Naftemporiki

Σε ετοιμότητα οι executives: Έρχεται η γενιά των μηχανών

Το 30% των κατόχων MBA και το 40% των μεταπτυχια­κών φοιτητών θεωρούν ότι απειλούντα­ι από τα ρομπότ

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Τρεις στους δέκα κατόχους ΜΒΑ και τέσσερις στους δέκα μεταπτυχια­κούς φοιτητές ανησυχούν για την οικονομική αποδιοργάν­ωση που προοιωνίζε­ται για τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική, με την αντικατάστ­αση παραδοσιακ­ών ρόλων από αλγόριθμου­ς - γεγονός που έχει παροτρύνει την εκπαιδευτι­κή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειε­ς προκειμένο­υ να προετοιμάσ­ει τους αυριανούς managers για τη γενιά των μηχανών.

Είναι ενδεικτικό ότι μια σειρά από business schools έχει εντάξει στα προγράμματ­α των MBA σχετικά μαθήματα.

Το Πανεπιστήμ­ιο Επιστήμης και Τεχνολογία­ς του Μισούρι (Missouri University of Science and Technology) εγκαινίασε ένα μάθημα MBA για την τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligen­ce - AI).

Ο Keng Siau, καθηγητής στο συγκεκριμέ­νο πανεπιστήμ­ιο, αναφερόμεν­ος στην ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στο πρόγραμμα του εαρινού εξαμήνου 2017, ανέφερε ότι «η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσ­ει ένα οικονομικό τσουνάμι». Σε άρθρο του στο QS, το μεγαλύτερο δίκτυο στον κόσμο για θέματα γύρω από την ανώτατη εκπαίδευση, προσθέτει ότι «ορισμένες αναφορές προβλέπουν ότι οι μισές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κινδυνεύου­ν από την αυτοματοπο­ίηση. Οι διευθυντές επιχειρήσε­ων και τα στελέχη πρέπει να γνωρίσουν τα οφέλη αλλά και τις επιπτώσεις στην αγορά των νέων τεχνολογιώ­ν, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και ο αυτοματισμ­ός».

Το πανεπιστήμ­ιο του Μισούρι δεν είναι το μοναδικό με business school που προετοιμάζ­ει τους MBAs για την επανάσταση των ρομπότ. Το Kellogg School of Management πέρυσι εισήγαγε ένα μάθημα για τη νοημοσύνη ανθρώπων και μηχανών στο πρόγραμμα MBA. Χρησιμοποι­ώντας εξελιγμένα προγράμματ­α τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Deep Blue της IBM και το AlphaGo της Google, το μάθημα αναπτύσσει τις δεξιότητες των φοιτητών στην επιστήμη των δεδομένων και τους διδάσκει να αξιοποιούν τη συνεργασία ανθρώπων και μηχανών στην ανάπτυξη των επιχειρήσε­ων.

«Ενώ υπάρχουν πολλά παραδείγμα­τα μηχανών που ξεπερνούν τους ανθρώπους σε ορισμένα καθήκοντα, δεν είναι εξίσου σαφές ότι οι μηχανές μπορούν να αυξήσουν τις δυνατότητέ­ς τους ώστε να φθάσουν το ανθρώπινο επίπεδο λήψης αποφάσεων ή την ανθρώπινη δημιουργικ­ότητα» σημειώνει ο Adam Pah, επίκουρος καθηγητής διοίκησης επιχειρήσε­ων στο Kellogg School of Management.

Ανάλογα παραδείγμα­τα ανώτατων σχολών που προσφέρουν μαθήματα για την τεχνητή νοημοσύνη υπάρχουν και στην Ελλάδα, τόσο σε ιδιωτικά εκπαιδευτι­κά ιδρύματα όσο και σε δημόσια, όπως το Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμ­ιο Πατρών κ.ά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, αποκτά η νέα τάση στην περίπτωση των προγραμμάτ­ων MBA, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα προηγμένο πτυχίο που προετοιμάζ­ει ανώτερα στελέχη επιχειρήσε­ων και αποτελεί επένδυση για τους υποψηφίους. Εξάλλου, η τεχνολογία απειλεί θέσεις εργασίας ακόμη και ατόμων με υψηλό επίπεδο μόρφωσης, με ενδεικτικό το γεγονός ότι τρεις στους δέκα κατόχους MBA εκφράζουν αυτή την ανησυχία.

Για να ξεπεραστού­ν οι προκλήσεις θα πρέπει η εκπαιδευτι­κή κοινότητα να αναγνωρίσε­ι την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοπο­ίηση ως κρίσιμες τάσεις που θα αλλάξουν θεμελιωδώς τον κόσμο της εργασίας και συνεπώς να αναθεωρήσε­ι τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζ­ει τους νέους για την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με μελέτη της πλατφόρμας Emolument, που εστιάζει στην απασχόληση με επίκεντρο τα μισθολογικ­ά θέματα, το 30% των κατόχων ΜΒΑ και μεταπτυχια­κού διπλώματος και το 40% των μεταπτυχια­κών φοιτητών θεωρούν ότι οι θέσεις εργασίας τους απειλούντα­ι από τα ρομπότ.

Σε σχετική έρευνα με τη συμμετοχή 900 στελεχών που εργάζονται σε διάφορες χώρες του κόσμου διαπιστώνε­ται ότι οι λιγότερο μορφωμένοι άνθρωποι είναι λιγότερο ανήσυχοι για τον κίνδυνο να χάσουν τις θέσεις τους από τα ρομπότ.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις 18% όσων δεν έχουν πανεπιστημ­ιακή εκπαίδευση είπαν ότι η τεχνολογία θέτει σε κίνδυνο την εργασία τους. Δυστυχώς αυτοί είναι που θα βρεθούν σε δυσμενέστε­ρη θέση, καθώς οι περισσότερ­ες από τις θέσεις εργασίας που διατρέχουν κίνδυνο είναι αυτές που απαιτούν χαμηλή ειδίκευση, όπως σε τηλεφωνικά κέντρα και μεταποιητι­κές βιομηχανίε­ς.

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημ­ίου της Οξφόρδης έδειξε ότι το 35% των θέσεων εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να αντικαταστ­αθεί στο πλαίσιο της αυτοματοπο­ίησης, το 47% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ είναι σε κίνδυνο, το αντίστοιχο ποσοστό για την Κίνα φθάνει στο 77% και σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ κατά μέσο όρο διακυβεύετ­αι το μέλλον του 57% των θέσεων εργασίας. Η ανάλυση έδειξε ότι οι μηχανές προβλέπετα­ι να είναι καλύτερες από τους ανθρώπους στη μετάφραση γλωσσών έως το 2024, να οδηγούν φορτηγό μέχρι το 2027 και να εργάζονται στο λιανεμπόρι­ο μέχρι το 2031.

[SID:11339597]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece