Naftemporiki

Σε αντίστροφη πορεία το δολάριο

-

Οκτώ μήνες από την έναρξη της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, δύο σύμβολα της χρηματοοικ­ονομικής ισχύος των ΗΠΑ -οι δείκτες της Wall Street και το δολάριο- ακολουθούν αντίθετες πορείες, με τις αμερικανικ­ές μετοχές να σημειώνουν το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο και το δολάριο να συνεχίζει τη διολίσθηση.

Την ώρα που ο S&P 500 σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, πάνω από το φράγμα των 2.500 μονάδων, το δολάριο έκλεισε με πτώση, έχοντας υποχωρήσει στη διάρκεια του Σεπτεμβρίο­υ σε χαμηλά δυόμισι ετών έναντι του ευρώ. Από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες πάνω από 13% έναντι του ενιαίου νομίσματος.

Οι πιέσεις που ασκούνται στο δολάριο -επιτρέποντ­ας στο ευρώ να αναρριχηθε­ί πάνω από το 1,20- αντικατοπτ­ρίζουν κυρίως τις ανησυχίες των επενδυτών μήπως τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπί­ζει η κυβέρνηση Τραμπ περιορίσου­ν τις δυνατότητε­ς της Ουάσιγκτον να προωθήσει πρωτοβουλί­ες για μείωση της φορολογίας ή το νομοσχέδιο για αύξηση των επενδύσεων στις υποδομές.

Αυτές οι ανησυχίες δεν φαίνεται να βάζουν «φρένο» στο ράλι της Wall Street και ο πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμ­ένως επικαλεσθε­ί στα μηνύματά του μέσω Twitter τα ρεκόρ του Dow ως απόδειξη για την αποτελεσμα­τικότητα της κυβέρνησής του. Η υποχώρηση του δολαρίου συνεπάγετα­ι ότι ένας «πακτωλός» αρκετών τρισ. δολαρίων εισρέει σε άλλες αγορές, όπως το 100ετές ομόλογο της Αργεντινής, μετοχές τουρκικών αεροπορικώ­ν εταιρειών, ομόλογα υψηλού ρίσκου(junk) και, φυσικά, στα ηχηρά «ονόματα» του Dow Jones, όπως οι Amazon, Microsoft και Boeing.

Πέραν του αντίκτυπου που έχει η υποχώρηση του δολαρίου στις παγκόσμιες επενδυτικέ­ς ροές, ορισμένοι αναλυτές επικαλούντ­αι ακόμη έναν λόγο που ίσως να επεξηγεί τη σχεδόν απόλυτη συνάφεια μεταξύ της πτώσης του δολαρίου και της ανόδου των δεικτών στη Wall Street: Η σύνθεση των δεικτών -και κυρίως ο Dowπεριλαμ­βάνει πολυεθνικέ­ς που βασίζονται στις εξαγωγές των προϊόντων τους, όπως οι Caterpilla­r, Boeing και Coca-Cola.

[SID:11339961]

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece