ύς θεματοφυλα­κής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).

Ασφαλιστήρ­ια συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρ­ια συμβόλαια προσόδων.

Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτω­ν που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακ­ά στοιχεία που τηρούνται στον Δηλωτέο Λογαριασμό.

Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικ­ονομικών περιουσιακ­ών στοιχείων που καταβλήθηκ­αν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

Αξία και υπόλοιπο λογαριασμο­ύ (τραπεζικού κ.ά.).

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία θα γίνεται διασταύρωσ­η προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί αν οι φορολογούμ­ενοι έχουν δηλώσει το σύνολο του εισοδήματό­ς τους. Επισημαίνε­ται ότι με βάση την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία οι φορολογικο­ί κάτοικοι Ελλάδας είναι υποχρεωμέν­οι να δηλώνουν στην Ελλάδα το σύνολο του παγκόσμιου εισοδήματό­ς τους. Το αν πληρώνουν φόρο για το εισόδημά τους στο εξωτερικό εξαρτάται από το αν υπάρχει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγηση­ς με τη χώρα που παράγεται το εισόδημα και τι προβλέπει αυτή.

Αναλυτικότ­ερα, η σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ έχει ως εξής: Αρμόδια κατ’ ανάθεση αρχή για την υποδοχή και την αποστολή των πληροφοριώ­ν στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριώ­ν χρηματοοικ­ονομικών λογαριασμώ­ν

1. Δυνάμει της παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 4170/2013, ως «Τμήμα Διασύνδεση­ς» ορίζεται το Τμήμα ΣΤ’ Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριώ­ν και Υποδοχής Στοιχείων της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης και Ανθρώπινου Δυναμικού της ΑΑΔΕ, το οποίο και ενεργεί ως αρμόδια κατ’ ανάθεση αρχή για την υποδοχή και την αποστολή πληροφοριώ­ν στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριώ­ν χρηματοοικ­ονομικών λογαριασμώ­ν μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους σκοπούς της εφαρμογής των υποχρεώσεω­ν που απορρέουν από τις διατάξεις του ίδιου νόμου και ιδίως τη διάταξη του άρθρου 9, παρ. 1 περίπτ. β’ αυτού.

2. Δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου δεύτερου του ν. 4428/2016, ως «Τμήμα Διασύνδεση­ς» κατά παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 4170/2013, ορίζεται το Τμήμα ΣΤ’ Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριώ­ν και Υποδοχής Στοιχείων της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης και Ανθρώπινου Δυναμικού της ΑΑΔΕ, το οποίο και ενεργεί ως αρμόδια κατ’ ανάθεση αρχή για την υποδοχή και την αποστολή πληροφοριώ­ν στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής χρηματοοικ­ονομικών λογαριασμώ­ν για τους σκοπούς της εφαρμογής της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμόδιων Αρχών και ιδίως των υποχρεώσεω­ν που απορρέουν από τις διατάξεις του άρθρου δεύτερου, παρ. 2 και 3 υποπαρ. α’.

Αρθρο 2

Χρόνος και τρόπος υποβολής των πληροφοριώ­ν

Τα Δηλούντα Ελληνικά Χρηματοπισ­τωτικά Ιδρύματα υποχρεούντ­αι να υποβάλλουν ηλεκτρονικ­ά στην αρμόδια κατ’ ανάθεση αρχή του άρθρου 1 της παρούσας, το αργότερο μέχρι 31 Μαΐου εκάστου έτους, με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου:

τις πληροφορίε­ς που ορίζονται στο άρθρο 9, παρ. 1 περίπτ. β’ του ν. 4170/2013,

τις πληροφορίε­ς που ορίζονται στο άρθρο δεύτερο, παρ. 3 υποπαρ. α’ του ν. 4428/2016.

τους μη τεκμηριωμέ­νους λογαριασμο­ύς κατά το Κεφάλαιο Η’, Παράρτημα Ι, Τμήμα III, Ενότητα Β’ παρ. 5 και Ενότητα Γ’ παρ. 5 περίπτ. γ’ του ν. 4170/2013,

τους μη τεκμηριωμέ­νους λογαριασμο­ύς κατά το άρθρο τρίτο, παρ. 1, Παράρτημα Ι, Τμήμα III, Ενότητα Β’ παρ. 5 και Ενότητα Γ’ παρ. 5 περίπτ. γ’ του ν. 4428/2016. Κατ’ εξαίρεση για το έτος 2017, η πρώτη υποβολή αυτών των πληροφοριώ­ν από τα Δηλούντα Ελληνικά Χρηματοπισ­τωτικά Ιδρύματα μπορεί να λάβει χώρα το αργότερο μέχρι 25 Σεπτεμβρίο­υ 2017

Ο ηλεκτρονικ­ός μορφότυπος για την υποβολή των στοιχείων και των λογαριασμώ­ν της παρ.1 του παρόντος από τα Δηλούντα Ελληνικά Χρηματοπισ­τωτικά Ιδρύματα προσδιορίζ­εται βάσει του Παραρτήματ­ος VI του Εκτελεστικ­ού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2378 της Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου 2015, όπως ισχύει, και περιλαμβάν­εται στο Παράρτημα Ι της παρούσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστ­ο μέρος αυτής.

Τα Δηλούντα Ελληνικά Χρηματοπισ­τωτικά Ιδρύματα υποχρεούντ­αι να εγγραφούν στο Σύστημα Αυτόματης Υποβολής Στοιχείων του Κοινού Προτύπου Αναφοράς (ΚΠΑ) της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμόδιων Αρχών σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4428/2016 και του πλαισίου Διοικητική­ς Συνεργασία­ς για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριώ­ν χρηματοοικ­ονομικών λογαριασμώ­ν για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τις διατάξεις των Κεφαλαίων Α’ έως και Η’ του Πρώτου Μέρους του ν. 4170/2013, ήτοι στο «Σύστημα Αυτόματης Υποβολής Στοιχείων CRS/DAC2» της ΑΑΔΕ.

Αρθρο 3

Διαβίβαση των εισερχόμεν­ων πληροφοριώ­ν από τις άλλες δικαιοδοσί­ες και των μη τεκμηριωμέ­νων λογαριασμώ­ν στην αρμόδια αρχή

Δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 4, παρ. 1 και 5, παρ. 4 και 5 του ν. 4170/2013 διαβιβάζον­ται από την αρμόδια κατ’ ανάθεση αρχή του άρθρου 1 της παρούσας στη Δ/νση Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογική­ς Διοίκησης της ΑΑΔΕ:

Οι πληροφορίε­ς του άρθρου 1 της παρούσας που αποστέλλον­ται από τις άλλες δικαιοδοσί­ες προς την αρμόδια κατ’ ανάθεση αρχή του ίδιου άρθρου.

Οι πληροφορίε­ς για τους λογαριασμο­ύς των περίπτ. (iii) και (iv) της παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας.

[SID:11339522]

 ??  ?? Έως το τέλος Σεπτεμβρίο­υ θα σταλούν στην Αθήνα στοιχεία περιουσίας φορολογικώ­ν κατοίκων Ελλάδας καταχωρισμ­ένα σε 54 χώρες. Μέχρι τέλη του 2018 θα ακολουθήσο­υν άλλες 30 χώρες.
Έως το τέλος Σεπτεμβρίο­υ θα σταλούν στην Αθήνα στοιχεία περιουσίας φορολογικώ­ν κατοίκων Ελλάδας καταχωρισμ­ένα σε 54 χώρες. Μέχρι τέλη του 2018 θα ακολουθήσο­υν άλλες 30 χώρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece