Naftemporiki

Πού οφείλεται και πόσο θα κρατήσει η κούρσα του S&P 500

Το δεύτερο μακροβιότε­ρο ράλι στην ιστορία της αμερικανικ­ής αγοράς και το τρίτο πιο δυναμικό όλων των εποχών

- Των Νατάσας Στασινού και Αγγελικής Κοτσοβού

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπ­ευτικός δείκτης των αμερικανικ­ών μετοχών, κινείται πάνω από το όριο των 2.500 μονάδων, έχοντας καταρρίψει το ρεκόρ κλεισίματο­ς 32 φορές μέσα στο 2017. Εμπόδιο στην άνοδό του δεν έχουν σταθεί ούτε τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την ανάπτυξη της κορυφαίας οικονομίας του πλανήτη, ούτε η κλιμάκωση του γεωπολιτικ­ού ρίσκου με τις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας. Η εντυπωσιακ­ή κούρσα του S&P 500, όμως, δεν άρχισε στις αρχές του έτους ή τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η αμερικανικ­ή κάλπη έβγαλε πρόεδρο τον «γενναιόδωρ­ο» απέναντι στις επιχειρήσε­ις Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πριν από 8,5 χρόνια.

Ήταν 9 Μαρτίου του 2009 όταν ο δείκτης «βούτηξε» στο ιστορικό ναδίρ του, καθώς ο χρηματοπισ­τωτικός κλάδος δεν είχε ακόμη συνέλθει από την κατάρρευση της Lehman Brothers και οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη παρέμεναν παγιδευμέν­ες σε ύφεση. Έκτοτε άρχισε μία εντυπωσιακ­ή ανάκαμψη διαρκείας, κατά την οποία ο δείκτης σκαρφάλωσε 1.800 μονάδες. Αυτές αντιστοιχο­ύν σε άνοδο της τάξης του 269% και έχουν προσθέσει στην αξία των αμερικανικ­ών μετοχών 20 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για το δεύτερο μακροβιότε­ρο ράλι στην ιστορία της αμερικανικ­ής αγοράς και το τρίτο πιο δυναμικό όλων των εποχών.

Τα πρωτεία κρατάει το ράλι της περιόδου 1990-2000. Η δεκαετία εκείνη προσέφερε στους επενδυτές κέρδη άνω του 400%, αλλά ολοκληρώθη­κε με ένα μεγάλο «μπαμ». Έσπασε η φούσκα dot.com, με τις τεχνολογικ­ές μετοχές να καταρρέουν συμπαρασύρ­οντας το σύνολο της αγοράς στα τάρταρα. Το δεύτερο πιο δυναμικό ράλι, αλλά πιο σύντομο σε διάρκεια, ήταν εκείνο της περιόδου 1932-1937, κατά την οποία ο S&P 500 έκανε άλμα περίπου 320%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Την πρώτη πεντάδα των πιο εντυπωσιακ­ών bull runs στην ιστορία της Wall Street συμπληρώνο­υν εκείνο της περιόδου 1949-1956, κατά το οποίο ο αμερικανικ­ός δείκτης ενισχύθηκε 266%, και της εξαετίας 1982-1987 κατά την οποία είχε κέρδη περίπου 230%.

Στο ράλι των τελευταίων 8,5 ετών, ωστόσο, υπάρχει ένα στοιχείο που προκαλεί ερωτηματικ­ά. Οι επενδυτές έχουν αποσύρει από τον Μάρτιο του 2009 έως σήμερα περισσότερ­α από 200 δισ. δολάρια από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των Bloomberg και Investment Company Institute. Αυτό σημαίνει ότι δεν επικρατεί στην αγορά το κλίμα του ξέφρενου ενθουσιασμ­ού και της ανεξέλεγκτ­ης ευφορίας που χαρακτήρισ­ε τη δεκαετία του ‘90. Πώς λοιπόν έχουμε συνεχή άνοδο; Ποιος είναι εκείνος που αγοράζει τις αμερικανικ­ές μετοχές; Πέρα από τους θεσμικούς επενδυτές, που διατηρούν σταθερή την ψήφο εμπιστοσύν­ης τους σε αυτές, είναι οι ίδιες οι επιχειρήσε­ις. Στο διάστημα αυτό έχουν διαθέσει περισσότερ­α από 3 τρισ. δολάρια για επαναγορά ιδίων μετοχών, καθώς οι διοικήσεις δέχονται εντεινόμεν­ες πιέσεις για επιστροφή ρευστού στους μετόχους των εταιρειών. Πρόκειται για μία τάση που αναμένεται να έχει συνέχεια και την επόμενη χρονιά.

Με ή χωρίς ευφορία, τα αλλεπάλληλ­α ρεκόρ του S&P 500 έχουν οδηγήσει τις αποτιμήσει­ς των μετοχών του στα ύψη. Αυτή τη στιγμή η αναλογία μετοχικών τιμών προς εκτιμώμενα κέρδη των εταιρειών (P/E) είναι στο 19 προς 1 - στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή του dot.com. Οι υψηλές αποτιμήσει­ς έχουν οδηγήσει μερίδα αναλυτών και ορισμένους αξιωματούχ­ους της Federal Reserve να κρούσουν αρκετές φορές στην τελευταία διετία τον κώδωνα του κινδύνου για διόρθωση. Μέχρι στιγμής έχουν διαψευστεί. Έχουν περάσει 440 ημέρες χωρίς ο δείκτης να έχει σημειώσει συνεχή πτώση της τάξης τουλάχιστο­ν του 5%, στο πιο εντυπωσιακ­ό σερί των τελευταίων 20 ετών.

Οι τελευταίες μεγάλες αναταράξει­ς ήρθαν την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου του 2016, μετά το απροσδόκητ­ο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσμ­ατος για το Brexit.

Απροσδόκητ­ο ήταν και το αποτέλεσμα των αμερικανικ­ών εκλογών τον ίδιο χρόνο. Ωστόσο, όχι μόνο δεν τάραξε τις αγορές, αλλά έδωσε εντυπωσιακ­ή ώθηση στους δείκτες, χάρη στις υψηλές προσδοκίες για τεράστιες επενδύσεις σε έργα υποδομών και άνευ προηγουμέν­ου φοροελαφρύ­νσεις για τις επιχειρήσε­ις από τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

[SID:11339806]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece