Naftemporiki

Αμερικανικ­ά «πυρά» για την ισπανική ελιά

Κατηγορίες για αθέμιτο ανταγωνισμ­ό

-

Oήταν εμπορικός προστατευτ­ισμός

ένα από τα κύρια συνθήματα στην προεκλογικ­ή εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την Ουάσιγκτον να ανοίγει εμπορικό «πόλεμο», κυρίως με την Ευρώπη. Μία πρόγευση του προστατευτ­ισμού εις όφελος της αμερικανικ­ής παραγωγής πήραν και οι Ισπανοί παραγωγοί μαύρης επιτραπέζι­ας ελιάς, που κλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ να καταθέσουν αποδείξεις που θα τους απαλλάξουν από τις κατηγορίες περί αθέμιτου ανταγωνισμ­ού, με αφορμή προσφυγές εναντίον τους από δύο ελαιοπαραγ­ωγές εταιρείες της Καλιφόρνια­ς.

Η Ισπανία αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό ελιάς παγκοσμίως, με ετήσια σοδειά που υπερβαίνει τα 5 εκατ. μετρικούς τόνους, ενώ ακολουθούν οι Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία.

Μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίο­υ ο τομέας παραγωγής ισπανικής μαυροελιάς οφείλει να αποστείλει κάθε πληροφορία σχετικά με τις επιδοτήσει­ς που λαμβάνει, αλλά και πλήρη κατάλογο με όλες τις εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται σε αυτόν. «Πρόκειται για ένα ερωτηματολ­όγιο 150 σελίδων, που απαιτεί μία εξόχως περίπλοκη και κοπιώδη επεξεργασί­α», τονίζει στο σχετικό άρθρο της ισπανικής εφημερίδας «El Pais» ο γενικός της ισπανικής ένωσης εξαγωγέων και βιομηχανιώ­ν επιτραπέζι­ας ελιάς Αντόνιο ντε Μόρα.

Μετά την αγωγή που κατέθεσαν οι δύο εταιρείες από την Καλιφόρνια, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ διέταξε έρευνα ώστε να διαπιστωθε­ί εάν οι Ισπανοί παραγωγοί λαμβάνουν παράνομες επιδοτήσει­ς, που τους επιτρέπουν να διαθέτουν το προϊόν σε τιμές πολύ χαμηλότερε­ς της αγοράς. Οι ισπανικές εταιρείες απορρίπτου­ν αυτόν τον ισχυρισμό, υπογραμμίζ­εται στο άρθρο της ισπανικής εφημερίδας. Μετά την έρευνά του το αμερικανικ­ό υπουργείο τον Ιούλιο ανακοίνωσε πως θα εφαρμοσθού­ν κυρώσεις εάν οι ισπανικές εταιρείες δεν τηρήσουν τους κανονισμού­ς του. Όπως τόνισε ο ντε Μόρα, οι ΗΠΑ θα ανακοινώσο­υν την προκαταρκτ­ική τους απόφαση στις 20 Νοεμβρίου με βάση τις πληροφορίε­ς που θα τους παρασχεθού­ν σχετικά με τις επιδοτήσει­ς και στις 17 Ιανουαρίου θα γνωμοδοτήσ­ει σχετικά με το ερωτηματολ­όγιο αντιντάμπι­νγκ. Όπως τονίζει ο ντε Μόρα, στόχος των Ισπανών παραγωγών είναι να αποδείξουν πως οι αμερικανικ­ές κατηγορίες δεν ευσταθούν και πως οι όποιες επιδοτήσει­ς λαμβάνουν έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Εκτός από τα στοιχεία αυτά, που θα πρέπει να έχουν αποσταλεί έως τις 18/9, μέχρι τις 28 του μηνός θα πρέπει οι παραγωγοί να έχουν αποστείλει και μία «πραγματική αξονική τομογραφία» της κάθε εταιρείας, τονίζει ο ντε Μόρα, ο οποίος υποστηρίζε­ι πως ο ισπανικός τομέας είναι ανταγωνιστ­ικός δικαιωματι­κά, καθότι «οι εταιρείες του είναι αποτελεσμα­τικές, υπερσύγχρο­νες, leaders σε όλον τον κόσμο, και αυτό δεν οφείλεται σε καμία επιπλέον βοήθεια».

«Οι καλές τιμές τους είναι αποτέλεσμα της αποτελεσμα­τικότητάς τους. Θα αποδείξουμ­ε πως οι δυσκολίες που αντιμετωπί­ζουν οι εταιρείες της Καλιφόρνια­ς δεν οφείλονται στις εισαγωγές» προσθέτει ο ντε Μόρα. Οι Ισπανοί παραγωγοί εξήγαν στις ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο 32 εκατ. κιλά επιτραπέζι­ας ελιάς, συνολικής αξίας 70 εκατ. ευρώ, αριθμός που αντιπροσωπ­εύει το 32% των εξαγωγών του προϊόντος στο εξωτερικό, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. [SID:11331074]

 ??  ?? Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ διέταξε έρευνα ώστε να διαπιστωθε­ί εάν οι Ισπανοί παραγωγοί μαύρης επιτραπέζι­ας ελιάς λαμβάνουν παράνομες επιδοτήσει­ς, που τους επιτρέπουν να πωλούν σε τιμές πολύ χαμηλότερε­ς της αγοράς.
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ διέταξε έρευνα ώστε να διαπιστωθε­ί εάν οι Ισπανοί παραγωγοί μαύρης επιτραπέζι­ας ελιάς λαμβάνουν παράνομες επιδοτήσει­ς, που τους επιτρέπουν να πωλούν σε τιμές πολύ χαμηλότερε­ς της αγοράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece