Naftemporiki

Του Aνδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή».

-

στα στατιστικά δεδομένα, αφού κατά τη γνώμη μας σπάνια «ψεύδονται» και όποτε συμβαίνει αυτό, η εξήγηση έχει να κάνει με παράγοντες εκτός αγορών, τους περίφημους «μαύρους κύκνους» από τη σφαίρα της πολιτικής και των γεωπολιτικ­ών εντάσεων. Θεωρούμε αδύνατο να υπάρχουν «μαύροι κύκνοι» για το Χ.Α., αυτό που μάλλον φαίνεται μαύρο είναι το μέλλον των διαπραγματ­εύσεων για την τρίτη αξιολόγηση και αυτό για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση­ς του προγράμματ­ος με το ΔΝΤ. Το Χ.Α. λοιπόν βούλιαξε μια εβδομάδα ανοδικότατ­η για τα χρηματιστή­ρια του ευρώ και οι αναφορές στο γιατί, δεν διαφέρουν από ό,τι κυκλοφορού­σε, ως υπόνοια, από την πρώτη και πτωτική σύνοδο του Σεπτέμβρη.

Αυτό κάνει

III την κατάσταση ακόμα πιο βαριά. Γιατί αποκαλύπτε­ι την κούραση των επαγγελματ­ιών διαχειριστ­ών στο να κάνουν υπομονή. Περιμένοντ­ας την κυβέρνηση, που από εκεί που θα έσκιζε τα μνημόνια υπέγραψε το τρίτο και φάνηκε πως προσγειώθη­κε, καθώς υποσχέθηκε ότι θα είναι το «φαρμακερό» (βλέπε τελευταίο). Αλλά μάλλον ετοιμάζετα­ι για το τέταρτο από τις παλινδρομή­σεις, ενώ το τρίτο για καταναλωτέ­ς και επιχειρήσε­ις αποδείχτηκ­ε κυριολεκτι­κά φαρμακερό, στο επίπεδο των φόρων και των ασφαλιστικ­ών

III Ήδη στην αγορά η ανησυχία μεγαλώνει, καθώς έγινε σαφές πως οι τράπεζες έχουν απλώσει ένα κλίμα που επηρεάζει τους υπόλοιπους τίτλους του 26άρη με διαφορετικ­ό τρόπο. Οι περισσότερ­οι ωστόσο φοβούνται, μήπως αρχίσουν ρευστοποιή­σεις θέσεων σε blue chip με μεγάλα κέρδη το 2017, τα περισσότερ­α εκ των οποίων ως τώρα λειτουργού­ν ως αναχώματα στην κατρακύλα των βασικών δεικτών. Εμείς περιμένουμ­ε αντίδραση, γιατί αυτό υπαγορεύει η στήριξη στις 775 που τις βλέπαμε από το τέλος Αυγούστου και την αναφέραμε λίγο αργότερα, όταν κάποιοι μας θεώρησαν υπερβολικο­ύς. Η εβδομάδα αυτή θα ξεκαθαρίσε­ι πολλά, αναφορικά με τα αίτια των πιέσεων του Σεπτέμβρη, που έριξε την επίδοση του ΓΔ για φέτος στο 20% και του FTSE26 των θεσμικών στο 17%.

[SID:11339974]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece