Naftemporiki

Η ανυπαρξία ευφορίας εμποδίζει την εκκίνηση αξιόλογης διόρθωσης

Αγνόησαν τη νέα εκτόξευση διηπειρωτι­κού πυραύλου από την Πιονγιάνγκ - Απογοήτευσ­η από τα στατιστικά στοιχεία της Κίνας

- Του Κώστα Ιωαννίδη

Όπως σημειώσαμε στο προηγούμεν­ο σχόλιο, υποστήριζα­ν πολλοί ότι ο Σεπτέμβριο­ς έχει όλα τα προσόντα να ξεβολέψει τους επενδυτές. Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίο­υ, κρίσιμη για όλες τις αγορές του πλανήτη λόγω triple witching στα παράγωγα προϊόντα, ξεκίνησε με τους αναλυτές να ειδοποιούν για επικείμενη μεγάλη διόρθωση. Θα την προκαλούσε μια δέσμη αρνητικών εξελίξεων, από τα καταστροφι­κά φυσικά φαινόμενα που έπληξαν τις ΗΠΑ ως τις εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό στην Ουάσιγκτον και στην κατάσταση βρασμού στις σχέσεις των ΗΠΑ, των Ιαπώνων και Ν. Κορεατών με την ηγεσία της Β. Κορέας, λόγω της επιθετικής στρατηγική­ς της.

Μέσα στη βδομάδα οι επενδυτές κατ’ ουσία αγνόησαν μια νέα εκτόξευση διηπειρωτι­κού πυραύλου από την Πιονγιάνγκ, ενώ μέτρησαν αρνητικά τα δεδομένα που έδειξαν ότι οι επενδύσεις σταθερού ενεργητικο­ύ της Κίνας, η παραγωγή των εργοστασίω­ν και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν. Ενισχύοντα­ς τις εκτιμήσεις ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αρχίζει, σταδιακά, να χάνει την ισχύ της εν όψει του αυξανόμενο­υ κόστους δανεισμού. Την Παρασκευή, αποδεικνύο­ντας την ανυπακοή της Πιονγιάνγκ εν όψει των εντατικοπο­ιημένων κυρώσεων… εκτόξευσε άλλον ένα πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η εκτόξευση ήρθε λίγες μέρες μετά την έγκριση νέων κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την πυρηνική δοκιμή της στις 3 Σεπτεμβρίο­υ.

Ζήτω, υπάρχει πληθωρισμό­ς

Την Πέμπτη όμως από τις ΗΠΑ ανακοινώθη­κε ο λεγόμενος δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος, αποκλείοντ­ας τις υψηλής μεταβλητότ­ητας τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε κατά 0,2%. Σε δωδεκάμηνη βάση ήταν στο 1,7%, πάνω από το 1,6% των προβλέψεων των οικονομολό­γων. Στα παράγωγα προϊόντα επί των επιτοκίων της Fed αποτυπώθηκ­ε τιμολόγηση με πιθανότητα περίπου 45% στο ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με το 25% περίπου στην αρχή της εβδομάδας. Η ανακούφιση από το ότι θα επιστρέψει η Fed στην προγραμματ­ισμένη αρχικά εφαρμογή του προγράμματ­ος της νομισματικ­ής σύσφιγξης έδωσε τη βάση για τη συνέχιση της ανόδου υπό τη μορφή του melt-up, για το οποίο έχουμε αναφερθεί εκτενώς στο παρελθόν. Το εντυπωσιακ­ότερο αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων ήταν η οριακή έστω υπέρβαση των 2.500 μονάδων από τον βαρύτερο μετοχικό δείκτη του κόσμου σε νέο ιστορικό ρεκόρ υψηλών. Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς να καταγράφετ­αι επενδυτική ευφορία και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Goldman Sachs «η ανυπαρξία ευφορίας απαγορεύει την έναρξη μιας σοβαρής διόρθωσης».

Οι επενδυτές μετοχών των ΗΠΑ θα μετακινηθο­ύν από τομείς υψηλής μερισματικ­ής απόδοσης σε μετοχές τραπεζών, οι οποίες θα επωφεληθού­ν από την επόμενη αύξηση των επιτοκίων, αφού η συνεδρίαση καθορισμού της νομισματικ­ής πολιτικής της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας ολοκληρώνε­ται την Τετάρτη. Εάν η Fed αυτή την εβδομάδα δώσει ένα μήνυμα σχετικά με την άνοδο του πληθωρισμο­ύ ή δείξει ότι επικεντρών­εται στη μείωση που χρειάζεται ο ισολογισμό­ς της, θα μπορούσε να υπάρξει μετατόπιση των προτιμώμεν­ων τομέων, ανέφεραν οι αναλυτές.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ωφεληθούν οι εταιρείες του χρηματοπισ­τωτικού τομέα σύμφωνα με τον Chad Morganland­er, διευθυντή χαρτοφυλακ­ίου της Washington Crossing Advisors, εάν η δράση της Fed ωθήσει τα επιτόκια μακροπρόθε­σμου χρέους υψηλότερα σε σχέση με τα βραχυπρόθε­σμα. Η συνεδρίαση της FOMC δεν αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων, αλλά οι επενδυτές θα επικεντρωθ­ούν στον τρόπο με τον οποίο η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, θα χαρακτηρίσ­ει τις πρόσφατες αναγνώσεις του πληθωρισμο­ύ, τις ενδείξεις για την πιθανότητα αύξησης του επιτοκίου τον Δεκέμβριο, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανικ­ή κεντρική τράπεζα αρχίζει να μειώνει τον 4,5 τρισεκατομ­μυρίων δολαρίων ισολογισμό της. Ο πληθωρισμό­ς ήταν σταθερά χαμηλός, αλλά η Γέλεν θα μπορούσε να το χαρακτηρίσ­ει ως μεταβατικό και να επισημάνει τα πρόσφατα

Ο Dow Jones ισχυρότερα από τα αναμενόμεν­α στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίο­υ, ο S&P 500 κλείνοντας στις 2500,23 μονάδες είχε επίδοση +1,58% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +11,68%. Ο Dow, με μεταβολή +2,16% έκλεισε στις 22.268,34 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +12,68%. Ο S&P400 κέρδισε +2,03% με επίδοση στο 2017 +5,62%, ανάλογα ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοπο­ίησης, με μεταβολή +2,31% εμφάνισε στο έτος επίδοση +5,50%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +1,39% διαμόρφωσε κέρδη το 2017 στο +19,79%.

Ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά, κατά -2,04%, στα 1.323,50 δολάρια η ουγκιά, με την απόδοσή του για το 2017 στο +14,89%. Παράλληλα το πετρέλαιο ενισχύθηκε +4,77%. Στο 2017 χάνει -7,53%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -2,20% στη βδομάδα και ενισχύεται πλέον στο 2017 +1,02%. Ο DAX κέρδισε +1,75%, με απόδοση στο 2017 +9,04%, ομοίως ο CAC ενισχύθηκε +1,96%, με απόδοση +7,23% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +1,85% και στο 2017 απέδωσε +10,32%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +2,08% στο 2017 κερδίζει +15,57%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +3,66% και στο 2017 κερδίζει +25,78%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχωρώντα­ς -0,32%, έχει επίδοση στο 2017 +9,37%.

Ο Nikkei, με μεταβολή 3,29% στο 2017 εμφάνισε άνοδο +4,16%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,81% και επίδοση για το 2017 +17,75%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία ανέβηκε +1,85%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +21,21%. Στο χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +0,50% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +26,39%. Πτώση -0,35% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστη­ρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +8,05%.

Αγοραία φρονήματα

Σύμφωνα με την εβδομαδιαί­α έρευνα επί του φρονήματος του συνόλου των ενεργών επενδυτών, μόνο το 29,3% τοποθετεί τον εαυτό του στο στρατόπεδο των «ταύρων», που σημαίνει ότι εκτιμούν πως οι αγορές θα κινηθούν ανοδικά τους επόμενους 6 μήνες.

Αυτή η καταγραφή είναι πολύ κάτω από το ιστορικό μέσο όρο που είναι στο 38,5%. Η πλειοψηφία των επενδυτών εντάσσεται στο στρατόπεδο των «αρκούδων» σε ποσοστό 35,7%, όταν ο μέσος ιστορικός όρος γι’ αυτή την κατηγορία είναι το 30,5%.

Ουδέτερη στάση επιλέγει να δηλώνει το 35% των ερωτηθέντω­ν, που είναι επίσης ψηλότερα από τον ιστορικό μέσο του 30%. Αυτά τα στοιχεία οδήγησαν τους επικεφαλής μίας από τις μεγαλύτερε­ς επενδυτικέ­ς τράπεζες του πλανήτη να συμφωνήσει, με την εδώ και μήνες εκφρασμένη άποψη της στήλης, πως τα χρηματιστή­ρια σε καθεστώς χαμηλών πληθωριστι­κών πιέσεων και χαμηλών επιτοκίων έχουν σαν δρόμο το Melt-up.

Δηλαδή να κινούνται ανοδικά μέσα από την έκφραση αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος κυκλικά. Οι πρώτοι μήνες του 2017 έδειξαν κέρδη στηριγμένα στις εταιρείες τεχνολογία­ς και υγείας. Ακολούθησε άνοδος μέσω των εταιρειών ενέργειας. Τώρα πιθανότατα οι τράπεζες με τη βοήθεια της Fed θα αναλάβουν το ευχάριστο έργο να οδηγήσουν την παγκόσμια αγορά ψηλότερα. [SID:11339979]

 ??  ?? με μεταβολή +2,16% έκλεισε στις 22.268,34 μονάδες την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίο­υ.
με μεταβολή +2,16% έκλεισε στις 22.268,34 μονάδες την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece