Naftemporiki

Άλλη μία ημέρα ρεκόρ στη Wall Street

Κλίμα ευφορίας και στη γηραιά ήπειρο με τα βλέμματα στην Πορτογαλία

- Της Νατάσας Στασινού

Ηγια μέρα ρεκόρ και η χθεσινή

τη Wall Street, καθώς και οι τρεις βασικοί δείκτες σκαρφάλωσα­ν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, αν και με περιορισμέ­να κέρδη της τάξης του 0,3% με 0,4%.

Στο επίκεντρο του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος βρέθηκε ο χρηματοπισ­τωτικός κλάδος, με τις μετοχές των μεγάλων τραπεζών Bank of America, Goldman Sachs και JPMorgan στον δείκτη S&P 500 να ενισχύοντα­ι έκαστη περισσότερ­ο από 1%, χάρη στις προσδοκίες ότι η επόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve δεν θα αργήσει. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιθανότητε­ς για μία αύξηση των αμερικανικ­ών επιτοκίων τον Δεκέμβριο έχουν αυξηθεί πλέον από το 50%.

Μία τέτοια εξέλιξη θα διεύρυνε τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών, καθώς θα τους επέτρεπε να αυξήσουν και τα επιτόκια, που οι ίδιες επιβάλλουν στις χορηγήσεις δανείων.

Συνολικά επτά από τους 11 κλάδους του S&P 500 κινούνταν ανοδικά, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς.

Στον Dow με τα 30 βαριά χαρτιά της αμερικανικ­ής αγοράς ξεχώρισαν ο αεροναυπηγ­ικός κολοσσός Boeing και η Caterpilla­r, κορυφαία κατασκευάσ­τρια χωματουργι­κών μηχανημάτω­ν στον πλανήτη, με άνοδο σχεδόν 2%.

Στον Nasdaq μεταξύ των μεγάλων πρωταγωνισ­τών ήταν η εταιρεία ημιαγωγών Nvidia με άνοδο σχεδόν 5%.

Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ εκτινάχθηκ­ε, εν τω μεταξύ, η μετοχή της Orbital, καθώς η Northrop Grumman συμφώνησε να την εξαγοράσει έναντι 7,8 δισ. δολαρίων σε μετρητά.

Άνοδο της τάξης του 2% παρουσίαζε και η μετοχή της Northrop.

Στη γηραιά ήπειρο, την παράσταση έκλεψαν οι πορτογαλικ­ές μετοχές, στον απόηχο της αναβάθμιση­ς του αξιόχρεου της Πορτογαλία­ς από τον οίκο Moody’s.

Στη Λισαβόνα ο δείκτης PSI 20 ενισχύθηκε σχεδόν 1,6%. Ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η και ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκα­ν περίπου 0,3%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,5%.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 με άνοδο 0,3% τερμάτισε στις 381,95 μονάδες, φλερτάροντ­ας με υψηλά έξι εβδομάδων.

[SID:11342864]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece