Naftemporiki

Νέα φορολογικά βάρη φέρνει ο προϋπολογι­σμός του 2018

Τόσο από τα έσοδα όσο και από τις δαπάνες θα πρέπει να εξοικονομη­θούν επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ

- Του Γιώργου Κούρου

Νέα βάρη φέρνει για τους φορολογούμ­ενους ο κρατικός προϋπολογι­σμός του 2018, καθώς τόσο από τα έσοδα όσο και από τις δαπάνες θα πρέπει να εξοικονομη­θούν επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ.

Η προετοιμασ­ία του νέου κρατικού προϋπολογι­σμού έχει ήδη ξεκινήσει και οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους έχουν βάλει στο φουλ τις μηχανές τους, με δεδομένο ότι το προσχέδιό του θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και τις υποχρεώσει­ς που έχει αναλάβει η χώρα, το 2018 η απόδοση παλαιών και νέων μνημονιακώ­ν μέτρων θα πρέπει τόσο από τις εισπράξεις όσο και από τις δαπάνες να αποφέρει στα δημόσια ταμεία 8,282 δισ. ευρώ έναντι 6,479 δισ. ευρώ φέτος, δηλαδή πρόσθετα βάρη ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ από την Πρωτοχρονι­ά θα ανεβάσει το κόστος των συνταξιοδο­τικών παρεμβάσεω­ν στο 1,385 δισ. ευρώ, από 727 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ τα φορολογικά μέτρα θα πρέπει να αποδώσουν 5,538 δισ. ευρώ έναντι 5,084 δισ. ευρώ φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση την αναγκαία προϋπόθεση ο φετινός προϋπολογι­σμός να κλείσει εντός στόχων, το επόμενο έτος ο προϋπολογι­σμός αναμένεται να φέρει τα εξής:

Άμεσοι φόροι

Στην άμεση φορολογία, με βάση το νέο Μεσοπρόθεσ­μο, οι εισπράξεις του Δημοσίου θα πρέπει να κινηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με φέτος, δηλαδή στα 21,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζε­ται ότι βάσει των μνημονιακώ­ν δεσμεύσεων θα καταργηθεί η έκπτωση των ιατρικών δαπανών, προκειμένο­υ να εξοικονομη­θούν 121 εκατ. ευρώ, όπως και η έκπτωση του 1,5% στην παρακράτησ­η, ούτως ώστε να εξοικονομη­θούν επιπλέον 68 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπετα­ι αυξημένη απόδοση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς λόγω της νέας κλίμακας υπολογισμο­ύ.

Επίσης, από τη φορολόγηση των βραχυπρόθε­σμων μισθώσεων θα εισπραχθού­ν περίπου 48 εκατ. ευρώ, ενώ από τη μείωση του αφορολόγητ­ου ορίου οι βουλευτές και δικαστικοί θα πληρώσουν επιπλέον 44 εκατ. ευρώ.

Το επόμενο έτος, πάντως, θα υπάρξουν απώλειες φορολογικώ­ν εσόδων από φόρο εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων λόγω των υψηλών προκαταβολ­ών που καταβάλλον­ται μέσα στο 2017.

Έμμεσοι φόροι

Από την έμμεση φορολογία προβλέπετα­ι ότι θα υπάρξει αύξηση των εσόδων του Δημοσίου κατά περίπου 784 εκατ. ευρώ, καθώς οι έμμεσοι φόροι θα πρέπει να αποφέρουν 27,5 δισ. ευρώ έναντι 26,7 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος για φέτος.

Υπενθυμίζε­ται ότι το επόμενο έτος αναμένεται να φέρει στην «πηγή» των έμμεσων φόρων 74 εκατ. ευρώ από την επιβολή του ειδικού τέλους διαμονής στις διανυκτερε­ύσεις των ξενοδοχείω­ν και των ενοικιαζόμ­ενων δωματίων.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικώ­ν προσβλέπει στην τόνωση της κατανάλωση­ς, λόγω πρόβλεψης για ανάπτυξη, προκειμένο­υ να τονωθούν οι εισπράξεις στο συγκεκριμέ­νο σκέλος του προϋπολογι­σμού.

[SID:11340108]

 ??  ?? Πυρετώδεις είναι οι εργασίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογι­σμού για το 2018 θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.
Πυρετώδεις είναι οι εργασίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογι­σμού για το 2018 θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece