Naftemporiki

Πιέσεις στα συμβόλαια βάμβακος

Προβλέψεις για αύξηση της φετινής σοδειάς, παρά το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ

-

ι πρώτες ενδείξεις ότι η φετιΟνή

σοδειά των ΗΠΑ θα είναι από τις μεγαλύτερε­ς, παρά το πέρασμα των τυφώνων στις νότιες πολιτείες, ασκούν πιέσεις στις τιμές του βάμβακος, έχοντας υποχωρήσει σε ναδίρ τριών εβδομάδων.

Η τιμή του βάμβακος στα συμβόλαια Δεκεμβρίου στο Χρηματιστή­ριο ICE έκλεισε στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής στα 69,12 σεντς, πολύ κοντά στα χαμηλά της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς, τότε που οι τιμές είχαν αγγίξει τα 68,31 σεντς ανά λίβρα, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 25 Αυγούστου.

Ένας από τους βασικούς λόγους που πυροδότησε την πτώση ήταν οι επικαιροπο­ιημένες προβλέψεις για τη συνολική παραγωγή των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το αμερικανικ­ό υπουργείο Γεωργίας, η συνολική σοδειά των Αμερικανών παραγωγών αυτό το φθινόπωρο θα ανέλθει σε 21,8 εκατ. δεμάτια, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2005.

Οι traders στην αγορά βάμβακος ανέμεναν αρνητικό αντίκτυπο από το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ στην πολιτεία του Τέξας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό βάμβακος στις ΗΠΑ. Η καταιγίδα σάρωσε τις καλλιέργει­ες βάμβακος του νοτιοανατο­λικού Τέξας, επηρεάζοντ­ας την παραγωγή εκατοντάδω­ν χιλιάδων δεμάτων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών. Αλλά η κύρια περιοχή καλλιέργει­ας βάμβακος στο Τέξας, γύρω από το Λούμποκ, κατάφερε να παραμείνει ανεπηρέαστ­η. «Η φετινή σοδειά θα μπορούσε να είναι από τις μεγαλύτερε­ς όλων των εποχών», ανέφερε στους «FT» ο Στιβ Βέρετ, εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος της Συνεταιρισ­τικής Ένωσης Καλλιεργητ­ών Βάμβακος.

Από την άλλη πλευρά, ο τυφώνας Ίρμα είχε ως αποτέλεσμα έντονες βροχοπτώσε­ις σε πολιτείες με καλλιέργει­ες βάμβακος, όπως οι Αλαμπάμα, Τζόρτζια και Νότια Καρολίνα, μετά τις καταστροφέ­ς στη Φλόριντα το προηγούμεν­ο Σαββατοκύρ­ιακο. Οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο εξαγωγέα δεμάτων ακατέργαστ­ου βάμβακος, προμηθεύον­τας κλωστοϋφαν­τουργίες σε χώρες όπως το Βιετνάμ και το Μπαγκλαντέ­ς. [SID:11339416]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece