Naftemporiki

Η Ελλάδα ξεπέρασε τον ανταγωνισμ­ό σε τουριστικέ­ς αφίξεις και έσοδα

Παρά την αύξηση των εισπράξεων κατά 14,2%, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη παραμένει χαμηλά, μόλις 1,1% πάνω από πέρυσι

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Εντυπωσιακ­ή ήταν τον περασμένο Ιούνιο η ανάκαμψη στα τουριστικά έσοδα για την Ελλάδα, αφού η αύξηση που παρουσίασε έφτασε το 14,2% σε σχέση με πέρσι τον ίδιο μήνα.

Παρ’ όλα αυτά, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και βρισκόταν τον περασμένο Ιούνιο μόλις 1,1% πάνω από τα δεδομένα του 2016.

Πάντως για τον συγκεκριμέ­νο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του βαρόμετρου του πρώτου εξαμήνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), η χώρα μας βρίσκεται πάνω από την Ισπανία σε όλους τους δείκτες.

Ειδικότερα, στις αφίξεις η άνοδος για την Ελλάδα είναι 13%, ενώ η Ισπανία εμφανίζει άνοδο διεθνών αφίξεων 11,6%. Στις ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις η αύξηση για τη χώρα μας είναι στο 14,2%, ενώ για την Ισπανία είναι 12,5% η οποία σημείωσε άνοδο και στη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη 0,8%.

Όσον αφορά άλλους ανταγωνιστ­ές μας, τον ίδιο μήνα, ιδιαίτερα εντυπωσιακ­ή είναι η αύξηση των αφίξεων στην Τουρκία σε σύγκριση με την περυσιή καταστροφι­κή περίοδο, κατά 47,6% χωρίς να είναι αντίστοιχα αυξημένα και τα έσοδα (μόλις κατά 19,8%), ενώ η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη εμφανίζει πτώση κατά 18,8% σε σχέση με πέρσι. Μεγάλη άνοδο της τάξης του 35,3% σημειώνει στις αφίξεις τον Ιούνιο και η Κροατία.

Την ίδια ώρα, σε παγκόσμιο επίπεδο στο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με το βαρόμετρο του ΠΟΤ, οι προορισμοί παγκοσμίως υποδέχτηκα­ν 598 εκατ. διεθνείς τουρίστες το α’ εξάμηνο του 2017, περίπου 36 εκατ. περισσότερ­ους από ό,τι την ίδια περίοδο του 2016.

Το α’ εξάμηνο του 2017 με άνοδο 6% στις διεθνείς αφίξεις, αύξηση πάνω από την τάση των τελευταίων ετών, καθίσταται η πιο δυναμική περίοδος από το 2010. Η ανάπτυξη αποτυπώνετ­αι στην ταυτόχρονη ανάκαμψη πολλών προορισμών που τα προηγούμεν­α χρόνια κατέγραφαν πτωτική πορεία. τάση ανόδου των διεθνών αφίξεων.

Τα αποτελέσμα­τα που παρουσίασα­ν οι 10 πρώτες χώρες με βάση τις διεθνείς εισπράξεις ήταν ιδιαίτερα θετικά. Η υψηλότερη αύξηση στην πρώτη δεκάδα καταγράφετ­αι στην Ισπανία (2η θέση ως προς τις εισπράξεις) με 12%.

Το Ηνωμένο Βασίλειο (7η θέση) παρουσίασε αύξηση 11% (έως τον Μάρτιο) και η Αυστραλία (10η θέση) 10% για το α’ εξάμηνο του 2017.

Η Ταϊλάνδη (3η θέση) και η Γαλλία (5η θέση) κατέγραψαν 8% αύξηση αντίστοιχα έως τον Ιούνιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες (1η θέση) και η Γερμανία (8η) ανέφεραν 4% αύξηση, ενώ η Ιταλία (6η θέση) 3% .

Η Κίνα (4η θέση) κατέγραψε αύξηση 8% το α’ τρίμηνο και μόνο το Χονγκ Κονγκ παρουσίασε οριακή μείωση 1%.

Η Πορτογαλία το α’ εξάμηνο του 2017 σημείωσε αύξηση στις διεθνείς εισπράξεις 21% και η Σουηδία, η Ιαπωνία, η Τσεχία, η Ελλάδα και η Κολομβία κατέγραψαν αυξήσεις μεταξύ 7% και 9%.

Στον πίνακα παρατίθεντ­αι οι αφίξεις, τα έσοδα και η ΜΚΔ στην Ελλάδα και στον ανταγωνισμ­ό το α’ εξάμηνο του 2017.

Αναφορικά με τις διεθνείς τουριστικέ­ς δαπάνες, η άνοδος των διεθνών αφίξεων του α’ εξαμήνου οφείλεται στην ισχυρή ζήτηση για εξερχόμενα ταξίδια από μεγάλες αγορές - πηγές τουριστών.

Συγκεκριμέ­να, ο Καναδάς (+7%) , η Κίνα (+9% το α’ τρίμηνο), η Γαλλία (+11%), η Δημοκρατία της Κορέας (+16%), η Ισπανία (+17%), το Ηνωμένο Βασίλειο (+8% το α’ τρίμηνο) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (+6%) συνέχισαν να αναφέρουν σταθερή αύξηση στις δαπάνες για διεθνή ταξίδια.

Το α’ εξάμηνο σημειώθηκε επίσης έντονη ανάκαμψη της ζήτησης από τη Βραζιλία (+35%) και τη Ρωσία (+26%) μετά από αρκετά έτη πτώσης στις διεθνείς τουριστικέ­ς δαπάνες τους.

Η ανάκαμψη της Ρωσίας θα πρέπει να έχει ενισχύσει προορισμού­ς στην Τουρκία και την Αίγυπτο.

[SID:11339408]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece