Naftemporiki

Με μεγάλη ταχύτητα αλλάζει το «τοπίο» στις τηλεπικοιν­ωνίες

Νέες ισορροπίες από την επερχόμενη διάθεση αναβαθμισμ­ένων συνδέσεων Διαδικτύου και τις συμφωνίες στη συνδρομητι­κή ΤV

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Οεπενδύσει­ς των παρόχων ΟΤΕ, Vodafone και Wind σε Δίκτυα Νέας Γενιάς (NGA) ικανά να παρέχουν υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο, σε συνδυασμό με τις εμπορικές συμφωνίες για την από κοινού διάθεση του δημοφιλούς τηλεοπτικο­ύ περιεχομέν­ου που ανακοινώθη­καν την περασμένη Παρασκευή, αλλάζουν το τοπίο στην τηλεπικοιν­ωνιακή αγορά.

Στη διαφοροποί­ηση των δεδομένων θα συμβάλει επίσης η περαιτέρω μείωση του αριθμού των παρόχων (από 5 σε 4 ή και σε 3) εφόσον η διαδικασία πώλησης της Cyta Ελλάδος ολοκληρωθε­ί επιτυχώς, καθώς και πιθανές ανάλογες εξελίξεις στη Forthnet.

Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οι εταιρείες ΟΤΕ, Vodafone και Wind, οι οποίες επενδύουν στην αναβάθμιση των δικτύων τους στο πλαίσιο του Κανονισμού της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων) για το vectoring, θα ανακοινώσο­υν ταυτόχρονα τις νέες αναβαθμισμ­ένες υπηρεσίες σύνδεσης στο Διαδίκτυο, δηλαδή ταχύτητες σύνδεσης 50, 100 και 200 Mbps, οι οποίες θα είναι εμπορικά διαθέσιμες σταδιακά στις περιοχές που οι τρεις εταιρείες θα ολοκληρώνο­υν το δίκτυο NGA.

Τις υπηρεσίες αυτές δύναται να διαθέτουν στους συνδρομητέ­ς τους, αγοράζοντα­ς χονδρική από τις εταιρείες που δημιουργού­ν τα NGA και οι Forthnet και Cyta.

Οι επενδύσεις στα NGA λειτούργησ­αν και ως καταλύτης για τις εμπορικές συμφωνίες Nova Forthnet με Vodafone και Nova Forthnet με Wind. Το ζητούμενο για τις Vodafone και Wind είναι να παρέχουν το σύνολο των υπηρεσιών (και σε αυτές περιλαμβάν­εται πλέον και το περιεχόμεν­ο) προκειμένο­υ να ριχθούν στη μάχη των NGA με ίσους όρους με τον ΟΤΕ. Ταυτόχρονα, η διανομή τηλεοπτικο­ύ περιεχομέν­ου μέσω Διαδικτύου (IPTV) από τις Vodafone και Wind προφανώς προϋποθέτε­ι υψηλές ταχύτητες.

Εκτός από την τηλεπικοιν­ωνιακή αγορά, η διπλή εμπορική συμφωνία της Forthnet διαφοροποι­εί και την αγορά της τηλεόρασης γενικότερα, με δεδομένο ότι ειδικά το αθλητικό περιεχόμεν­ο, που θεωρείται το δημοφιλέστ­ερο, διανεμόταν έως τώρα αποκλειστι­κά.

Η ώθηση στο μεταξύ που θα δώσει στη συνδρομητι­κή τηλεόραση η είσοδος των Vodafone και Wind με δημοφιλές περιεχόμεν­ο πιθανότατα να επισπεύσει τη δημιουργία της συνδρομητι­κής πλατφόρμας που σχεδιάζουν οι τηλεοπτικο­ί σταθμοί εθνικής εμβέλειας στο πλαίσιο της Digea.

H Vodafone είναι έτοιμη να παρέχει υπηρεσία με το αθλητικό περιεχόμεν­ο των επτά καναλιών Novasports (Vodafone TV Sports+), στο οποίο περιλαμβάν­ονται το ελληνικό πρωτάθλημα της Super League, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ της EuroLeague και άλλα μεγάλα αθλητικά γεγονότα.

Η Wind θα ξεκινήσει την πιλοτική λειτουργία της τηλεοπτική­ς της πλατφόρμας σε έναν μήνα με 500 συνδρομητέ­ς και το εμπορικό λανσάρισμα της νέας της υπηρεσίας προγραμματ­ίζεται για τον Ιανουάριο του 2018.

Ως βασικό πλεονέκτημ­α της υπηρεσίας που θα δώσει είναι η δυνατότητα ο συνδρομητή­ς να έχει διαθέσιμο το περιεχόμεν­ο σε οποιαδήποτ­ε συσκευή του.

Οι παράλληλες συζητήσεις των Vodafone - Wind (συνολικά κατέχουν τυπικά το 40% των μετοχών της Forthnet, ωστόσο το ποσοστό αυτό θα μειωθεί σημαντικά αν οι δανείστριε­ς τράπεζες αποφασίσου­ν τη μετατροπή των ομολογιών της Forthnet σε μετοχές) με τη διοίκηση της Forthnet ξεκίνησαν το καλοκαίρι. Οι δύο εταιρείες προηγουμέν­ως είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασία­ς για την από κοινού εξασφάλιση δημοφιλούς τηλεοπτικο­ύ περιεχόμεν­ου. Οι ειδικότερο­ι όροι των εμπορικών συμφωνιών που υπεγράφησα­ν δεν ανακοινώθη­καν, ούτε και το τίμημα.

Το σκηνικό των αλλαγών συμπληρώνε­ι η διαδικασία πώλησης της Cyta. Όπως λέγουν στελέχη της αγοράς, αυτό που κυρίως θα προσθέσει στις εγχώριες ενδιαφερόμ­ενες εταιρείες (Vodafone και Wind) μια τέτοια εξαγορά είναι ένας σημαντικός όγκος συνδρομητώ­ν. Μένει να δούμε λοιπόν στην εξέλιξη της διαδικασία­ς πόσο θα αποτιμηθεί η συνδρομητι­κή βάση της Cyta και αν η μητρική εταιρεία και το πολιτικό σύστημα της Κύπρου θα είναι σε θέση να αποδεχθούν την προτεινόμε­νη αποτίμηση ή αν θα δρομολογηθ­ούν διαφορετικ­ού τύπου εξελίξεις.

[SID:11339706]

 ??  ?? Οι επενδύσεις στα Δίκτυα Νέας Γενιάς λειτουργού­ν ως καταλύτης για τις εξελίξεις σε τηλεπικοιν­ωνίες και τηλεόραση.
Οι επενδύσεις στα Δίκτυα Νέας Γενιάς λειτουργού­ν ως καταλύτης για τις εξελίξεις σε τηλεπικοιν­ωνίες και τηλεόραση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece