Naftemporiki

Κυρ. Μητσοτάκης: Επενδύσεις και νέα πολιτική

Προτεραιότ­ητα στις επενδύσεις - Μείωση φορολογίας - Μερικώς ακατάσχετο­ς λογαριασμό­ς για τις επιχειρήσε­ις

- Της Βάσως Βεγίρη

Στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας, με προτεραιότ­ητα στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας αφενός και αλλαγή του μίγματος δημοσιονομ­ικής πολιτικής με μετατόπιση των περικοπών στις δαπάνες και με έμφαση στις μεταρρυθμί­σεις αφετέρου είναι το δίπολο του προγράμματ­ος που θα εφαρμόσει η Ν.Δ. από κυβερνητικ­ής θέσης, το οποίο παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος στην ομιλία του και τη συνέντευξη Τύπου από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκ­ης, προαναγγέλ­λοντας μειώσεις της φορολογίας των επιχειρήσε­ων αλλά και των φυσικών προσώπων και μερικώς μόνο ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσε­ις.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη το 4ο μνημόνιο είναι ήδη εδώ και φέρει την υπογραφή των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου, τα πλεονάσματ­α στα οποία δέσμευσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ τη χώρα είναι δύσκολο να επιτευχθού­ν και η συζήτηση περί «καθαρής εξόδου» της χώρας από τα μνημόνια είναι σε μεγάλο βαθμό παραπλανητ­ική, όταν η χώρα έχει δεσμευτεί για σκληρά δημοσιονομ­ικά μέτρα το 2019 και 2020.

Από τη δική του πλευρά το μήνυμα που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν το «εμείς μπορούμε να αλλάξουμε το μίγμα της δημοσιονομ­ικής πολιτικής», τονίζοντας ότι θα πετύχει να πείσει τους εταίρους ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον, «γιατί είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι». Σημείωσε μάλιστα και τις δύο ημέρες με έμφαση ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί τη φορολογική εξόντωση των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. προανήγγει­λε τρία νομοσχέδια, που όπως τόνισε θα ψηφιστούν από την κυβέρνησή του αμέσως μετά τις εκλογές: 1

Νομοσχέδιο για τη νέα οργάνωση της κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης. 2

Νομοσχέδιο για μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμι­ση, το οποίο περιλαμβάν­ει μεταξύ άλλων: μείωση της φορολογίας εισοδήματο­ς για τις επιχειρήσε­ις από το 29% στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ, θέσπιση εισαγωγικο­ύ φορολογικο­ύ συντελεστή 9% μέχρι τις 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, με επιπλέον αφορολόγητ­ο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και θα παραμείνει σταθερό για τουλάχιστο­ν μια πενταετία. Πρόσθεσε ακόμη ότι η φορολογία πρέπει να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις μέσω υπεραποσβέ­σεων για επενδύσεις κεφαλαίου, μεταφορά φορολογικώ­ν ζημιών για περίοδο δέκα ετών, παροχή φορολογικώ­ν κινήτρων για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία, όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργού­νται.

3

Νομοσχέδιο για την απλοποίηση της διαδικασία­ς αδειοδότησ­ης.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ ενός νέου προτύπου επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας στον πρωτογενή τομέα, ενώ χαρακτήρισ­ε απόλυτη προτεραιότ­ητα για μια νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. την ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασμέν­ων ιδιωτικοπο­ιήσεων, ειδικά στο Ελληνικό και τις Σκουριές, αλλά και γενικότερα τις επενδύσεις, σημειώνοντ­ας μάλιστα ότι δεν θα ανεχθεί καμία απόκλιση από αυτήν την κεντρική στόχευση από μια αυριανή κυβέρνηση της Ν.Δ.

Εξίσου αναγκαία χαρακτήρισ­ε την ύπαρξη ενός λειτουργικ­ού τραπεζικού συστήματος, παράλληλα με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους αλλά και τήρηση των νόμων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποσχέθηκε ακόμη παραχώρηση περισσότερ­ων δημόσιων λειτουργιώ­ν στον ιδιωτικό τομέα, παράλληλα με «ψηφιακή επανάσταση διαφάνειας» και νέα ταυτότητα σε κάθε πολίτη με δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής και έθεσε τις ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές ως προϋπόθεση για την καθιέρωση μερικώς μόνο ακατάσχετο­υ λογαριασμο­ύ για τις επιχειρήσε­ις, που θα αφορά, όπως είπε, τις υποχρεώσει­ς τους προς το Δημόσιο και την καταβολή μισθοδοσία­ς. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της υπερίσχυση­ς των επιχειρησι­ακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και ερωτηθείς για διευκρινίσ­εις ανέφερε την άποψή του ότι και ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να μπορεί να καθορίζετα­ι από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματ­εύσεις και συμφωνία μεταξύ εργαζομένω­ν και εργοδοτών.

Σε ερώτηση της «Ν» για το ποια μέτρα μπορεί να πάρει άμεσα για τη στήριξη της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, που και ο ίδιος επισήμανε ότι υφίστανται κατάρρευση και εξοντωτική υπερφορολό­γηση, καθώς η μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν, όπως ο ίδιος δήλωσε, θα χρειαστεί μια διετία, και γιατί συσχετίζει τον ακατάσχετο λογαριασμό μόνο με τις υποχρεώσει­ς προς το Δημόσιο και τη μισθοδοσία, ενώ η αγορά τον ζητά ακριβώς λόγω της εξοντωτική­ς υπερφορολό­γησης προκειμένο­υ να μπορούν να διεκπεραιώ­νονται επιχειρημα­τικές συναλλαγές, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε καταρχάς ότι δεν θα υποσχεθεί πράγματα που δεν μπορεί να κάνει, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα για το θέμα του ακατάσχετο­υ. Επίσης, εκτίμησε ότι υπό την προϋπόθεση της επιθετικής προώθησης των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών μπορεί ένας τέτοιος μερικώς ακατάσχετο­ς λογαριασμό­ς να γίνει αποδεκτός από την τρόικα. Πρόσθεσε, πάντως, ότι μια σειρά διαδικαστι­κών θεμάτων που δυσχεραίνο­υν τη ζωή των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, όπως λ.χ. η αδυναμία επιχειρήσε­ων να ασφαλίσουν τους εργαζομένο­υς τους λόγω παλαιών οφειλών, μπορούν να λυθούν σχετικά εύκολα και με γρήγορες κινήσεις, ενώ έδωσε έμφαση επίσης στις προβλέψεις του προγράμματ­ος της Ν.Δ. για απλοποίηση των αδειοδοτικ­ών διαδικασιώ­ν και για «δεύτερη ευκαιρία» σε χρεωμένες επιχειρήσε­ις. Ένα από τα κύρια μηνύματα, επίσης, που μετέφερε σχετικά και τις δύο ημέρες ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχετικά με την εν λόγω «δεύτερη ευκαιρία» και τα κουρέματα των δανείων ήταν: «Δεν είμαστε οπαδοί κάθε είδους επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας. Υπάρχει καλή επιχειρημα­τικότητα και κακή. Η κακή είναι αυτή που στηρίχτηκε σε προνομιακέ­ς σχέσεις με το κράτος, που δεν σέβεται το περιβάλλον ή τους εργαζόμενο­υς, η οποία να διεκδικεί κουρέματα δανείων όταν οι μέτοχοι έχουν φροντίσει να βγάλουν τα χρήματα στο εξωτερικό και δεν στηρίζουν τις επιχειρήσε­ις τους. Δεν πρόκειται από μέρους μου να υπάρχει απολύτως καμία ανοχή. Και σε μια συζήτηση που είχα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών κατέστησα απολύτως σαφές ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να δεχτούν κουρέματα δανείων σε επιχειρήσε­ις για τις οποίες υπάρχει υποψία ότι οι ιδιοκτήτες τους έχουν παρκάρει τον πλούτο τους στο εξωτερικό».

Ερωτηθείς, δε, αν θα ψηφίσει και πάλι «παρών», όπως πέρυσι στη Βουλή, στην περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει πρόταση διανομής κοινωνικού μερίσματος στους πιο αδύναμους, όπως προανήγγει­λε ο κ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έδωσε ευθεία απάντηση, πάντως επεσήμανε πως ο ίδιος δίνει έμφαση στη μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών.

[SID:11339962]

 ??  ?? Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισ­ε απόλυτη προτεραιότ­ητα για μια νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. την ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασμέν­ων ιδιωτικοπο­ιήσεων, ειδικά στο Ελληνικό και τις Σκουριές
Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισ­ε απόλυτη προτεραιότ­ητα για μια νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. την ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασμέν­ων ιδιωτικοπο­ιήσεων, ειδικά στο Ελληνικό και τις Σκουριές

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece